ВЕЛИКЕ БОРБЕ ЗА ТРИПОЛИ- Запад и његови плаћеници тврде: РУСКА ВОЈСКА РАТУЈЕ У ЛИБИЈИ

VELIKE BORBE ZA TRIPOLI- Zapad i njegovi plaćenici tvrde: RUSKA VOJSKA RATUJE U LIBIJI

10 novembra 2019

Ministar unutrašnjih poslova Libije u takozvanoj prelaznoj Vladi nacionalnog jedinstva Fathi Bašaga tvrdi da se Moskva navodno „meša“ u konflikt Tripolija sa Libijskom nacionalnom armijom maršala Halife Haftara.

Bašaga je izjavio da su operacije koje je Vlada u Tripoliju izvodila sa SAD bile uspešne i da su nanele štetu terorističkoj organizaciji, dok general Haftar stvara „plodno tlo“ za militante, piše „Blumberg“.Libijski ministar je izjavio da „plaćenici iz Rusije“ na strani Haftara, navodno, ometaju rešavanje konflikta. Bašaga je dodao da se „Rusi mešaju kako bi dolili ulje na vatru konflikta i rasplamsali ga“.

„Dokaz toga je raspoređivanje ’Vagnerovih‘ boraca u Libiji“, rekao je ministar.

Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov nazvao spekulacijama pisanja zapadnih medija da u Libiji operišu „ruski plaćenici“.

Podsetimo, u Libiji je na snazi dvovlašće: na istoku države u gradu Tobruk radi parlament koji je izabrao narod, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu sa Faezom Saradžom, koja je formirana uz podršku UN i Evrope.

Vlada istočnog dela zemlje deluje nezavisno od Tripolija i sarađuje sa nacionalnom vojskom na čelu sa Halifom Haftarom, koji vodi rat protiv ekstremista. Ove dve vlade se trenutno nalaze u ratu i vode borbu za Tripoli.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. padre says:

    Zašto paoni ne bi smeli, kad ste vi svi već tamo?

  2. padre says:

    Kako su samo nedokazani ovi Rusi, sto puta sfejim rekli, nemojte vi u rat mi ćemo to za čas posla srediti, a oni navalili k'o sivojnje, pa ratuju li ratuju i kvare vam posao, koji samo što nije bio završen!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *