ВЕЛИКА РАСПРАВА на ХРТ-у због Степинца (ВИДЕО)

VELIKA RASPRAVA na HRT-u zbog Stepinca (VIDEO)

14 jula 2017

Komisija hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka, čiji je zadatak bio da razmotri delovanje kardinala Stepinca, završila je s radom.

Zajednički zaključak nije donesen, a upravo je to bila tema emisije „Otvoreno“ na HRT-u.

U Otvorenom su učestvovali Josip Mrzljak, varaždinski biskup i nećak kardinala Stepinca, predsednik SNV-a i SDSS-a Milorad Pupovac, prodekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu Anto Gavrić, istoričar Hrvoje Klasić, autorka filma „Kardinal i njegova Crkva“ Višnja Starešina i novinar Darko Pavičić.

Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, uprkos pozivu da učestvuje u emisiji, nije poslala svog predstavnika.

U jednom trenutku pred sam kraj emisije došlo je do izrazito burne rasprave između istoričara Hrvoja Klasića i Višnje Starešine.

Klasić je rekao da ne želi da polemiše o verskim osećanjima, ali da mu smeta što se istoričarima kada izučavaju o bilo kojoj javnoj osobi u istoriji unapred šta smeju, a šta ne smeju da istražuju.

„Činjenica da je papa odlučio osnovati tu komisiju dokazuje da i on očito ima nekog razloga da ne kaže: baš me briga za komisiju neka bude svet. Očigledno je i on smatrao da o nekim stvarima treba popričati. Nema tog dokumenta koji će govoriti istinu. Svaki dokument je podložan interpretaciji i Sveto pismo, a kamoli ne dokumenti komunistički, ustaški ovi ili oni. Nemojmo očekivati da ćemo na temelju dokumenata spoznati istinu, moramo biti spremni na različite interpretacije“, rekao je Klasić.

Na njegove reči burno je reagovala Višnja Starešina.

„Kad proučavate šta je on činio u dva totalitarna režima, to je fascinantno. Relikt je komunističkog mentaliteta propisivati nekome što je trebalo učiniti, je li mogao učiniti više. Ja sam žalosna kad slušam Klasnića koji je istoričar, koji predaje studentima, kojem svaka rečenica počinje s je li mogao više učiniti“, rekla je Starešina.

„Nisam to uopšte rekao“, branio se Klasić.

„Jeste, možemo poslušati snimak“, uporna je bila Starešina.

„To je pozicija tužitelja Jakova Blaževića“, dodala je Starešina.

Međutim, Klasić se nije dao.

„Znate šta vi sada radite? Vi kažete kako je zapadni svet gledao na Stepinca, kako je gledao na Tita?“, uzvratio joj je Klasić.

„Na Tita je gledao kao na diktatora, ali uz pozitivnu političku ulogu“, priznala je Starešina.

„Tako je, hajde i mi tako da ga gledamo“, ubacio se Klasić.

„SAD je balansirala između Tita i Stepinca, to su bile dve ličnosti koje su imale svoju snagu“, dodala je Starešina, a Klasić je tu dodao i papu Pavla VI koji je primio Tita.

„Bilo je mnogo mučenika, ne samo katolika nego i liberala, ateista, komunista. Vi to znate, taj vek je bio takav „, ubacio se Milorad Pupovac i završio ovu burnu raspravu.

IZVOR: INDEX.HR

KOMENTARI4 komentara

 1. Ajaj says:

  Veću glupost ni čuo ni video, vidi se da su ovi hrvati poreklom srbi.

 2. Kosovac says:

  Na kraju snimka, dr. Anto Gavrić daje logičan zaključak: „Komisija nije uspela naći nijedan dokument koji osporava Stepinčevu svetost“. To nije običan zaključak, to je objašnjenje zašto je papak i formirao ovu „komisiju“ od majmuna iz SPC i Darka Tanaskovića ološa od kojeg je mogao naći i većeg….. Dakle, jedna komponenta mogućeg remetilačkog faktora kanonizacije u vidu SPC, je amortizovana radom komisije. Sa narodom će lako. Komisijski, SPC je dala ogroman doprinos kanonizovanju Stepinca, to će papak obavezno navesti u obrazloženju kada ga proglasi….. Sistem kojim je nateran patrijarh Irinej da izjavi da SPC nema nikakve primedbe da lezbejka bude predsednik srpske vlade. Što da se sekira patrijarh, kada je nije on postavio.

 3. Anderlecht says:

  Eto, čovjek koji ovdje tobože govori u pravcu otkrivanja zlikovca Stepinca, u jednom momentu kaže da je on spasio mnoge Srbe što nije istina. A i još jedna stvar: Stepinac je otvoreno počeo govoriti protiv nacista i progon tek iza 1943 kada je bilo jasno ko će dobiti rat.

 4. Anderlecht says:

  Mislim na Klasića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *