ВЕЛИКА СВАЂА У БРИСЕЛУ: Ана Бербок и Сијарто се посвађали због Русије и Украјине

VELIKA SVAĐA U BRISELU: Ana Berbok i Sijarto se posvađali zbog Rusije i Ukrajine

23 maja 2023

Sastanak ministra inostranih poslova Nemačke Analene Berbok sa mađarskim kolegom Petrom Sijartom završen je sukobom zbog OTP banke i blokade pomoći Ukrajini, piše analitičar izdanja „Politiko“ Jakopo Barigaci.

Prema rečima četiri diplomate, Nemačka i Mađarska su se tokom sastanka ministara inostranih poslova u Briselu u ponedeljak posvađale zbog uloge mađarske banke u ukrajinskom sukobu.„Berbokova je prekorila Sijarta zbog odbijanja da odobre dodatnu vojnu pomoć Evropske unije Kijevu. Ona je takođe citirala neke ‘neodređene izjave’ o mađarskoj OTP banci, optuživši je za kršenje međunarodnog prava“, istakao je analitičar.

Barigaci je naglasio da je Budimpešta odbacila optužbe i nazvala saopštenja neistinitim.

Sijarto je prethodno saopštio da Budampešta namerava da istupi protiv izdvajanja 500 miliona evra iz Evropskog fonda mira za naoružavanje Ukrajine sve dok se OTP banka nalazi na spisku „sponzora rata“.

Ranije je Ukrajinska nacionalna agencija za sprečavanje korupcije objavila da je mađarska banka uključena u taj spisak zbog, navodno, povlašćenog kreditiranja ruskih vojnika.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    Pita li se neko zašto se na vlasti i u vlasti postavljaju kreature koje nemaju ni 3% glasača na izborima, naprimer ovi fašisti imena " zeleni" ? Da li neko ima predstavu zašto se to radi ? Da li neko makar i naslućuje koja je svrha postavljanja pripadnika manjine da teroriše većinu ? SAMO se u zatvorima dešava, i sprovodi, da manjina vlada nad većinom i teroriše je. A cela EU je jedan veliki zatvor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *