ВЕЛИКИ БУМ НА БАЛКАНУ! Велике силе мењају политику – СТВАРИ СЕ ОКРЕЋУ! ЕВО ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ

VELIKI BUM NA BALKANU! Velike sile menjaju politiku – STVARI SE OKREĆU! EVO ŠTA ĆE SE DESITI

27 jula 2018

Postoje nagoveštaji da se desila prilično značajna korekcija u stavu vodećih zapadnih država kada je u pitanju rešavanja statusa Kosova i da se otvara prostor za delovanje Srbije na postizanju kompromisnog rešenja.

Podela Kosova je do juče bila tema o kojoj albanski političari nisu hteli ni da čuju, ali se preko noći dogodio obrt i to pošto je, kako spekulišu prištinski mediji, Amerika dala — zeleno svetlo za ovu opciju.Naime, albanski mediji na Kosovu pišu da je aminovanje Amerike za ovako nešto stigao direktno iz administracije Donalda Trampa, što je radikalna promena u odnosu na dosadašnji stav kosovskih mentora. Da li verovati u promenu američkog stava i kakav je on zapravo?

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, kaže da pre svega treba videti koliko su tačne informacije koje prenose kosovski mediji, ali takođe naglašava da je vidljivo da se Amerika intenzivno bavi pitanjem rešavanja Kosmeta.

„Evidentno je da se nešto kreće u pravcu postizanja konačnog dogovora, a to je jasnije i posle izjave francuskog predsednika da će njegova država podržati kompromisno rešenje, što znači da neće insistirati na tome da Srbija prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, već da se dođe do nekog drugačijeg rešenja. Takođe su i američki zvaničnici svojim izjavama otvorili prostor za razmišljanje da su oni spremni da odustanu od stava da je priča oko Kosmeta završena, da je to država i da se od Srbije očekuje da je tretira kao susednu državu i ne protivi se njenom ulasku u Ujedinjene nacije“, navodi Drecun.

Dakle, uveren je naš sagovornik, svakako da postoje nagoveštaji da se desila prilično značajna korekcija u stavu vodećih zapadnih država kada je u pitanju rešavanja statusa Kosova i da se otvara prostor za delovanje Srbije za postizanje kompromisnog rešenja.

Prema njegovim rečima, verovatno su to razlozi zbog kojih ne samo kosovska štampa, već i njihovi političari sve češće spekulišu sa nekim drugim rešenjima, osim sa onim koje bi oni želeli, a to je da ih priznamo kao „nekakvu državu“.

Drecun podseća da je i sâm Hašim Tači nedavno govorio o nekakvom modelu podele Kosova i Metohije, što je, kako dodaje, pokazatelj da se nalazimo u procesu koji je sada značajno poboljšan za Srbiju i za naše viđenje rešavanja kosovskog problema.

Na pitanje koliko su Albanci spremni da prihvate ovakav američki stav, Drecun kaže da je ključno šta Vašington misli o svemu tome.

„Sâm Ramuš Haradinaj je rekao da se takozvana spoljna politika Kosova ne vodi u Prištini, već u Vašingtonu, što govori da nema dileme da Albanci ne mogu da se suprotstave američkom viđenju rešavanja kosovskog problema. Naravno, tu i tamo pojedinci mogu da se bune i da prave neke incidente, ali sigurno ne mogu da promene stav Amerike. Potpuno je jasno da je Kosovo kao samoproglašena država sada balast za njene tvorce — Ameriku, jer i pored svih pritisaka nisu uspeli da joj pribave puno međunarodno priznanje koje se dobija u UN. Nisu uspeli da joj otvore evropska vrata i došli su samo do Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je, uzgred rečeno, napravljen sa teritorijom, a ne sa nekakvom državom“, ističe šef Odbora za KiM, uz konstataciju da oni dalje od toga ni ne mogu da odmaknu zbog pet članica EU koje nisu priznale Kosovo.

 

Drecun ukazuje i da je, pored toga, na Kosovu velika nezaposlenost, korupcija i kriminal, te da je prisutan i radikalni islamski faktor.

„Sve to je verovatno prevagnulo u razmišljanju američkih zvaničnika da ovakvo stanje više nije održivo i da od Srbije neće uspeti da izdejstvuju popuštanje u pravcu u kome su želeli. Zato je došlo do korekcije njihovog stava. Prema tome, mislim da će Priština učiniti ono što SAD budu smatrale da treba“, uveren je Drecun.

Drecun smatra i da su ratnohuškačke izjave Ramuša Haradinaja, da svaka podela znači i rat, više u funkciji nekakvog preventivnog upozorenja i pokušaja da se stav Amerike promeni, koji evoluira u pravcu traženja kompromisnog rešenja za koji se zalaže i Srbija.

Haradinaj sada, konstatuje sagovornik Sputnjika, samo „puca iz praznog topa, pokušavajući da zastraši Zapad i odigra na staru kartu na koju su igrali svih ranijih godina — da će destabilizovati situaciju i izazvati novi rat“.

Albanci s druge strane ovu neočekivanu promenu u ponašanju administracije predsednika SAD pripisuju odlasku bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Herberta Rejmonda Makmastera, na čije mesto je došao Džon Bolton, koji je poznat po svom „antikosovskom pristupu“ iz vremena kada je bio ambasador SAD u UN.

To, prema oceni prištinskih medija, nije dobar razvoj događaja, pa kako navode, postoji mogućnost da će se razgovarati o razmeni teritorija. Ali kraj ove drame je da Kosovo, odnosno ono šta ostane od njega, može da se smatra provincijom Albanije, glasi jedan od komentara u kosovskim medijima.

(Sputnjik)

KOMENTARI12 komentara

 1. milorad says:

  mafija sa kosova ne može da pristane na podelu, oni dobro znaju da će morati da se isele odatle i mislim da će pokušati neko nasilje na kraju, samo to će im biti poslednje sranje koje prave, jer niko više ne želi neko divlje nezavisno kosovo a čak i ako pristanu na podelu oni će kao novopečena nezavisna drćava odma biti bombardovani zbog droge, ko će da ih bomarduje i kara ne zna se ali lista je PODUGAČKA.Ovo je kraj mafijaške parodije na kosovu i konačna odluka je donešena već prošlog meseca da če ti klanovi da plate, nisu uradili posao za gazde sad če da ih ODERU.

 2. goran says:

  Srbi ce uzeti deset kuca na severu Kosova i prodati Kosovo. Tako je Putin uzeo Krim, a prodao rusku zemlju zvanu Ukrajina. Putin i Vucko su politicki blizanci, luzeri.

  • Alien says:

   A ti si za nobela, bar nekoliko.

   • goran says:

    Objasni gde sam pogresio, u cemu? To je dijalog, a ne pljuvanje i etiketiranje. Rado bih cuo tvoje argumente.

 3. test01 says:

  Znaci sipci ce da uzzmu 14.9% teritorije od 15% i to ce AV da proglasi kao pobedu. Pa ko je ovde lud? Srbija ima medjunarodno priznato vlasnistvo (ili tapiju) na KiM i o kakvoj 'podeli' se to govori? Kako to da delis svoju teritoriju? To je bacanje prasine u oci narodu. Ustav RS i rezolucija UN 1244 lepo kazu ciji je KiM, sve pstalo je IZDAJA i KRIMINAL!

 4. rajkoo says:

  Vrlo tezak i problematican korak. Cinjenica je da siptari ne zasluzuju da zive sa nama srbima. Moramo da znamo sta uzimaju Srbiji, mesto po mesto, grad po grad, rudnike i prirodna bogastva. Vucic treba pre bilo kog pitanja koje bi nam postavio da nas detaljno sa tim upozna. Ovaj rezultat je posledica vrlo lose politike koju je vodila Srbija pri cemu su potpuno zanemarili NATO agresiju i rezoluciju 1244. Srbija zivi u Beogradu, ostatak zemlje pokusava da izvuce noge iz blata ali se cini da mafija koja hara zemljom ima punu podrsku nasih politicara. Podsecam: podela je rec koja znaci deobu na dva jednaka dela.

 5. rajko says:

  Mislim da se slabo snalaze na geografskim kartama. Albanija je ta koju treba podeliti na srpski i šiptarski deo, a ne KiM. KiM je jasna priča. Oduvek celo bilo srpsko, a i po rezoluciji 1244 nema mogućnosti da se deli. A Albanija je, nasuprot tome, istorijski i na svaki drugi način na klimavim nogama. A da nije cilj SAD-a da zanemarimo istorijske činjenice i prekršimo rezoluciju 1244? Tako bi njima bilo mnogo lakše. Očas posla bi nas samleli i ispljunuli.

 6. Miraš says:

  Cele ove godine Šiptari će nas na razne načine izazivati jer jači su od nas zbog direktne Američke političke podrške, zbog američkog i natovskog vojnog prisustva, zbog naklonjenosti gotvo celog Zapada njima. Baš zbog takvog odnosa snaga koji nije od juče i koji je za nas nepovoljan velika je greška zvaničnog Beograda što su uopšte otvorili pregovore sa Prištinom kroz briselski dijalog a u nevreme. Da je klima na Balkanu uravnoteženija i manje jednostrana tek tada bi pregovori imali smisla. Ovako kao se odvija ni redosled ni sadržaj poteza vlasti u Beogradu nije dobar te gotvo sve što rade rade na našu štetu.

  • Miraš says:

   Ovako kaKo se dosad odvija ni redosled ni sadržaj poteza vlasti u Beogradu nije dobar te gotovo sve što rade rade na našu štetu.

 7. slobo says:

  Ja nikad nisam cuo nikakav argument ili dokaz od Gospodina Gorana osim sto otvoreno I uporno bez razloga okrivljuje Putina I redovno pise komentare protiv njega .Za to sto on pise protiv Putina I njega okrivljuje stalno za sve postoje stotine argumanata koje govore protiv njegovih komentara I optuzbi .Ja necu da sada iznosim te cinjenice jer nemam toliko vremana za bacanje ,ali Goran bi mogao sam malo da sagleda stvari I cinjenice I da skonta da mlati praznu slamu I da nema veze s vezom ta njegova uporna prica.

  • test01 says:

   Ja shvatam g gorana (ili kako vec da se zove). Covek je jednostavno isfrustriran Putinovom politikom prema Srbiji i sa narodom koji ocekuje da Putin resi nase probleme. Treba shvatiti jednu stvar, prvo ko vlada Srbijom i ko je te `likove`doveo na vlast i sa kojim zadatkom a drugo je da Rusija ima mnogo unutrasnjih problema (kao i citav zapad). Sta je prioritet Putina? Pa naravno Rusija, lepo je covek rekao da ne moze on biti veci Srbin od Srba... a izgleda da od Srba nema nista, cela Srbija se svela na Beograd a da ne pominjem koji `patriotizam`tamo vlada (nemojte da me pgresno shvatite, to je i moj grad ali to je realnost). Kako narod kaze `u se i u svoje kljuse !` ili `pomozi sebi pa ce ti i bog pomoci !`. Prva stvar je dovesti patriote i rodoljube na vlast i resiti se kriminala i korupcije. To se ne moze ostvariti na ìzborima`....

 8. Pastrovic says:

  Dakle, Siptarija ima DIREKTNU americku pomoc, a Srbadija direktnu rusku! Dakle, mozemo mirno da pajkimo, jel'de?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *