Velika vojna vežba Rusije i Kine

Velika vojna vežba Rusije i Kine

5 jula 2013

China-Russia-Naval-Exercise241540195Kina i Rusija danas su počele zajedničke vežbe njihovih mornarica, koje je Peking opisao kao najveće u kojima je ikad učestvovao sa nekim stranim partnerom. Vežbe nazvane „Uzajamna morska saradnja 2013“ koje se održavaju u Japanskom moru trajaće do 12. jula.

Kineska flota za vežbe sastoji se od četiri razrača, dve raketne fregate i jednog pomoćnog broda, naveli su kineski mediji. Očekuje se da će Rusija u vežbama imati 11 ratnih brodova, podmornicu i tri aviona.

Kineski brodovi krenuli su u ponedeljak iz kineske luke Čingdao ka zalivu Petra Velikog nedaleko od Vladivostoka gde će vežba početi. U najavi za vežbe u utorak načelnik Generalštaba kineske vojske general Fang Fenghui rekao je da ove vežbe nisu znak agresije i nisu uperene protiv neke treće strane već im je cilj da prodube veze sa Rusijom, navodi BBC.

Međutim, kako navodi BBC, vežbe se odvijaju u jeku tenzija Kine i njenih regionalnih suseda uključujući Japan i Filipina oko pomorskih sporova. Kina, Japan i Filipini spore se oko ostrva u Istočnom kineskm moru i Južnom kineskom moru. Prošlog meseca američke i japanske mornarice održale su vežbe kod San Dijega. List kineske komunističke partije „Pipls dejli“ danas je napisao da se radi o rutinskim vežbama koje će biti usredsređene na zajednčko praćenje i povraćaj otetih brodova.

List navodi da su netačne tvrdnje da ove vežbe imaju simbolički značaj za očuvanje suvereniteta nad ostrvima u toj oblasti i predstavlja odgovor na američko-japanski savez.

„Neće biti agresivnih elemenata u zajedničkoj vežbi“, navodi list. Kina i Rusija su prvi put izvele zajedničke pomorske vežbe prošle godine. One održavaju zajedničke vojne vežbe od 2005. Od 27. jula do 15. avgusta na teritoriji Rusije, u regionu Čeljabinska, na Uralu će se održati rusko-kineska antiteroristička vojna vežba „Mirovna misija 2013“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *