ВЕЛИКЕ СИЛЕ ИМАЈУ РЕШЕЊЕ ЗА БАЛКАН: „Трећа Југославија или план Б, а то је…

ВЕЛИКЕ СИЛЕ ИМАЈУ РЕШЕЊЕ ЗА БАЛКАН: „Трећа Југославија или план Б, а то је…

14 августа 2016

Balkan_topo_srТешко је замислити нешто што би се назвало “трећом Југославијом” или балканском конфедерацијом, али то није нешто што је по сваку цену далеко од реалности.

То је навео социолог Владимир Вулетић, које управо у тако нечему види могуће решње за балканско “буре барута”.

Много је интереса на овом подручју (САД, Русија, Турска, сада и Кина…) и балкански лидери треба тога да су свесни, као и свих могућих неочекиваних последица које би могле настати због тих интереса, због чега им Вулетић саветује да буду одмерени и опрезни.

“У том сплету различитих савезништава и непријатељстава могуће је свашта замислити. Зато је јако важно да, пре свега они који воде земље у региону, буду јако опрезни и свесни могућих нежељених, неочекиваних последица, савеза па и сукоба до којих би евентуално дошло и то је оно што је уметност вођења политике на овим просторима”, каже Вулетућ у разговору за Тањуг.

Истиче да се за сада показало да Србија води доследну политику, веома опрезну, која води рачуна и о интересима српског народа и о стабилности у региону.

Како је рекао, Сједињеним државама је у интересу да овај простор буде стабилан, посебно након 90-их година и Хладног рата, од када га сматрају зоном свог интереса и своје доминације.

“У том смислу се може говорити о ‘трећој Југославији’, јер је САД јако стало да овде влада стабилност, да постоје добио односи, Београда, Загреба, Тиране, Приштине”, објашњава Вулетић.

Указује, међутим, да је проблем уколико се процени да та стабилност може бити угрожена, додајући да то може бити из различитих разлога, јер у свакој од земљама региона постоји много радикалних елемената којима из различитих разлога не одговарају добри односи у региону.

Тада, наводи, постоји могућност да се активира “план Б”, односно да се поново актуелизију непријатељства која су постојала 90-их година.

Вулетић примећује да многим радикалним елементима у Хрватској, за које видимо да су и сада активни, не одговарају добри односи са Србијом, да у Приштини и Сарајеву има оних којима такође не одговарају добри односи.

“У том смислу лако се карте помешају и лако се може закувати простор Балкана. Ту постоје разлицицте опције, која ће бити активна зависи од много фактора, од нас овде, али зависи и од понашања великих сила”, сматра Вулетић.

Како каже, поред САД-а, Русија се такође труди да овде буде присутна, јер препознаје да у делу српске јавности, али и у делу политичке елите постоји незадовољство које је изазвано притисцима са запада, када је реч о признавању Косова, о томе на који начин би БиХ требало да буде уређена…

“Она препознаје да би то могао бити начин да се уплете у балканско поље”, констатује Вулетић, додајући да своје интересе има и Турска, која је регионална сила и то све јача.

Осим тога на овом простору има много људи муслиманске вероисповести, који виде Турску као силу која би њима могла да помогне, сматра Вулетић и додаје да и сама Турска препознаје да би њен политички утисак могао бити подигнут.

“Питање је на чију штету, па највероватније на штету Срба у БиХ”, приметио је Вулетић.

Улогу ЕУ у артикулисању политике на Балкану Вулетић сада види из “неког другог плана”, с обзиром да, како каже, Унија тренутно има својих проблема, а то је пре свега – како да након Брегзита артукулише архитектуру тог савеза европских држава.

“У том смислу постоји својеврсна дефанзива, па и дипломатска Европске уније. ЕУ има своје посебне интересе, али видимо да они често имају ограничења, иако је ЕУ имала врло конструктивну улогу током протеклих деценија у региону”, рекао је Вулетић.

KOMENTARI39 коментара

 1. QQ-LELE says:

  Treca Jugoslavija je moguca jedino da udje Srbija,Makedonija Crna Gora i Republika Srpska. Ovo da ulazimo sa Slo i Hr. nikako uvek kada smo bili sa njima, posle njih za Srbe je bio pakao. Zar je malo 2000000 ljudi da izgine zbog njih.

  • Alojz Stepinac says:

   Zar nije izginulo 200000000000000000000000000000000000 Srba "zbog" Hrvata i Slovenaca? Nemoj umanjivati brojke! :-D

   • Batina says:

    Nemo da brines, obnavlja se Dusanovo Carstvo, a konjusari nazad u Mongoliju.

   • obren says:

    VESELI TRIFUN I NJEGOVA KOMUNISTICKA PREDVIDJANJA -NECE SRBIJA NIKAD U EU RAJH . --HAHA HU HU A GDE CE TRIFUNE PARTISKI SEKRETARU SA 4 STANA SOLIDARNOSTI OTKUPLJANA ZA VREDNOST SANDUKA PIVA -- GDE CE SRBIJA JEL SA RUSIMA JEL TAMO DA SE SPOJIMO SA NJIMA DA IM PRODAJEMO STA A ONI NAMA POKLANJAJU AVIONE SA OTPADA U KOJI MI DA ULOZIMO 20 MILIONA EVRA DA POLETE A ONI NOVI 17 MILIONA. JEL DA IZGRADIMO TUNEL DO RUSIJE ISPOD MADJARSKE RUMUNIJE POLJSKE I UKRAINE ILI PREKO CRNE GORE TUNEL PA DO POLA JADRANA GDE ONI MOGU DA UDJU U MEDJUNARODNE VODE. CRNI DOUSNICE TRIFUNE TI STVARNO MISLIS DA PUTIN BEZ MASKE IZRANJA GRCKE AMFORE SA 4000 METARA DUBINE DA PUTIN NOSI STIKLE OD 6 SANTIMETARA A NE 8 TI MISLIS DA ON BIJE DIVLJE GRIZLIJE A MECKU OCAS ZGUZI DA JOJ POKAZE CIJA NANA CRNU VUNU PREDE. E MOJ TRIFUNE PRODO SI DEDOVINU NA KOSOVU A AUTOMATSKI I DEDIN GROB PA SE NADAS DA SE VRATIS LIKVIDIRAS GAZDU I PONOVO PRODAS DEDOVINU JEL SI PARE POJEO PA BI SAD BOLJE ULOZIO A NIKAKO NEBI U POSAO JEL SOCIJALNA POMOC MALA A MALI RASHODI A MESECI CESTI

    • Stojan says:

     Prljavo,puno mržnje. Ne bio ti u koži ni Tebi ni tvome potomstvu.

   • Milan says:

    Ako mislis na Jasenovac, to je to.

 2. Za Srbiju says:

  Хрватска се наоружава и позива резервисте. Бајден, који је недавно био у Загребу, изјавио да је дошло време да се заврши са Србијом. Сребреница припрема референдум. Вехабијски кампови по целој Федерацији. На Космету шиптари направили војску са америчким инструкторима. Још да нам нацртају, па да схватимо колико је ситуација озбиљна и шта нам спремају.

  • Bajurina says:

   Bice fiju fiju po Beogradu!!!!

   • Dragan says:

    A tek sto ce da fijuce po Tirani, Ankari, Sarajevu i Pristiniiiiii.......

 3. Boban says:

  Nikakva federacija niti konfederacija ne dolazi u obzir jer ako se čovek pređe jednom, pa i drugi put, treći put bi bio idiotluk. Radikalni elementi u bilo kom entitetu nikada neće biti iskorenjeni.

 4. Mlax says:

  Prodaja Nis-a je Srbiju stavilo u interesnu sferu Rusije.Svima je jasno da Eu nezeli Srbiju u Eu,a izlazak Britanije je pocetak kraja iste.Srbija ostaje kost u grlu neprijatelju I most za savez sa budicim krojacima svetske politike Rusijom,Kinom I Indijom.

  • padre says:

   Šta si se zakačio za NIS!Sve ostalo su prodali zapadu, za svako govno imaju zapadnog savetnika, zapadni ambasadori ponašaju se, kao da su upravirelji neke kolonije, pa ti nije palo na pamet, da kažeš, da to znači zaokret prema zapadu!

 5. oko says:

  ne vise jugoslaviju jugoslavija pobila srbe srbi moraju imati nacijonalnu drzavu i to u granicama srbije srbska republika i crna gora kosovo i makedonija i vukovar to je etnicko srbsko a ostali nek prave sebi jugoslaviju nikad vise sa nepretiljima nema hleba ni zajednistva srbi nedaj mo se prevate ni podvale muslimani u srbiji i bosni to su srbi sbskog porekla moraju se vratiti de su bili i zavrsen nemir na balkanu za vekove

  • Harry Neron says:

   Od svih ex SFRJ naroda srbi ste imali prvi međunarodno priznatu državu sa međunarodno priznatim granicama. Ali neki u Srbiji su hteli da menjaju granice na uštrb ostalih država. Realnost je Srbija sa berlinakog kongresa 1878., sve ostalo je puka mašta ili krači istoriski odklon koji se rešava na osnovici međunarodno priznatih ugovora i od međuarodne zajednice priznatih granica.

   • Sibor Nikolić says:

    Srbi su od Berlinskog kongresa otišli dalje, bili na strani pobjednika u oba svjetska rata i odbranili svoj zivotni prostor. On ce biti branjen svidjalo se to nekome ili ne.

    • Harry Neron says:

     Srbima niko ni nije osporavao nit ogrožavao njihovog životnog prostora nego su se srbi petljali u tude ratove ili sami ratovali za tuđe interese, pre sevega za ruske i engleske, koji imaju i jedni i drugi vekovima fobiju prema germanima bez realne osnovice.

     • Hans says:

      Mrze Germane, zato što su Germani daleko superiorniji od njih. Šta smo to korisno dobili od Rusa ili Engleza? I većina bijelog stanovništva SAD, Kanade, Australije, Novog Zelanda idr. je Germanskog porijekla, uglavnom njemačkog. Danas se vrše veliki pritisci da se uništi jezgro Germana i Europe, kroz razne židovske propagande, te holohoax, te shoah, blah blah... Da napomenem srbendama, da su Germani na Berlinskom kongresu Srbima dali državu, a gdje su Rusi bili tad? A kad je Rusija na silu htjela da oduzme Niš od Srbije i da ga preda bugarima, Germani su reagovali i spriječili. E moje srbende, pazite koga birate za braću. Religija uopće nije izgovor za bratstvo.

  • Hans says:

   Daj čovječe, pa opet huliš na susjede, i imaš velikosrpsku ideju i dalje... Takav mir je nemoguć. Može vas dovesti samo do totalnog istrebljenja, a ionako vam je bijela kuga prisutna u državi. Pfff...

   • Batina says:

    Ajd konjusari spremajte se za vas dom u Mongoliji, za Srbe je rezervisano Dusanovo Carstvo. Kus bre.

 6. Zeljko says:

  Što bi rekao " balkanski krvnik " , malo morgen !! Makedonija sa trećinom Albanaca i priličnim brojem Bugara , Crna Gora koju prihvataju svi ( Crnogorci , Albanci , Hrvati i Bošnjaci ) osim Srba ( manjina u Crnoj Gori ) i entitet , nikada neovisna država Republika Srpska ( entitet u državi Bosni i Hercegovini ) nikada neće sa vama mitomanima !! A točno je da se po Hrvatskoj dijele pozivi za pričuvu ( rezervu ) po rubnim dijelovima Hrvatske ( Zagreb će biti posljednji za pozive ) !! Tarabići su izgleda točno rekli ali ne slušate ih !!

 7. tinman19 says:

  Indija neće biti nikakav krojač svjetske politike, netko je stavio glupi komentar s takvom izjavom. Indija ima 500 miliona sirotinje. Kakva svjetska politika, glupost. Jedina sila koja može krojiti svjetsku politiku osim SAD-a je Kima, nitko drugi. Nikakva korumpirana i mafijom prožeta Rusija, a pogotovo ne Indija. Kina je velesila, brojčano, ekonomski, vojno, kako god hoćete i jedina protivteža SAD-u. Što se tiče treće Jugoslavije bolje je da nikome više ne padne na pamet takva ideja jer će glupi balkanski narodi opet ratovati jedni protiv drugih nakon 20 ili 30 godina. Ovo što imamo sada nakon Jugoslavije je ipak kakav-takav balans s najmanje lošim rješenjima, Hrvatska ide svojim putem, Srbija svojim, Slovenija ionako nema više nikakve veze s bivšom Jugoslavijom. U slučaju stvaranja treće Jugoslavije opet će se povampiriti kojekakvi Šešelji i Glavaši, braća po zlu i ponovo se koljemo i ubijamo. A potpuno bez razloga. Hrvati imaju svoju državu, Srbi svoju, Slovenci svoju, Republika Srpska ipak preživljava. Svatko je na svome i neka tako i ostane. Nova Jugoslavija znači samo nove sukobe.

  • Mlax says:

   Indija je nuklearna sila sa 1,2 milijarde stanovnika koja se vojno itekako razvija I raste u svim segmentima.

 8. Alojz Stepinac says:

  Ma kakva treća Jugoslavija. Treba osvojiti Srbiju i podijeliti je između Hrvata, Albanaca i Mađara i zauvijek riješiti Balkan od remetilačkog faktora. :-)

  • Hans says:

   Hahahah, najbolji komentar do sad! Zaboravio si za Bošnjake, Bugare i Rumune, ali nema veze, zna svatko što njemu pripada, i problem riješen x-)

 9. Neca says:

  Alo majmuni,zasto brisete postove?

 10. tinman19 says:

  Kakav će to savez Srbija da pravi s Indijom? Pa Srbija nije u stanju da o sebi vodi računa, baš joj treba i nekakva Indija!! Kakve glupe komentare stavljaju kojekakvi bezveznjaci na ovom sajtu. Srbija će da bude most za saradnju s Indijom???

 11. Mlax says:

  Srbija ce biti most preko kojeg ce zemlje Briks-a ostvariti svoj uticaj u jugoistocnoj Evropi bezveznjakovicu Jedan.

 12. tinman19 says:

  Srbija prvo treba sebe izvući iz jada, čamotinje i propasti i to tako da se okrene Evropi a ne Indiji ili Kini. Srbija treba svoje resurse okrenuti u svoju korist, razvijati dobre ekonomske odnose sa okolnim državama, isto tako s Rusijom, Evropskom Unijom, treba se okrenuti svom blagostanju. Srbija nema s Indijom NIŠTA, ali baš ništa, osim dobrih diplomatskih odnosa, naravno. Jasno mi je zašto se Srbija okreće Rusiji, ali što si ti toliko zapeo za tu Indiju??? Kakav uticaj Indije preko Srbije? Ako već Indija treba imati bilo kakav uticaj u Evropi to je samo i isključivo preko Engleske, a nekakav uticaj Indije na jugoistočnu Evropu je potpuno nebitan. Svašta pišete svi skupa u tim komentarima. Odakle je tebi Indija pala na pamet da je uguraš u Intermagazin portal, koji se bavi samo lokalnom politikom?

 13. tinman19 says:

  Hajde da malo pišemo o Kambodži, Dominikanskoj Republici, Indoneziji, Kiribatiju, Kazahstanu, Moldaviji, Nepalu, bezgraničnoj ljubavi koju Srbija gaji prema tim velikim, jako bitnim silama za srpsku dobrobit i blagostanje srpkinja i srba. Jednako su bitne za Srbiju kao ta tvoja Indija.

 14. Hans says:

  Ma kakva Indija, ljudi moji?! Možeš li ti zamislit koja je to rupa od države!? Eeej, kažete da je nekakva "sila", a još nije legalizovala da ljudi u domovima mogu napravit WC, i kao svatko normalan, da vrši nuždu unutar, a ne vani. Zato ih zovu "ulične s*ronje". O njihovoj vojsci se ne treba govorit. Toliko su mnogobrojni, a ne mogu sa Pakistanom izaći na kraj.

 15. Beli Orao says:

  Nikako ! Samo Savez Srbskih Država ( SRBIJA , MAKEDONIJA, CRNA SRBSKAGORA, REPUBLIKA SRBSKA KRAINA I REPUBLIKÀ SRBSKA )! Tj.Velika Srbija i ništa drugo!

 16. darko says:

  mislim da treca jugoslavija nema smisla probalo se nazalost hrvati su je rusili 1 i drugu a stvarali je oni cak na predlog crkve katolicke medutim mir treba biti saradnja da gradanin ima dobar zivot.srbija jedino ima pravo da vrati svo jteritorij kosov silom od nekadasnje krajine nema koristi guniti za kamen u kojem nema nista kosovo ima sirovine ak o vec gines.nekava saradnja citaj gluma.iako sirovine nestaju u srbij i ih nesto ima ali m i se cini zapad ce ih odneti vec nosi li netk o drugi kinezi svejedno

 17. jovo says:

  kosovare albance treba da odu oklen su i dosli po maradenju tite dosli su na kosovo srbsko bice makedonija srbska i srbska republika i crna gpra i srbija koje su sad republike titine bile u jugoslaviji jugoslavije nema nema ni trepublika sve u jednu srbsku drzavu ide veli srbski car putin i to mora biti dabi balkan bijo cvrst i jak i onda idemo u evropu

 18. Buducnost says:

  ja bi da zivimo u miru sa Hrvatima i ostalima da stavimo crtu na istoriju i da idemo napred. Radi buducnosti a i ne bih volio zapad da nam kroji buducnost nego mi sami.

 19. maxa says:

  samo srbija, nikad vise zajednica, dosta vise gluposti.

 20. Кресоје says:

  За Русе ако су православци нема везе нам македонцима никада нису нам помогли види се и вама србима који их волите.Где су били 99 РУСИ ИМАЈУ ИНТЕРЕС НА БАЛКАНУ И НИШТА ВИШЕ НЕ ВЕРУЈЕМ ЊИМА ЈЕР СУ МЕШАВИНА УНГО ФИНЦА И ТАТАРА А ТУ СУ ПЛЕМЕ МОНГОЛОСКО И ЈЕДНО И ДРУГО ВИДИТЕ ЛИЦА ПУТИНА И РЕЦИТЕ МИ ДАЛИ ЈЕ СЛОВЕН.чао толико зз дневник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u