ВЕЛИКА РАСПРАВА СРПСКИХ АНАЛИТИЧАРА: „NATO око Србије – безбедност за Балкан или за алијансу?“

VELIKA RASPRAVA SRPSKIH ANALITIČARA: „NATO oko Srbije – bezbednost za Balkan ili za alijansu?“

15 jula 2018

„GEOPOLITIKA» i portal Fakti organizovali su danas razgovor na temu „NATO oko Srbije – bezbednost za Balkan ili za alijansu?“

U Press centru UNS-a su govorili Milomir  Stepić, Dušan Proroković i Miroslav Lazanski, a moderator razgovora u ime organizatora bio je Đuro Bilbija.

Na skupu je konstatovano da se opkoljavanje Srbije zemljama NATO polako ali stabilno dovršava usisavanjem Makedonije, a pre nje i Crne Gore, dok se pitanje ulaska BiH u taj savez može postavljati samo dotle dokle Republikom Srpskom upravlja suverenistička srpska vlast, te da bi rušenjem Milorada Dodika u alijansu odmah ušla i Bosna.

Srbija bi u tom slučaju ostala usamljena ne-NATO teritorija na Balkanu.

NATO, međutim, već preduzima konkretne i direktne korake protiv «neutralnog» kursa Srbije kroz sve agresivniju kampanju koja prelazi u ofanzivni pritisak da Beograd sa Prištinom potpiše pravnoobavezujući sporazum. To je iz razloga što taj sporazum ne bi bio kraj «priče» o kosovskom balastu na putu EU-prospriteta Srbije niti bi bio garant bezbednosti i udovoljavanja secesionističkim zahtevima albanske nacionalne manjine na teritoriji Srbije. Na protiv, kako je na skupu ukazano, to bi tek bio početak srpske neizbežne kapitulacije pred NATO paktom.

Taj finalni cilj NATO pakta se jasno definiše u novom strategijskom dokumentu koji je njegov politički vrh preksinoć usvojio na Samitu u Briselu, elaborirajući da je glavni predstojeći zadatak da sve zapadnobalkanske zemlje budu obavezno uključene u alijansu kako bi se osigurala leđa najistočnijim članicama Rumuniji i Bugarskoj.

U tom kontekstu treba posmatrati i najavljene, odnosno usvojene, mere za koordinaciju drumske i železničke infrastrukture NATO -a u Evropi, koje, prema rečima Dušana Prorokovića, uvode  «šengen» za vojne snage, sa ciljem da se ubrza transport NATO snaga sa zapada Evrope na njen istok.

– Na briselskom samitu smo videli da su sva dokumenta ne samo na engleskom, već i na ruskom i urajinskom jeziku što pokazuje šta su najvažniji geostrategijski ciljevi NATO u narednom periodu. Za Srbiju je važno da poruke sa samita shvati realno: legitimizacija statusa Kosova stolicom u UN, i prijem Kosova u NATO, a paralelno sa tim rovarenje po BiH i smanjivanje nadležnosti RS. Nama se u dokumentu crta da je ulazak Srbije u NATO moguć i bez obzira na to što je to protiv volje naroda, tako što bi Srbija potpisala završni sporazum sa Prištinom, posle čega bi Kosovo postalo članica NATO. Onda sledi instrumentalizacija severa Kosova, ali i Preševske doline, sa tom razlikom da Srbija više ne bi imali posla sa albanskim separatistima, nego sa članicom NATO. U toj situaciji, Srbija ni sama neće imati mnogo izbora nego da i sama iz bezbednosnih razloga uđe u NATO, objasnio je Proroković i dodao da se tu stvar za Srbiju ne bi završila, već bi ona morala da bude «kooperativnija» i povodom BiH , kao i da «šalje vojsku u Letoniju, Irak ili na Kosovo», kao NATO članica Crna Gora.

Ukazujući da Srbija zaista može poći putem Crne Gore, odnosno da nije isključeno da jedna zemlja i potiv volje svoga naroda postane NATO-poligon, Milomir Stepić je ukazao da se u Srbiji u poslednje vreme pojavljuje značajno više ispitivanja javnog mnjenja na temu članstva naše zemlje u zapadnom vojnom savezu.

– Institut za političke studije je pre dve nedelje okončao jednomesečno ispitivanje punoletnih građana Srbije na uzorku od gotovo 1400 ispitanika i utvrdili smo da je 87 odsto građana protiv ulaska Srbije u NATO, rekao je Stepić i ukazao da pitnje popularnosti NATO zapravo nije naivno jer ono govori o budućnosti NATO-a.

Jer, kako je podvukao, sad se već spominje ono što je do pre samo koju godinu bila jeres: da NATO može da se «opara kao džemper». U članicama stare Evrope se javlja skepticizam prema NATO tako da će on tu biti «prisutan u blažoj formi», ali će se NATO-euforija održavati u svežeprimljenim članicama, odnosno u istočnim zemama tako što će se širiti strah od Rusije i njenog  «malignog uticaja» .

– Konkretno, govorimo o prostoru Intermarijuma: od Baltika do Jadrana. To je Inicijativa  tri mora!  Od Poljske, preko Rumunije do Hrvatske se pravi rusofobni trougao, a njihova rusofobija se manifestuje na mnoge načine, uključujući antiraketni sistem u Poljskoj ili recimo (fašistički) izliv fudbalera na svetskom prvenstvu, ukazao je Stepić i zaključio da će funkcija NATO i u buduće biti da spreči da se Evropa vrati prirodnom stanju evroazijstva, i ne da ostane u sadašnjem neprirodnom stanju okupacije u kome je drži NATO.

Miroslav Lazanski je takođe ukazao na činjenicu da je javno mnjenje jedno, a da politički kurs može biti sasvim drugačiji.

– Kad bi u nekim od zemalja bio referendum o NATO da se vidi pravo raspoloženje naroda, pitanje je šta bi taj narod rekao, mada živimo u vremenu u kome stranke malo pitaju narod.

On je kao glavni cilj NATO na Balkanu detektovao potrebu ovog vojno-političkog saveza da bude prisutan politički, kako ne bi imao problema prema svojim bugarskim i rumunskim isturenim pozicijama. Lazanski, međutim, nije propustio da ukaže da je NATO na Kosovu već napravio vojsku i da je samo pitanje dana kada će se te snage i formalno zvati vojskom.

– NATO ih je naoružao puškama, opremio lakim oklopnim srdstvima i automobilima obučio ih, a mi protiv vojske Kosova ne možemo ništa sem verbalnih nota. To da bez Srba ovo ne može da se desi je prazna priča, jer Zapadu ništa ne može da se veruje. Ne živimo u svetu međunaodne pravde, već koliko ste vojno jaki, toliko ste u pravu, rekao je Lazanski.

Podvukao je da Srbija od Rusije dobija «Pancir» do kraja godine, da smo modernizovali «Nevu» i da imamo 40 «Praga», dok se paralelno radi na jačanju trupne PVO i aerodromske zaštite protiv dronova (što se pokazalo kao veoma važno u iskustvu Sirije).

Za sistem S 300, Lazanski je ocenio da je skup jer bi nas koštao 800 miliona dolara.

– Mi u ovom času nemamo te pare, ali vraćamo lovačku avijaciju, dobićemo 30 tenkova iz Rusije i na paradi koju ćemo prirediti povodom 100 godišnjice, na kojoj će biti i Vladimir Putin sve ćete to videti, najavio je Lazanski, ocenjujući da se NATO na balkanskom prostoru boji ruskog uticaja, jer shvata da su «to ipak Sloveni».

Na konferenciji je posebno osvetljena bezbednosna situacija u Sandžaku i u Bosni i Hercegovini, jer je, prema rečima Stepića, muslimanski faktor – bilo kao migrantski ili kao teroristički, udarni kraj NATO batine.

Lazanski je u tom kontekstu upozorio da se sada «ide na udar na Republiku Srpsku, i na pokušaj menjanja izborne volje građana, zbog čega su došli specijalci iz Velike Britanije, ušao veliki novac u medije, sa ciljem da sruše Dodika jer misle da će tako ugurati BiH u NATO».

I Proroković je ovu pretnju za RS argumentovao pozivajući se na završni dokument NATO iz Brisela u kome se «posebno skreće pažnja i naglašava očekivanje da će izbori u BiH biti po demokratskim standardima, što je neobično i imlicira pitanje – šta će biti ako oni ocene da to nije bilo po njihovim demokratskim standardima».

U sumiranju interesa globalnih sila – Kine i Rusije na području od NATO -a opkoljenog Balkana i opkoljene Srbije, učesnici su se saglasili da je Balkan blokiran sa svih strana da bi se Rusija sprečila da dođe iza leđa Rumunije i Bugarske, kao i da bi se presekao put Kini i njenim geostrateškim interesima, bez obzira koliko ona zvanično poriče da ih na ovom prostoru realizuje.

Uključenjem Crne Gore je postignut prvi cilj, a drugi predstoji – da se NATO uklini u srce Balkana – upozorio je Stepić.

Takvo zatvaranje je onaj teret na tasu međunarodnih odnosa koji onemogućava ravnotežu koju Rusija i Kina nastoje da zajednički izgrade a kojoj se Srbija – kao deklarisano neutralna – nada.

(Diana Milošević / Fakti)

KOMENTARI5 komentara

 1. rajko says:

  Nasi predsednici posle Milosevica vec su mnogo ustupaka ucinili NATO organizaciji i time nam naneli ogromnu nepravdu a potpisivanjem dogovora sa njima cinili su zlocin za zlocinom. E sad u tim zlociniima ucestvovali su i Draskovic i Kostunica i Nikolic ali sigurno i Vucic. Sa druge strane nepostovanje rezolucije 1244 je takodje zlocin. Svako razmisljanje o NATO organizaciji mora da zapocne povratkom na dan kada su prvi avioni poleteli da bi bombardovali Jugoslaviju. I svi moraju da znaju: veoma, veoma tesko, skoro nemoguce je da se odnosi srba i NATO pakta vrate na neku normalu zbog zrtava i materijalne stete, tako da je u nasem narodu i dalje to zlocinacka organizacija.

  • Velika Metla says:

   Rajko,"Nasi predsednici posle Milosevica vec su mnogo ustupaka ucinili NATO organizaciji i time nam naneli ogromnu nepravdu a potpisivanjem dogovora sa njima cinili su zlocin za zlocinom...."! Upravo za ovo kako si sam i napisao njih ja nikako ne smatram NAŠIMA!

 2. Miraš. says:

  Gde je kraj NATO-u? SAD je vodeća snaga NATO-a te odlučujući uticaj na dalju sudbinu i ulogu te alijanse imaće nesumnjivo Amerikanci. Tu su bitna najmanje dva aspekta: Vojni učinak i s druge strane finansijska cena i to ne samo finansiranja veoma skupe alijanse nego i štetne ekonomske posledice raznih sankcija. 1. Trenutno što se tiče vojne dominacije SAD u svetu ona opada te postaje nejasno čemu veoma skupa cena za vojno sve manje efikasnu vojsku. U NATO-u se sme pričati samo o njegovoj odbrambenoj ulozi ali svima je jasno je da je njegova uloga prvenstveno osvajačka. Konkretno EU-ropski gradjani živeće puno skromnije zbog visokih izdvajanja za NATO alijansu a da bi finansirali neuspešne američke vojne avanture po svetu. Pa još treba i da njihove vojne snage saučestvuju u sve više neuspešnim i sve više rizičnim vojnim operacijama SAD u svetu. Ne samo uzalud nego i na veliku štetu Evropljanja razvijali su rusomržnju jer krenu li u osvajanje Rusije ili nekih drugih delova sveta koje ona štiti razbiće se kao mekano voće.

 3. Miraš. says:

  Rat u Siriji> Donald Tramp ipak namerava da povuče američke snage iz Sirije jer želi da izbegne istu sudbinu koja je pogodila vojne snage SAD u danima Džordža Buša kada je ubijeno na hiljade američkih vojnika. Američki vojni planovi na destabilizaciji celokupnog juga Siriji na čemu su posebno radili tokom ove godine nisu ostvareni. Naprotiv svi obnovljeni napadi terorista ISIS, koji su zapravo američke proksi snage, u južnim delovima Sirije su zaustavljeni a teroističke snage crnih su značajno desetkovane u pustinjskim oblastima na jugoistoku Sirije. Takodje veoma uspešno se odvija vojna operacija Basalt sa oslobodjenje jugozapadnog dela Sirije. Dalje zadržavanje američkih snaga u bazi Al tanf time je postalo veoma upitno i rizično. Na celom jugu Sirije sada je američka baza Al Tanf jedina meta. U smislu povlačenja američkih snaga iz Sirije SAD je već poslao poruku sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu. Asadov odgovor je bio veoma jasan - da će biti oslobodjena sva sirijska teritorija bez obzira na cenu i posledice. Ni SAD ni Turska nemaju pravo da budu vojno prisutne u Siriji. Nakon toga bila je jasna i poruka SAD: "SAD SAD će napustiti Al-TANF, i što je pre moguće napustiće severoistok Sirije Hasaku i Deir ez Zor. Jedini uslov koji oni postavljaju za Rusiju i Siriju za je povlačenje iranskih snaga iz Sirije. Taj uslov više služi kao paravan da bude manje primetan pravi razlog američkog povlačenja. Sa svoje strane Iran ni nema potrebe da bude prisutan u Siriji ali otići će samo kada svi teroristi budu u potpunosti poraženi. SAD je spreman da napusti Kurde! O američkom povlačenju iz Sirije sigurno će razgovarati i na samitu u Helsinkiju. ... Danas je objavljena vest o pogibiji američkih oficira u Raki. To nije prva vest ovakve vrste. a Interesantno je da se desila baš pred samit u Helsinkiju. Pronadjite tekst> (UZNEMIRUJUĆI VIDEO) VELIKI UDAR NA AMERIKANCE I NJIHOVE PUDLICE U SIRIJI: Poginuli visoki oficiri koalicije u podmetnutoj eksploziji 15.07.2018 Danas se pojavio snimak eksplozije koja je zatresla štab američke koalicije u Raki, tokom sastanka visokih oficira koalicije i Sirijskih Demokratskih Snaga (pretežno kurdske snage). Lokalna grupa pokreta otpora Narodni Otpor Rake, izvela je napad na sastanak između predstavnika američke koalicije i komandanata, od Amerikanaca podržavanih, Sirijskih Demokratskih Snaga. Napad se desio u Krovn Internacional hotelu u gradu Raka koji je pod kontrolom Sirijskih Demokratskih Snaga...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *