ВЕЛИКА ПРЕВАРА: Америка и Трамп већ имају ГОТОВ ПЛАН ЗА КОСОВО

VELIKA PREVARA: Amerika i Tramp već imaju GOTOV PLAN ZA KOSOVO

21 decembra 2018

ODLUČNOST Bele kuće da se u što skorije vreme razreši kosovski čvor, „tako što bi se zadovoljili interesi obeju zemalja“, što je u svom pismu predsedniku Aleksandru Vučiću napisao prvi čovek SAD Donald Tramp, ne znači i da će Vašington formalno preuzeti posredničku palicu iz ruku Brisela, ali će vući ključne poteze. Ovo nosi opasnost da Amerika, pre svega, pred Beograd stavi ponudu „uzmi ili ostavi“ odnosno da sastavi gotovo rešenje.

Prema našim izvorima, Evropa će i dalje sloviti za formalnog posrednika u dijalogu, a „probuđeni“ i poslovično nama nenaklonjeni Amerikanci imaće mnogo širu ulogu u kreiranju dogovora i zato će naša strana u narednim danima još tvrđe insistirati da se u finiš bitke za konačan status južne pokrajine uključe Rusija i Kina.Kopredsedavajući srpskog kokusa u američkom Kongresu, Ted Po, smatra da će Vašington u narednom periodu možda „pomeriti EU na neku drugu ulogu“:

– SAD mogu da pomognu i da podstaknu ne samo Srbiju, već i Kosovo da sednu za pregovarački sto i reše pitanja koja ih razjedaju godinama. Kosovo je bilo deo problema zbog nespremnosti da se nađe kompromis i dugoročno rešenje radi mira u regionu.

Poruka Trampa da bi trebalo da se postigne sporazum koji bi zadovoljio obe strane, prema mišljenju političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, može da signalizira mogući zaokret u politici SAD, koja trenutno ima dva pristupa. On objašnjava da Tramp od starta prema Albancima nije imao blagonaklon stav kao njegovi prethodnici, ali i upozorava da je uticaj ljudi iz senke i tzv. duboke države koji podržavaju Prištinu i dalje jak:

– Uključivanje SAD u pregovarački proces može biti pozitivno, jer Albanci sa KiM samo u Vašingtonu vide autoritet. Ali, ukoliko se Amerika ozbiljnije umeša, Srbija bi morala da ima garancije da se stvari neće oteti kontroli i zato bi trebalo da insistira da za pregovaračkim stolom obavezno bude i mesto za Rusiju.

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović kaže, za „Novosti“, da su SAD i dosad više ili manje bile indirektno uključene u proces dijaloga, a po Trampovoj najavi zaključuje da će SAD nadalje značajnije nadgledati proces, određivati njegov tempo i davati opšte smernice, ali da će EU i dalje ostati glavni posrednik.

– EU su dobile mandat da posreduju u dijalogu od Generalne skupštine UN 2010. godine, i ako bi sada Vašington odredio specijalnog izaslanika za dijalog i on bi morao da prođe tu istu proceduru, kako bi imao legitiman mandat, a to bi dugo trajalo – kaže Đukanović.

Pismo predsednika SAD Donalda Trampa upućeno predsedniku Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju, u Evropskoj uniji se, međutim, ne tumači kao da Vašington preuzima vodeću ulogu u dijalogu, već „kao signal podrške i ohrabrenja za dijalog koji se vodi pod okriljem EU“.

– Dijalog Beograda i Prištine vode predsednici Vučić i Tači uz posredovanje visoke predstavnice Federike Mogerini, a SAD su važan partner u tom procesu – istakla je portparolka EK Maja Kocijančič.

Ona je navela da EU ima „jasne parametre“ kada je u pitanju moguće rešenje u dijalogu Beograda i Prištine:

– U toku je rad na pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. To bi dovelo do trajnog rešenja za otvorena pitanja, koje mora da bude zasnovano na međunarodnom pravu, u skladu sa EU zakonima i prihvatljivo za sve zemlje članice.

NE PROPUSTITE OVU PRILIKU

U PISMU koje je američki predsednik Donald Tramp uputio predsedniku Vučiću kaže se:

„Dragi gospodine predsedniče, bilo je zadovoljstvo videti Vas u Parizu tokom proslave Dana primirja. Sjedinjene Države cene vaše liderstvo, posebno u obezbeđivanju pune normalizacije odnosa sa Kosovom.

S obzirom na to da ulazite u završnu fazu postizanja sporazuma sa Kosovom, koji će doneti dugo željeni mir u regionu, ohrabrujem Vas da iskoristite ovaj trenutak i upotrebite političko liderstvo u donošenju odluka koje bi zadovoljile interese obeju zemalja. Bila bi ogromna šteta da se propusti ova jedinstvena prilika za mir, bezbednost i ekonomski rast.

Takođe, apelujem na obe strane da što je pre moguće postignu dogovor o normalizaciji i da se uzdrže od postupaka koji to otežavaju. Mirni i produktivni odnosi između Srbije i Kosova bili bi prekretnica za region. Sjedinjene Američke Države su spremne da u tome pomognu.

Sporazum između Srbije i Kosova je nadohvat ruke. Radujem se prilici da Vas i predsednika Hašima Tačija ugostim u Beloj kući, kako bismo proslavili ono što bi predstavljalo istorijski sporazum.

(Novosti)

 

KOMENTARI8 komentara

 1. Deda Micko says:

  Ko bi rekao?

 2. mrak says:

  Ma,nosite se kaubojci smrdljivi znate gde ... Ugasite prvo svoje pozare kad ste toliko "mocni", izgore vam pola Kalifornije, ne vitlajte po svetu svojom "demokratijom" i "slobodom" i ostalim vasim da ne kazem sta! Sikter, bre!

 3. trikornjanin says:

  Govori se o medjunarodnom pravu koje nisu postovale nato snage predvodjene amerikom, govori maja kocijancic kako je amerika vazan partner u dogovoru a ne govori ta bi to trebalo da bude i rusija. Tramp kao nama prijatelj - koji su ovo belosvetski foliranti a sa njima i svi oni u Srbiji koji zagovaraju tu ideju. Naveliko se pise o spijunima u Srbiji pa je vrlo lako moguce da su se ti isti inflitrirali u sam drzavni vrh kako bi od Srbije napravili svetsko ruglo. Gde je nasa DB da obelodani sta bi sa onim amerikancem koji je uhvacen u beogradu sa oruzjem bez dozvole. Ovo vec sve postaje kristalno jasno ko je na cijoj strani.

 4. Miraš says:

  Tramp u ovom vremenu postepenog opadanja moći i uticaja SAD neće za svoju Ameriku ni slučajno da prihvati ono saznanje iz "Zemaljsko je za malena carstvo ..." što se može primeniti ne samo na pojedince nego i na države. A ne, nego neposredno pre odluke i u toku povlačenja iz Sirije kao da se grčevito uhvatio da bar Kosovo ostane u američkoj i atlantističkoj sferi pa će tako i Amerika potrajati još uvek kao velika i moćna. On ni ne sme da odjednom povuče američku silu iz više delova sveta jer to bi bio kraj njegove vlasti. Ali kome je i kome treba da bude Kosovo i Metohija kulturni i duhovni izvor, nama ili njima agresorima? Oni nastoje da preotmu i naše istorijsko, kulturno i duhovno nasleđe, pokušali su da ga daju kroz Unesko svom novorođenom čedu Kosovu. Zašto? Da nas prevaspitaju da se ni po tom osnovu ne osvrćemo za KIM te da nam ne padne napamet da ga povratimo. Ne interesuje njih to kulturno blago, nego bitno je da ga nama amputiraju. interesuje ih samo materijalno blago i još da imaju taj veoma važan geostrategijski prostor pod kontrolom. A zatim uzeće sve pod svoju kontrolu idući na sever i istok pa dok ne stignu do Horgoša. To jeste izvodljivo ali sa robovima kojima je amputirana prošlost, a oni iskustvo i razrađene postupake za robove odavno imaju.

 5. Slobodanka says:

  Čim se iz Vašingtona žure to najverovatnije znači da ih hvata panika u pogledu zaokruženja nezavisnosti njihovog čeda Kosova. Mnogi visoki činovnici i uticajni političari iz SAD posvetili su svoju karijeru stvaranju nezavisnog Kosova, a uticajne interesne grupe u SAD potrošile su na to i značajne sume novca. Svi oni zajedno neće dozvoliti da tek tako propadne njihov projekat. A sa druge strane svesni su opadanja svoje moći i da bude po njih još gore u našem slučaju znaju veoma dobro ko su zapravo - da su agresori i utamanitelji srpskog naroda. Pa još možemo da imamo jaku podršku Moskve, podršku Pekinga i sve više i više drugih zemalja. E jedino im je preostalo da nas nekako zbrze i prevare.

 6. rajko says:

  Dabome da ameri imaju plan za KiM, i to ne jedan nego bar tri. Tako rade vredne države. Dok lenčuge petljaju da sastave jedan, vredni štancuju planove serijski. To i nije neka tajna, niti izaziva dileme. Ali je pitanje čemu ovaj poziv na pregovore, tj. "postizanje obavezujućeg rešenja". Za mene ni ovo zapravo nije dilema, već mi je potpuno jasno da je ovo najjači pritisak na Srbiju od svih dosadašnjih. Zato tamo ne treba otići, već lepo, biranim rečima ali otvoreno objasniti da naša strana ne može da prisustvuje razgovorima koje shvata kao snažan pritisak. Ali to se neće desiti. Murat maniti će otrčati u SAD i pokušati da inkasira svoj potpis na bilo kakav sporazzum. Visina cene njegovog potpisa će biti jedina njegova briga. Tako on funkcioniše.

 7. mijo says:

  Ugostit ćeš ti svoje vojnike sa kosova u beloj kući kad ti se vrate.A možda i koji iskander sa Kube i Venecuele uveliča tu proslavu.

 8. DRAGANešković says:

  Amerika je korporacija engleske krune. USA a British crown colony 4:16 https://www.youtube.com/watch?v=AT6eodnYZGg Momentalno zatvoriti našu ambasadu trajno u navodnoj državi, tj korporaciji amerike i isto tako trajno zatvoriti ambasadu korporacije amerike u Srbiji. Sve što je američko zatvoriti i prekinuti sve kontakte sa tom korporacijom engleske krune koju svi mi zovemo SADF. Laž je neizmerljiva i beskrajna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *