ВЕЛИКА ТАЈНА ОТРКИВЕНА!? Ево шта су Руси допремили у Венецуелу – ЕВО ЗБОГ ЧЕГА СУ ДОШЛИ

VELIKA TAJNA OTRKIVENA!? Evo šta su Rusi dopremili u Venecuelu – EVO ZBOG ČEGA SU DOŠLI

27 marta 2019

Usred napetosti između Venecuele i Sjedinjenih Država, venecuelanska vlada je rasporedila bateriju S-300 u blizini venecuelanske prestonice Karakasa. Vest je objavljena neposredno nakon dolaska ruskog vojnog kontingenta u Venecuelu.

Prema izraelskom komercijalnom satelitskom operatoru (ISI, Bolivarska nacionalna vojska Venecuele (FANB) je rasporedila bateriju ruskih projektila S-300 i sastav je operativan u vazdušnoj bazi početkom 2019. godine.

Raspoređivanje ovih odbrambenih sastava verovatno je povezano s pripremama  vlade kojom predsedava Nicolas Maduro za odgovor na moguću vojnu invaziju Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.S-300 sastavi u Venecueli su najnapredniji protivraketni štit u celoj Latinskoj Americi i nemaju upoređenje u regiji.

Raspoređivanje tog ruskog oružja u Venecueli se dogodilo u vreme nakon što su se 23. januara intenzivirale političke napetosti između Karakasa i Vašingtona, kada je vođa opozicije Huan Gajido, predsednik Nacionalne skupštine Venecuele od 2016. godine, sebe proglasio “privremenim predsednikom” zemlje i odmah su ga priznali američka vlada i predsednik Donald Tramp, koji je upozorio da su u podršci državnom udaru “sve opcije na stolu”.

Kako za internetski časopis Checkpoint Asia pojašnjava autor Marko Marijanović, Rusi su u Karakas verovatno došli kako bi im preneli iskustva suprotstavljanja američkim napadima iz Sirije.

Postoji veća verovatnost da će Amerikanci preduzeti tajnu operaciju nego otvoreni napad, ono što Venecuelancima najviše treba su elektronički uređaji za prisluškivanje i ometanje. Zbog Boltonovih “5000 vojnika u Kolumbiji” mediji tvrde da  postoje “znakovi povećanja vojnog planiranja u Venecueli”, iako je jasno da Trampova administracija ne planira invaziju, ali je kao oblik pritiska na Karakas voljna ostaviti utisak da ti misli učiniti.

Zapravo, Tramp i dalje ponavlja da je “vojna opcija na stolu”. Rusija je sa svoje strane upozorila Vašington da je direktna američka vojna intervencija protiv Karakasa crvena linija za Moskvu.

Na sastanku na visokom nivou u Rimu prošle nedelje se čini da je Rusija ozbiljno upozorila Sjedinjene Države da neće tolerisati američku vojnu intervenciju za svrgavanje venecuelanske vlade s kojom je saveznik. Sastanak u Rimu između “posebnog izaslanika” Sjedinjenih Država za Venecuelu Eliota Abramsa i zamenika ruskog ministra spoljnjih poslova Sergeja Rjabkova je trebao omogućiti hitno postizanje sporazuma.

Dvojica zvaničnika su razgovarala dva sata u hotelu u Rimu, mestu na kojem se trebao postići ad hok sporazum. Nakon sastanka u Rimu je Rjabkov rekao: “Verujemo da Vašington ozbiljno shvata naše prioritete, pristup i upozorenja”.

Jedno od tih upozorenja koje je izneo Rjabkov bilo je da Moskva neće tolerisati nikakvu američku vojnu intervenciju u Venecueli. Sa svoje strane, Eliot Abrams je izašao sa sastanka nakon što je primio ozbiljnu opomenu.

“Ne, nismo se dogovorili, ali mislim da su razgovori bili pozitivni, u smislu da obe strane sada bolje razumeju mišljenja drugih”, rekao je novinarima.

“Bolje razumevanje mišljenja drugih” znači da su Amerikanci primili na znanje što je crvena linija Moskve i da je bolje da se povuku.

Ipak, arogancija Amerikanaca je zapanjujuća. Prema izveštajima iz Sjedinjenih Država, čini se da je Abrams odletio u Rim s očekivanjem da s Rjabkovom dogovoriti “tranziciju” ili “kompromis” o tome kome će dve zemlje dati titulu “predsednika” Venecuele.

To je ono što je nesumnjivo mislio kada je rekao da “nakon sastanka nije bilo zajedničkog mišljenja”, ali je “bolje razumio” položaj Rusije. Sada izgleda da su Rusi demonstrirali svoju odlučnost.

“Ruski su zvaničnici stigli u Venecuelu kako bi razgovarali o održavanju i obuci u rukovanjem opremom i strategiji”, rekao je jedan zvaničnik iz Karakasa.

Izjavu je dao nakon što je na aerodromu u blizini Karakasa uočen ruski teretni avion i avion s kontingentom ruskih vojnika kojeg je pratila vojska Venecuele. Jedan venecuelanski zvaničnik je izjavio da je avion koji stigao ovog vikenda došao u sklopu vojne saradnje dva saveznika.

Transportni i putnički avion ruskih oružanih snaga sleteli su u Venecuelu s 35 tona tereta, a došao je i zamenik zapovednika ruske kopnene vojske.

Venecuela ima brojne ruske sastave naoružanja, tako da ako je mali broj ruskih vojnika doleteo kako bi osigurao obuku ili održavanje, to nije ništa neobično. Isto nije neobično ako su Rusi u izaslanstvo poslali generala kako bi razgovaralo važnim vojnim stvarima sa svojim venecuelanskim kolegama.

Ali kada oprema, vojnici i general stignu u isto vreme, a nekoliko dana kasnije, Moskva kaže Vašingtonu “da je bolje da se bavi svojim prioritetima i ozbiljno shvati upozorenja”, to je već nešto puno značajnije.

Logika je sledeća. Naime, Rusi koji godinama podupiru Sirijce protiv Amerikanaca, čak i tokom američkih raketnih napada, došli su kako bi venecuelanskim snagama preneli ključne savete, podržali venecuelanski elektroničke sastave i dali im obaveštajne podatke, što predstavlja dva ključna elementa u ovakvoj situaciji.

35 tona opreme pokrivene vojnom ceradom moglo bi predstavljati uređaje za elektronsko ometanje koji mogu da isključe bespilotne letelice koje koriste CIA, snage za specijalne operacije i naoružane opozicione grupe koje su dronovima već pokušale da ubiju Madura u propalom napadu u oktobru 2018. godine. Rusi bi mogli dati ubrzanu obuku svojim venecuelanskim kolegama kako koristiti materijal koji su dobili.

U međuvremenu, samo prisustvo ruskih snaga u neimenovanom vojnom objektu Bolivarske nacionalne vojske Venecuele (FANB) je samo po sebi sredstvo za odvraćanje od napada, jer američke snage neće gađati objekte u kojima bi mogli biti ruski vojnici i vojni instruktori.

Naravno, američka “Operacija Sloboda”, koji u njihovo ime u zemlji vodi Huan Gaido nije obustavljena, ali se proces za opoziv dodatno zakomplikovao.

(Checkpoint Asia/logicno.com/Nermin N.)

KOMENTARI6 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Doneli su masuine za busotine. Da traze naftu.

  • test01 says:

   Nema potrebe, zna se gde je nafta i Bolton (USA) je veoma jasno rekao da je to primarni cilj ove agresije na Venecuelu, bez uvijanja i laganja o demokratiji. Rekao je da je to dobro za USA (PLJACKA)!

 2. samostalan says:

  Hoce li Gnjido busiti ili biti izbusen?

 3. Budi Bog s nama says:

  Ko pre devojci njemu devojka s tim što ova devojka inače ne voli amerikanca grubijana, više voli rusa deliju. Amerikanac je mladoženja siledžija koji želi da joj preotme sav miraz, rus je uglađen i štiti svoje čeljade. Venecuela kao i ostale zemlje saveznici treba da uvedu u promet juan i rublju i tako da sruše američki kapital kojim upravlja rotšild.

 4. harry neron says:

  Opet neko spinuje po celoj dužini i širini. S 300 sistem ne možeš da dovezeš dvoje ili troje avionima nego ti trebaju cele vlakovne kompozicije.

 5. bim says:

  Procitaj ponovo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *