VELIKI BRAT: Zašto su banke pod prismotrom SAD

VELIKI BRAT: Zašto su banke pod prismotrom SAD

16 avgusta 2014

salter-banka-opstinaNakon otkrića da banke od klijenata traže pristanak da njihovi podaci budu dostupni američkim poreznicima, Udruženje banaka tvrdi da to građanima ne nanosi štetu. Priznaju da zakonskog osnova nema, jer Srbija i Amerika nisu potpisale sporazum. Kada bude potpisan, sporazum bi trebalo da se odnosi samo na američke poreske obveznike.

Sedam dana je prošlo otkako smo od bankara tražili da nam objasne zašto otvaranje računa građanima uslovljavaju potpisivanjem saglasnosti da američki poreznici imaju pravo uvida u njihove podatke. Obratio nam se njihov predstavnik.

“Mi građanima treba da objasnimo da nekakvo popunjavanje anketnog lista nema nikakvih štetnih posledica. Niti će imati kasnije ako nisu poreski obveznici SAD. Svejedno kakav upitnik su dobijali u banci. Nijedan od tih podataka nije iz banke izašao, i nikome ti podaci nisu još uvek dostavljeni”, tvrdi Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Zakonski osnov da prikupljaju te podatke banke nemaju, ali kažu pripremaju se za primenu programa kojim američka država sprečava svoje obveznike da joj ne plate porez. Samo što naša država s Amerikom sporazum o tome još nije potpisala.

“Teško je zamisliti situaciju da se taj sporazum ne potpiše. Srbija bi bila crna tačka u Evropi. Jedina zemlja koja ne bi imala taj sporazum, kakva je to poruka za američke investitore i američku poresku upravu”, pita se Dugalić.

Međutim, Hrvatska na primer takav sporazum nema. Uvid u podatke, kaže tamošnji ekonomista, moguć je samo na osnovu odluke suda, baš kao i u svim drugim članicama Evropske unije.

“Podaci se mogu davati isključivo uz nadzor suda. Nemoguće je da bilo koja poreska uprava pa ni američka dobije bez naloga suda. Istina sklapaju se sporazumi kako bi se lakše moglo doći do informacija po računima građna ili pravnih osoba, ali nemoguće je to bez sudskog naloga”, objašnjava Damir Novotni, hrvatski ekonomista.

“Mene cela ta priča podseća na temu Velikog brata iz Orvela. Mogu da razumem u cilju borbe protiv terorizma narko-kartela. Međutim, sa druge strane postoji privatnost. Mora da se postavi granica do koje tačke ti podaci i za koga mogu da se obezbede”, kaže Zoran Grubišić iz Beogradske bankarske akademije.

Ako Srbija potpiše sporazum sa Amerikom, bankari će, kažu, proveriti svih šest miliona i 700 hiljada tekućih računa, koliko ih ima u zemlji. Najavljuju da nećemo svi popunjavati upitnike, već će napraviti poseban kompjuterski program koji bi izdvojio američke poreske obveznike.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *