ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ФРАНЦУСКОЈ ДЕСНИЦИ! ОВАЈ ЧОВЕК ПРЕУЗИМА МЕСТО МАРИН ЛЕ ПЕН

VELIKA PROMENA U FRANCUSKOJ DESNICI! OVAJ ČOVEK PREUZIMA MESTO MARIN LE PEN

8 oktobra 2021

Velika promena se dešava na krajnjoj desnici u Francuskoj.Politički novinar, esejista, pisac i televizijski analitičar Erik Zemur prema popularnosti je nadmašio krajnje desničarsku doajenku Marine Le Pen, prema istraživanjima javnog mnjenja o predsedničkim kandidatima, trenutno se predstavlja kao glavni izazivač aktuelnom predsedniku Emanuelu Makronu uoči izbora u aprilu sledeće godine.

Zemur je još jednom stavio pitanje imigracije u središte kampanje. U poslednjih mesec dana, Le Pen je izgubila monopol nad radikalnom desnicom, u kojoj uživa otkad je 2011. godine preuzela vođstvo stranke Nacionalni front od svog oca.

Zemur, ultranacionalista sa nekoliko osuda zbog rasističkog govora mržnje, počeo je otimati naklonost birača od Le Pen otkako je ušao na njeno polje kao radikalniji izazivač, piše RFI. Anketa objavljena u sredu šokirala je zemlju pokazujući da je Zemur po prvi put pretekao Le Pen.

„Nikada do sada nijedan kandidat nije doživeo takav rast u tako kratkom vremenskom periodu kao što smo videli kod Erika Zemura“, prokomentarisao je za RFI Harris Interactive anketar Antoan Gotije.

Nekih 17-18 odsto anketiranih reklo je da će glasati za Zemura u prvom krugu zakazanom za 10. april sledeće godine, u poređenju sa sedam odsto početkom septembra. Le Pen ima podršku oko 15-16 odsto građana. Taj rezultat bio bi dovoljan da Zemur uđe u drugi krug glasanja, u kojem će se suočiti sa predsednikom Emanuelom Makronom, koji će ga pobediti sa razlikom od 55 do 45 odsto.

Ali analitičari ističu da je sve još otvoreno i da su izbori daleko. Sam Zemur još uvek nije zvanično najavio svoju kandidaturu, ali se ponaša kao izazivač odabirom vremena za delovanje, opisujući sebe kao „kandidata u debati“, ostavljajući mesto u debatnoj emisiji u udarnom terminu radi poštovanja izbornih pravila i objavljivanja knjigu „Francuska još nije rekla svoju poslednju reč“, koju neumorno promoviše.

Zemur je takođe bio gost na Orbanovom demografskom forumu, gde se okupio raznoliki desničarski tim. Anketa, objavljena u časopisu Challenges, verovatno će dati dodatni podsticaj Zemurovoj antiimigrantskoj, anti-islamskoj kampanji, podstaknuto iscrpnim medijskim izveštavanjem i intervjuima koje je davao poslednjih mesec dana. Zemur, koji je alžirsko-jevrejskog porekla, veruje da Francuska klizi ka građanskom ratu i otvoreni je zagovornik teorije „velike razmene“ koja tvrdi da bele Evropljane zamenjuju imigranti.

U svojim najprodavanijim knjigama i redovnim nastupima na televiziji, 63-godišnjak baca budućnost u bitku između hrišćanske tradicije Francuske i kulture muslimanskih pridošlica koje je opisao kao „kolonizatore“. Obraćajući se novinarima u ponedeljak uveče nakon rasprodane debatne emisije u konferencijskoj sali u Parizu, Zemur je smanjio svoju popularnost na svoju sposobnost da se poveže sa problemima običnih ljudi.

„Mislim da su mnogi Francuzi čekali da im neko kaže o Francuskoj, o tome kako se osećaju: da je zemlja u opasnosti od umiranja, potkopana talasom migracija bez presedana, da su čitava područja zemlje postala enklave stranih islamista“, rekao je Zemur.Jedan od njegovih predloga je da primora roditelje da svojoj deci daju imena koja zvuče francuski, a on bi zabranio upotrebu imena Muhamed u zemlji. Filip Korkuf, levo orijentisani francuski politikolog koji je nedavno objavio knjigu krajnje desnice, smatra da je Zemur opasniji od Marin Le Pen i svojevrsnog „intelektualnog Trampa“.

