ВЕЛИКА ПОБЕДА МУП-а СРБИЈЕ: Косово без чланства у Интерполу

VELIKA POBEDA MUP-a SRBIJE: Kosovo bez članstva u Interpolu

27 septembra 2017

Zahvaljući diplomatskim naporima, koje su načinili najviši srpski zvaničnici, a pre svega vrhu MUP-a na čelu sa Stefanovićem, Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju je jasno stavljeno do znanja da od članstva Kosova u Interpolu nema ništa, te su povukli aplikaciju

U Pekingu se održava Generalna skupština Interpola, kojoj prisustvuje i delegacija Srbije predvođena potpredsednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem. Ovogodišnje zasedanja je bilo od izuzetne važnosti za našu zemlju, s obzirom na to da su privremene institucije iz Prištine podnele zahtev za članstvo u ovoj međunarodnoj instituciji. Zahvaljući diplomatskim naporima, koje su načinili najviši srpski zvaničnici, a pre svega vrhu MUP-a na čelu sa Stefanovićem, Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju je jasno stavljeno do znanja da od članstva nema ništa, te su povukli aplikaciju.

Početom juna ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije Nebojša Stefanović i Ivica Dačić održali su sastanak kako bi dogovorili poteze, kojima će sprečiti članstvo tzv. Kosova u Interpolu, što je bio jedan od dva ključna cilja Prištine u ovoj godini, pored zahteva za učlanjenjem u UNESKO.

Zahvaljući diplomatsim naporima našeg najvišeg rukovodstva, čiji je vrhunac bio na nedavnoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je povukao kandidaturu Prištine za članstvo u Interpolu.

Rekao je da to učinjeno u komunikaciji sa njihovim prijateljima, koji su im očito stavili do znanja da nemaju šansu da ispune svoj cilj.

Tome su „kumovali“ više nego prijateljski odnosi srpske policije sa policijama Kine i Rusije. Naime, Kina je domaćin ovogodišnjeg zasedanja, a Rusija predsedavajući.

Da je Srbija imala veliku pomoć svojih prijatelja, potvrdio je prvi čovek MUP-a Nebojša Stefanović, koji predvodi našu delegaciju u Pekingu.

– Velika diplomatska pobeda Srbije. Uz pomoć prijatelja, sprečili smo da samoproglašeno Kosovo uđe u Interpol – napisao je Stefanović na Tviteru.

Govoreći o kriterijumima i procesu učlanjenja u Interpol, Stefanović je ukazao na činjenicu, da do sada nijedan geografski entitet koji potpada pod režim međunarodne administracije nije postao član Interpola, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

– Interpol treba na svaki način da izbegne politizaciju svog rada, što je strogo zabranjeno i Ustavom ove organzacije. Pozivanje na članstvo u Ujedinjenim nacijama predstavlja jedini potpuno siguran način da se utvrdi status države i da se izbegne zamka politizacije – istakao je Stefanović.

KOMENTARI4 komentara

 1. zig says:

  povukli jer nisu mogli da odu u kinu, kinezi im nisu izdali vize jer su se prijavili kao drzava koju kina ne priznaje. toliko o pobedi

 2. hristina says:

  Konacno jedna lepa vest!

 3. Lupetalo says:

  Ovo ti je isto kao kad maloumniku daš pištolj, a on počne da puca, onako nasumično, oko sebe. I da jeste pobeda, to nije diplomatski rečnik. Tako razgovaraju preko tarabe, zadrti, posvađani seljaci.

 4. goran says:

  Kakva crna pobeda, eto njih uskoro svuda, a nas nigde. Predlazem Vucica za predsednika Kosova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *