VELIKA POBEDA: Proruske snage razbile fašiste iz Kijeva i proterali ih

VELIKA POBEDA: Proruske snage razbile fašiste iz Kijeva i proterali ih

10 маја 2014

ukrajina-marijupolj-oklopno-vozilo-reuters-1399645180-493651Kako javljaju ruski mediji Marijupolj je prešao pod kontrolu proruskih federalista. Nacionalna garda i specijalci su zapalili zgradu gradske uprave i potom su napustili grad, pokupivši svoje ubijene i ranjene. Ukrajinski mediji priznaju da je grad je van kontrole kijevskih snaga.

Trenutno se nacionalna garda evakuiše iz grada, plašeći se osvete ljudi. Meštani u gradu podižu barikade.

Jedno oklopno vozilo koje su zarobili pripadnici samoodbrane Marijupolja, pomereno je pomoću teških kamiona bliže zgradi gradske uprave i na njemu je podignita zastava Donjecke republike.

Pučističke i fašističke snage napale su sedište Ministarstva unutrašnjih poslova, koju su prethodno oslobodile pristalice federalizacije. Snage samoodbrane javile su da je bar jedan čovek poginuo u dvorištu te zgrade i da je šestoro povređeno. Ukrajinska policija ranije je saopštila da je 60 proruskih federalosta naoružanih automatskim oružjem, oslobodilo zgradu policije u Marijupolju.

Ulicama Marijupolja bukvalno teče krv, a fašisti pucaju nasumice na ljude.

“Najmanje jedan čovek je mrtav i leži u dvorištu. On je u civilu, Niko ne dolazi da ga izvuče”, kazao je za Interfaks neimenovani predstavnik snaga samoodbrane Marijupolja.Takođe je saopšteno da je gradska vlada odbila da se povinuje naređenjima iz Kijeva.

Učesnici parade povodom Dana pobede u Marijopolju, uputili su se ka sedištu MUP-a kako bi sprečili fašiste da zauzmu zgradu, objavila je u međuvreenu agencija Interfaks.

Snage samoodbrane saopštile da je u Donjecku razoružano 150 pripadnika armije

Poslednjih dana ukrajinska armija provodi velike operacije na jugoistoku Ukrajine, kako bi ugušila proteste pristalica federalizacije, koji se nisu složili sa nasilnom smenom vlasti u Kijevu i zalažu se za održavanje referenduma o statusu regiona.

Snage samoodbrane Donjecka su u petak razoružale i izvele van grada grupu vojnika nacionalne garde, saopštio je kopredsednik Donjecke narodne republike Miroslav Rudenko.

Prema njegovim rečima, pripadnici armije su se nalazili u lokalnom sanatorijumu „Rudarske zore“, na periferiji grada.

„U sanatorijumu se nalazio deo nacionalne garde iz Kirovgrada, oko 140-150 ljudi. Oni su razoružani. Za vreme akcije jedan pripadnik garde je počeo da puca. Posle toga je garda predala oružje i proterana van teritorije grada Donjecka“, rekao je on agenciji i dodao da ima ranjenih u toj akciji.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u