„Ako prođe u drugi krug, ima veće šanse (od Le Pen) protiv Emanuela Makrona“, rekao je Korkuf, objašnjavajući da se Zemur smatrao popularnijim od Le Pen zahvaljujući dugoj karijeri novinara na desnoj strani- krilni dnevni list Le Figaro i njegova TV karijera.

„On je više krajnje desno od Marin Le Pen, ali se smatra uglednijim“, rekao je Korkuf, politikolog sa Instituta za političke studije u Lionu.

Ministar pravde Eric Dupond-Moreti okrivio je medije ove sedmice što su se fokusirali na Zemura, dok je kandidatkinja socijalista i gradonačelnica Pariza An Idalgo rekla da joj se „gadio do mučnine“ njegov rast.

Zemurov ​​udarac primorao je Le Pen da uzvrati.

Godinama je nastojala da se distancira od svog oca, vatrogasca, i da stranku – od preimenovanja Narodne skupštine (RN) – premesti u redove nacionalista. U početku je pokušala da ignoriše Zemurov izazov i privatno ga je ubedila da se odseli.

„Erik, dobićeš tri odsto i nećeš me sprečiti da prođem u drugi krug“, rekla je Zemuru, ako je verovati onome što je napisano u njegovoj novoj knjizi.

Skromnu kampanju Le Penove na lokalnom nivou zasenila su Zemurova medijska pojavljivanja u poslednjih mesec dana u najvećim francuskim TV i radijskim emisijama.

„Osim oblika brutalnosti, šta nudi u smislu rešenja“, Le Pen je to rekla za Zemura u jednom intervjuu ovog vikenda, ukazujući na agresivniji stav.

Saveznici Le Penove napali su Zemura zbog njegovih stavova o ženama za koje smatra da nemaju istu snagu i liderske sposobnosti kao muškarci.

KOMENTARI5 komentara

 1. persida says:

  E, Jevrejin ce da spase Francusku. Ovaj covek je lazov, nije nikakav desnicar, on je tu da izda ideje desnice kad bude trebalo. Francuski glasaci su budale, kao i srpski. Naivnost je planetarna pojava.

  • Zunzara says:

   Evo šta piše za njegovu ženu: "Ali ko je žena Erika Zemmoura? Po profesiji advokat, Milene Chichportich je uvek odbijala da se izlaže medijima. Rođena je 1959. godine u Montreuil -u, u porodici tuniskog jevrejskog porekla. Ovaj drugi je specijalista za trgovačko pravo, korporativno pravo, bankarstvo i pravo hartija od vrednosti, ugovorno pravo i građansko pravo. Ona je 18. septembra 2013. godine u pariskom baru položila zakletvu pre nego što je osnovala pet godina kasnije (četiri partnera) advokatsku kancelariju Marigni (u blizini Jelisejske), gde se specijalizovala za stečajno pravo." Reklo bi se savršen par😀

 2. Gagi says:

  Nema i ne postoji vece nasilje od verbalnog. To nasilje ubija dusu i srce, bas zbog toga su politicari najveci nasilnici i siledjije. Danas je to nasilje rasprostranjeno sirom sveta, verbalna retorika je dostigla neslucene razmere u obmanjivanju naroda. Politicari koji su imali katastrofalne politicke rezultate u svom radu, i dalje ovim nasiljem ubedjuju narod da su oni svemoguci i da ce im samo oni resiti sve zivotne probleme. Kao i svi politicari u proslosti koji su usrecili narode. To je najveca lopovska kasta na zemljinoj kugli koja bezbrizno zivi od cistih lazi i prevare. Slicna je prica i sa ovim Zemurom, on obecava, on ce ovo i ono. Sta si bato uradio do sada, svi politicari iznose neke svoje programe i lazu narod. Trebalo bi da prvo iznesu svoje konkretne rezultate koje su postigli pa na osnovu tih rezultata da iznesu program. Sta bi se recimo desavalo ovim "nasim" politickim usreciteljima kada bi neko transparentno izneo sve njihove rezultate i promasaje od 90-ih godina. Koje su oni uspehe imali (osim licnih)kada nam je narod katastrofalno stradao na celom Balkanu. Koji su to njihovi pozitivni politicki rezultati a i danas se ne skidaju sa drzavne sise, i dalje bi da glume velike politicare silujuci narod svojom demagogijom.

 3. VRSK says:

  Makronov čovek 100%

 4. Beli Orao says:

  On je alžirsko-jevrejskog porekla?! Pa zna se za koga će da radi !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *