ВЕЛИКА ПРЕТЊА ЗА СРБИЈУ

VELIKA PRETNJA ZA SRBIJU

21 juna 2023

Produženjem izvršne uredbe o vanrednoj situaciji za Zapadni Balkan administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena poručuje da ove godine treba rešiti pitanje Kosova i Metohije i to tako da se ceo region, milom ili silom, uključi u NATO. Uredba to i omogućava i označava pretnju i pritisak na Srbiju.

Spoljnopolitički analitičar Zoran Milivojević napominje da su uredbom predviđene mere prema pojedincima, grupacijama i strukturama koje ne dozvoljavaju da se poštuju važeći sporazumi i dogovori, odnosno sve ono što Vašington u ovom trenutku smatra da je relevantno za realizaciju njegovih strateških interesa na Zapadnom Balkanu.Pretnja i pritisak prema Srbiji

Među sporazume i dogovore koje Bela kuća smatra relevantnim treba dodati i onaj sa sastanka u Ohridu između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, smatra naš sagovornik.

Amerika na njemu insistira i tvrdi da je obavezujući, a čije bi prihvatanje značilo da Srbija de fakto prihvata priznanje kosovske nezavisnosti.

„U tom smislu je cilj produženja važnosti ove uredbe potpuno jasan i vezan za ono što smo čuli kao poruke od Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara u vezi sa severom KiM, deeskalacijom, stava oko odgovornosti dve strane, odsustvom neutralnosti kada je reč o postupanju, i EU; to što Lajčak govori o tajmingu, da se cela stvar završi do kraja ove godine i tako dalje…“, objašnjava Milivojević.

Naravno, dodaje Milivojević, celu stvar treba staviti u kontekst ukrajinskog sukoba i potrebe da region Zapadnog Balkana ne ostane kao enklava koja nije uključena u zapadnu sferu uticaja.

Produženje uredbe Srbija treba da shvati kao pretnju i pritisak, mišljenje je našeg sagovornika.

„Pretnja je u samoj uredbi – odnosi se na sva lica koja deluju u suprotnosti sa američkim strateškim ciljevima koji su uredbom definisani. To su transatlantske integracije, dakle, definitivno zaokruženje ovog prostora. U praktičnom smislu, to znači suzbijanje uticaja Rusije, Kine i svega onoga što je u suprotnosti sa strateškim interesima Amerike i njene spoljne politike“, navodi Milivojević.

Dakle, u uredbi postoji pretnja da će vašingtonska administracija delovati protiv svakoga ko ne sledi ciljeve koji su uredbom zacrtani, dodaje on.

Uredba pokazuje da Zapad otvoreno podržava Kurtija

Istovremeno, produženje važnosti uredbe, imajući u vidu američke ciljeve je i pritisak na Srbiju da se tome prilagodi i da se tome ne suprotstavlja. I ako se povuče paralela sa onim što na KiM radi Aljbin Kurti lako je izvući zaključak da su se Vašington i Brisel, pošto su se bez obzira na ono što izgovaraju opredelili za nečinjenje, da se radi o indirektnoj podršci onome što premijer privremenih prištinskih institucija radi, kaže Milivojević.

„Sve što vidimo – odsustvo kritike, nereagovanje na brutalna hapšenja, na odsustvo prava ide u prilog zaključku da Kurti radi nešto što odgovara interesima i realizaciji nekih strateških ciljeva. Jer ako Srbija ne može da se natera da dobrovoljno prizna nezavisnost Kosova i Metohije i ako Srbi na Kosovu i Metohiji ne mogu da se nateraju da priznaju prištinsku vlast i državu, onda i metodi sile i nasilja mogu da budu u funkciji realizacije političkih ciljeva“, smatra Milivojević.

Ukoliko se to poklapa sa ciljevima Vašingtona, nema drugog zaključka nego da je to što radi Aljbin Kurti u mozaiku američkih strateških ciljeva na ovim prostorima, dodaje on.

Mešanje u unutrašnje stvari drugih država

U praktičnom smislu, ove vrste uredbi znače da predsednička administracija i američki vojno-industrijsko-bezbednosni aparat mogu da se u skladu sa američkim zakonodavstvom mešaju u unutrašnje stvari drugih država, objašnjava politikolog Aleksandar Pavić.

„U našem slučaju, oni, između ostalog pominju opasnost od toga da postoje opstrukcije da se ceo region integriše u NATO. Suštinski gledano, to znači da su dozvoljene sve američke radnje vezano za subverziju legalnih vlasti u Srbiji i BiH koje se protive NATO integracijama“, kaže on.

Uredba, prema Pavićevim rečima, omogućava vašingtonskoj administraciji da, kako kaže, može da radi šta hoće: da finansira medije, nevladine organizacije i sve ono što podrazumeva mešanje u unutrašnje stvari drugih država. Radi se o legalizovanom intervencionizmu.

Ovakvih uredbi ima dvadesetak, a najstarija važi za Iran od 1979. Postoje slične uredbe i za Bliski istok, Irak, Kolumbiju, Sudan, Zimbabve, Siriju, Belorusiju, nabraja Pavić, a slična uredba važi i u samoj Americi i vezana je za teroristički napad na Svetski trgovinski centar 11. septembra 2001, koju je Džozef Bajden produžio za još godinu dana prošlog septembra.

„Tu se vidi u šta se pretvorila Amerika. To je vlada dekretima, gde je moć u rukama predsednika, Kongres je potpuno pomeren u stranu. Uz to, radi se o legalizaciji imperije, da bude u skladu sa unutrašnjim američkim zakonodavstvom“, zaključuje Pavić.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Kinzhal says:

  Nek vam je sa srećom,i vama i Rs-u jer napasce vas istovremeno i ameri i ovi okolo nato pekinezeri, moja visegodisnja predvidjanja uskoro krecu. Licno nemam nameru ko moj otac da idem da vam pomazem jer izdali ste moga oca. I mene. I moju mater. A to se ne prasta. Svi koji su to učinili a jos su medju živima to uskoro neće biti i to me veseli.

 2. VRSK says:

  Vučić im je lepo tekao jednom kad naša čizma udje na Kosovo više se neće vraćati! Tu je leži odgovor na sva pitanja. Niti je Nato što je nekad bio,niti su Amerikanci sila kao što su bili. Neka ovo u Ukrajini potraje još godinu dana zapad više neće biti u mogućnosti ni uniforme da pošalje u Ukrajinu a ne da se bakće oko Kosova ili da šalje neke nove trupe da nas bombarduju. Zato ih hvata panika i prete praznom puškom!

  • RASPUCHIN says:

   Prvo , Ako bi Vam to "VRSK" trebalo ukazivati na vojsku RSK onda je pogrešno napisano jer je to bila jedina SRBska vojska i imala je skraćenicu SVK - SRBska Vojska Krajine. Da li su oficiri JNA nešto muljali pa mjenjali naziv ne bih znao reći jer je u R. Srpskoj tada bila VRS - Vojska Sepublike Srpske a u Srbiji VS- Vojska Srbije? Dakle , Krajišnici su jedini imali i još uvjek imaju SRBsku vojsku za razliku od ove dve vojske nasljednice JNA. Drugo , To da su vojna skladišta zapada prazna i da su im "prazne puške" ili će to biti za godinu-dvije je piča za malu djecu jer i njihove fabrike za štampanje para rade punom parom a samim tim i fabrike oružja , municije i vojne opreme. Treće , Ameri mogu biti samo podrška u ratu "zapada" protiv nas ali će protiv nas ratovati ovi što se merače na Zemun , koji je zapadno od Beograda , kao i ostala bivša braća koja nam to nikada nisu ni bila. Postjoi mogućnost da ameri angažuju svoje meksikance i afro-amerikance a Britanija nekakve Gurke i ostale ćurke ali , kao što rekoh , na nas će kidisati 'rvato-ustaše , balije i balisti kao što na Ruse kidišu ukro-ustaše i poljari. Ima tamo i onih iz "Litve" , blitve i ostalih izmišljnjnih državica. A Vučićeve i Dodikove prijetnje? Pa nema problema , kada oni obuju vojničke čizme i iste takve čizme obuju svojim sinovima i krenu u prvim redovima , na prizren i Knin , onda ću i ja ponovo uskočiti u vojničke čizme , samo ...

 3. Pingback: VELIKA PRETNJA ZA SRBIJU – Sedma Sila

 4. persida says:

  Srbija ima vise obavevujucih ugovora sa NATOM nego sa Rusijom jos mod vremena Borisa Tadica. Rusija ima preca posla nego da se bavi Srbijom. Srbija kao drzava nema nikakve sanse da opstane. Nema ni snagu, ni mozga. Ima samo emocije i kuku-lele.

 5. Kulak says:

  Smrt zlikovca Bidena je najbolje rešenje. Za sve nas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *