ВЕЛИКА ПОБЕДА СРБА У ЦРНОЈ ГОРИ! Мило повлачи споран Закон о слободи вероисповести!

VELIKA POBEDA SRBA U CRNOJ GORI! Milo povlači sporan Zakon o slobodi veroispovesti!

12 juna 2020

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković saopštio je jutros da su on i predsednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno predložili mitropolitu crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohiju obustavu primene Zakona o slobodi veroispovesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava i nastavak dijaloga, ali da je Mitropolit, uprkos tome, pozvao na nastavak litija.„Kao što vam je poznato, i kako sam saopštavao javnosti, u više navrata odazivao sam se i sastajao sa mitropolitom Amfilohijem, a povodom Zakona o slobodi veroispovesti i drugih važnih pitanja koja su se nametala u odnosima između države i pravoslavne crkve. Tako je bilo i pre nekoliko dana, kad smo se pozivu mitropolita Amfilohija sa episkopom Joanikijem, odazvali ja i predsednik države Milo Đukanović, kao najviši predstavnici izvršne vlasti u Crnoj Gori. Taj sastanak bio je potvrda našeg poštovanja prema Mitropoliji i drugim eparhijama SPC, ali i potvrda naše trajne opredeljenosti da vodimo dijalog i tražimo zajednička i najbolja rešenja. Razgovor koji smo vodili bio je sadržajan, dug i konstruktivan, i okončan je jasnim predlozima koje smo predsednik Đukanović i ja saopštili, a čiji cilj je izlazak iz trenutne situacije koja opterećuje ukupni društveni ambijent. Konkretno – Vlada je bila spremna da obustavi implementaciju Zakona o slobodi veroispovesti sve do trenutka dok o njegovoj ispravnosti odluku ne donesu Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Paralelno sa tim, ponudili smo i za sledeću sedmicu predložili nastavak započetih pregovora na ekspertskom nivou, za šta se Vladin tim pripremao tokom prethodnog perioda“, saopštio je predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

On je dodao i da je sa druge strane usledi drugačji odgovor. „Nažalost, sa druge strane je kao odgovor usledio poziv mitropolita Amfilohija da se organizuju litije, što se tumači kao nastavak nerazumevanja i konfrontacija koje u vladi ne želimo, jer one predstavljaju smetnju našem građanskom skladu i prosperitetu. Pored odbijanja dijaloga, a samim tim i mogućnosti da se pronađe održivo rešenje, SPC nastavlja sa kršenjem zakona u svakoj prilici, pa i kad je u pitanju uspostavljena praksa nelegalne gradnje u okviru crkvenih imanja, i izvan njih“ – kazao je Marković.

Marković je poručio da je Crna Gora je demokratsko društvo evropskih i evroatlantskih vrednosti u kojem su dozvoljena javna okupljanja dogod ona ne ugrožavaju prava drugih, i dodao da će Vlada obezbediti njihovo ostvarivanje u skladu sa zakonom i aktuelnim pravilima. „Dakle, najavljene litije moraju biti organizovane na način koji podrazumeva primenu epidemioloških mera i preporuka, uz istovremeno poštovanje zdravlja i života svih građana, a sve u duhu jednake primene zakona, što je standard koji obavezuje svakog pojedinca i svaki kolektivitet. Uz poziv na poštovanje zakona, Mitropoliji i eparhijama SPC i dalje ostavljamo mogućnost da u okviru dijaloga i pravnog sistema Crne Gore zajednički tražimo rešenja u najboljem interesu pravoslavnih vernika. Naša namera je da ostavimo ambijent i nasleđe koje neće biti opterećenje generacijama koje dolaze. Dakle, otvoreni smo za dijalog i traženje rešenja, ali ne za ucene i pritiske. A dok se do toga ne dođe, zakoni će važiti za sve u Crnoj Gori, pa i za SPC i njene vernike“ – zaključio je Marković u obraćanju javnosti.

(Vijesti)

KOMENTARI7 komentara

 1. sokoćalo says:

  Nije nikakva pobeda. Nego je primije da se smisli nova budalaština milogorca

 2. Helm says:

  Pročitao sam vijest na sajtu večernjih Novosti i potpuno je drugačiji naslov. Naslov na vašem portalu je bombastičan i nema veze sa ponudom koju je dao Milov režim. Vlada je bila spremna da obustavi implementaciju Zakona o slobodi veroispovesti sve do trenutka dok o njegovoj ispravnosti odluku ne donesu Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. 

 3. test01 says:

  Nastaviti sa litijama i reci ljudima za koga da glasaju posto je narod izgubljen. POkazalo se da je ostala samo SPC u CG da spasi Srbe. Ovi u Srbiji suruju sa vucicem i daju mu ordenje za izdaju KiM i Srbije.

 4. danka says:

  Ma kakvo povlacenje Zakona, ovo je lukav i licemeran potez, da se ,,prestroje u strategiji,, EVO, IDU LITIJE, NAROD JE DAO ZAVET DA CE BRANITI SVETINJE, SVOJU VERU, SVOJE VLADIKE I SVESTENSTVO!!! Milo i Markovic prete specijalcima, svom narodu, pa malo su se zaigrali, NAROD JE NEUSTRASIV!!!

 5. VRSK says:

  Litijama do izbora u CG a onda ujedinjeni do pobede na istim. Pobedom na izborima konstituisanje nove vlade i trpanje u zatvor svih koji su u poslednjih 30 godina krali i švercovali i svih odgovornih za sva krivična dela koja nisu procesuirana. Povlačenje ukaza o nezavisnosti Kosova,povlačenje iz NATO,rušenje mauzoleja na Lovćenu i povratak kapele Sv Petra Lovćenskog tajnovidca. Pa početak podizanja ekonomije i nacionalizacija svega što je protivpravno privatizovano,otvaranje fabrika i kombinata,radne akcije itd etc..

 6. zaliv.net says:

  Smislio Milo Kovid kako da primiri situaciju pa posle opet...razvodnjava kako bi dosao do zeljenog cilja. Nece to da moze sa Srbima poturceni lopove!

 7. Portopranco says:

  Hiljadu puta smo rekli "Milo je gotov",ali diktator je i dalje na vlasti.Riječ je o opasnom neprijatelju,antisrpskom igraču koji poznaje tehnologiju vlasti.Njegov slijedeći cilj je uništenje Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori i uništenje Srba u Crnoj Gori i njihovo pretvaranje u nekakve "crnogorce".S obzirom da je diktator pokazao svoju beskrupoloznost i bestijalnost u korištenju brutalne sile i policijskog terora protiv naroda,smatram da su dopuštena sva sredstva za njegovo uklanjanje i ukidanje diktatorske konstrukcije vlasti koju je stvorio.Iskreno,mislim da će se diktator Milo Đukanović s vlasti moći ukloniti isključivo oružjem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *