Велики Асадов план

Veliki Asadov plan

18 oktobra 2015

1421910985886 Assad 34Sirijska armija krenula je u ofanzivu u šest provincija odjednom – Idlib, Hama, Homs, Latakija, Alepo i Damask. Samo nedelju dana nakon početka vazdušnih udara ruske avijacije.

Negde je ostvarila manje, negde veće uspehe. I, već se otvorilo pitanje: šta će se dalje događati? Gde treba očekivati nove udare snaga Bašara Asada?

Na severu provincije Latakija nastavlja se bitka za utvrđeni grad Salma koji je jedna od strateških tačaka Islamske države jer – dok god je u njenim rukama – zatvara prolaz prema granici sa Turskom bez čije podrške islamisti ne bi mogli dugo da drže sever Sirije.

Ruski ratni izveštači koji su tokom protekla dva dana boravili na prvim borbenim linijama sirijske armije javili su da bi ona postigla mnogo više kad bi imale nove ruske tenkove sa zaštitom od protivtenkovskih projektila.

U ravnicama Hame, jedinice Islamske države utvrđuju svoje položaje ispred gradova Habit, Kafer-Zajta i El-Latamna preko kojih vode putevi prema znatno važnijim gradovima – Han-Šejhunu, Maret-Nuamanu i Idlibu.

Sirijska armija je već ovladala planinskim vrhom Sukejk koji dominira ravnicom i otvara mogućnost direktne raketne i artiljerijske vatre po „boku“ islamista.

Južno od grada Hama, Islamska država drži Er-Rastan, Tel-Bis i El-Ganto.

Pored Homsa, Asadove snage zasad samo blokiraju islamiste, ali ne pokušavaju da napreduju.

Sirijska armija kod Damaska napreduje, mada polako. Uspela je da zarobi komandira 17-te brigade Džejš-al-Islam Jasina Mustafu Ramazana.

Damask je najveće snage skoncentrisao na frontovima u provinciji Idlib iz koje i bojovnici i civili u sve većem broju odlaze u Tursku.

Jednako ozbiljne uspehe sirijska armija ima i oko Alepa, gde je već zauzela Abtinu i blokirala Han-Turan i jugozapadna predgrađa Alepa. Ovo je važno i zato što upravo kroz ta predgrađa prolazi automagistrala za Idlib.

Ruska avijacija dosad je izvodila 25 do nešto više od 50 udara svojih aviona i helikoptera po pozicijama Islamske države.

Svi su izgledi da će broj udara narednih nedelja biti znatno povećan, mada će to iziskivati korišćenje bar još jednog aerodroma.

U vreme drugog čečenskog rata, ruska avijacija je onoliko vazdušnih udara koliko je u Siriji izvela za dve nedelje (nešto manje od 600) izvodila tokom jednog, najviše dva dana. Ruski avioni i helikopteri su u Čečeniji tokom 24 sata izvodili po 150-200, a ponekad i do 300 letova. Nekada je taj broj dostizao i 400-500.

Sirijski vojni stručnjaci naglašavaju da će do povećanja broja vazdušnih udara doći i zbog toga što su pomoć Asadovoj armiji stigle i neke jedinice iranske armije. Navodno se radi o pet do 10.000 vojnika Korpusa čuvara islamske revolucije.

Isti izvori naglašavaju da će Iranci pomagati Asadovim snagama u oslobođanju Alepa, najvećeg grada u zemlji.

Ima indicija da bi ukupan broj ruskih aviona i helikoptera u Siriji ubrzo mogao biti podignut do 100. To bi omogućilo izvođenje 250-300 borbenih letova dnevno.

Nije slučajno što sirijska regularna armija istovremeno izvodi operacije na severu provincija Latakija i Hama, na jugu provincije Idlib i oko Alepa.

Sirijska armija – uz pomoć iranskih vojnih savetnika i oficira – će, čim zauzme Salmu, krenuti iz Hame dolinom Al-Gab i od gradova Kafer-Zajta i El-Latamna. To će im omogućiti da snage Islamske države u tom delu Sirije opkole i uzmu u „kotao“ sličan debaljcevskom u Donbasu.

Odatle će krenuti dalje na sever – prema strateški važnom gradu Maret-en-Nuaman.

Sirijsksi vojni eksperti ne kriju da je namera Asadove armije da i jedinice Islamske države a i Džebhat-an-Nusra potpuno odseče od granice sa Turskom.

Ovo podrazumeva ubacivanje u borbu novih sirijskih jedinica i ofanzivne akcije iz provincija Latakija i Hama, a takođe iz Alepa. Njihov zadatak će biti da „prođu“ pored granice sa Turskom, a u tom slučaju bi se snage terorističkih grupacija našle u ogromnom „Idlibskom kotlu“.

Ukoliko ovaj plan bude uspešno realizovan – sa sirijske šahovske table biće sklonjena moćna figura. Turska, zajedno sa Amerikancima i Britancima koji preko nje pomažu teroriste.

Tada bi došao red na pravi obračun sa Islamskom državom i Džebhat-an-Nusra koja je sirijska filijala Al Kaide.

KOMENTARI2 komentara

  1. marko says:

    Po m om misljenju treba opkoliti delove iz vazduha tuci preseci hranu i streljivo dobro se ukopati i dometom topovac 20 30 mm i 12,7 mm snajpera likvidirati bez zrtava ove budale u cetvrti se ne ulazi jer je to mogucnost pogibije vojnika.samo dalkeometni snajperi 12,7 mm i an 94 ruske prozivodenje likvidiraju ove bez problema.

  2. Dusan says:

    samo napred!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *