ВЕЛИКЕ ШАНСЕ ЗА ВАНРЕДНЕ ПАРЛАМЕНТАРНЕ ИЗБОРЕ: Вучић данас доноси одлуку

VELIKE ŠANSE ZA VANREDNE PARLAMENTARNE IZBORE: Vučić danas donosi odluku

18 novembra 2017

Vrh Srpske napredne stranke danas će raspravljati o tome da li će uz beogradske biti održani i vanredni parlamentarni izbori, a izvor „Blica“ iz SNS kaže da su u šanse 70 prema 30 da ih ipak bude.

Naprednjaci će prvo na Predsedništvu izneti svoj stav o izlasku na birališta, a onda u širem sastavu i na sednici Glavnog odbora.

Uz funkcionera Nebojšu Stefanovića, za izbore je, kako tvrdi odlično upućen izvor „Blica“, i Zorana Mihajlović.

– To je tema za koju treba više vremena, za koju sve činioce treba uzeti u obzir. Vučić je svestan svih pritisaka koji se pojačavaju, a već je rekao da smatra da još nije vreme za izbore. Dobar deo ljudi u stranci misli da su izbori potrebni kako zbog haosa u parlamentu tako i zbog opozicionih stranaka koji ih ponašanjem prizivaju. Takođe, ne tako mali deo funkcionera smatra da aktuelni raspored snaga u parlamentu ne odgovara realnom stanju na političkoj sceni i da su potrebni izbori koji bi doveli do toga da Skupština oslikava podršku stranaka – kaže izvor .

Među onima koji su neodlučni je i predsednica Skupštine Maja Gojković, ali ona, kako smatra naš sagovornik, za to ima i lične razloge.

– Jedan od glavnih argumenata koji se potežu u prilog izbora su i česti ekscesi u parlamentu, a onda to Gojkovićeva shvata kao kritiku nje same, da kao predsednica Skupštine ne uspeva da se izbori sa haosom koji stvaraju opozicioni poslanici. Njen stav će, kako mnogi misle, biti verovatno nalik Vučićevom stavu – smatra izvor ovog lista.

Govoreći o mogućnostima vanrednih izbora i šta bi strankama oni doneli ili oduzeli, programski direktor Cesida Bojan Klačar kaže da ga ne bi začudilo da budu raspisani.

– Budući da ih raspisuje SNS, oni će to uraditi vodeći računa o svojim interesima, a ujedno su i jedina stranka kojima vanredni parlamentarni izbori odgovaraju. Jer dobili bi novi mandat i ostali na vlasti do 2022, kada se završava i mandat predsednika republike Aleksandra Vučića. Takođe, na konto snage na republičkom nivou naprednjaci će moći da popune nedostatke na beogradskom nivou – objašnjava Klačar.

Opoziciji, kako ocenjuje, u celini izbori ne odgovaraju jer ne postoji jasna naznaka o dogovoru između njih i zbog fragmentiranosti stranaka.

– Od 15 stranaka, samo njih dve ili tri mogu da računaju na sigurnih pet odsto, a to su Saša Janković, DS i SRS. Zato Jankoviću, ali i Vuku Jeremiću odgovaraju izbori jer iako imaju podršku među glasačima, nemaju poslanike u parlamentu. Time se dobija nova platforma za komunikaciju sa birača i ulazi se u sistem finansiranja od države, što znači mnogo za svaku stranku. Ipak, sve opozicione stranke imaju veće šanse u Beogradu, a s ubacivanjem parlamentarnih izbora gube snagu u prestonici – ocenjuje Klačar.

Jedan od opozicionih lidera Miloš Jovanović iz DSS kaže da nema nikakvog opravdanja za izbore.

– Ovo sada već postaje zamorna pretnja i neverovatno poigravanje s institucijama i demokratskim procedurama. Za vanredne parlamentarne izbore ne postoji nikakvo opravdanje i bilo bi neodgovorno da se oni raspišu. Ali u krajnjem slučaju, svako snosi odgovornost i posledice za sopstveno delovanje – poručuje Jovanović, čija partija se ne nalazi u aktuelnom sazivu parlamenta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *