ВЕЛИКИ ДОГОВОР РУСИЈЕ И ПАКИСТАНА: Лавров саопштио одличне вести за обе земље

VELIKI DOGOVOR RUSIJE I PAKISTANA: Lavrov saopštio odlične vesti za obe zemlje

7 aprila 2021

MOSKVA očekuje da će poslednji tehnički detalji, potrebni za početak izgradnje gasovoda „Pakistanski tok“ (raniji naziv – „Sever-Jug“) biti dogovoreni sa Islamabadom u narednom periodu, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

– U sferi praktične saradnje imamo čime da se ponosimo. Prošla godina je bila rekordna za bilateralnu trgovinsku razmenu: porasla je za 46 odsto i dostigla 790 miliona dolara. Preduzimamo neophodne napore za izgradnju gasovoda „Sever-Jug“ – velikog energetskog projekta – rekao je Lavrov u intervjuu pakistanskom listu „News International“.– Očekujemo da će uskoro biti dogovorena preostala tehnička pitanja. Ruske kompanije su spremne da učestvuju u modernizaciji energetskog sektora i železničkog sistema Pakistana – rekao je ministar.

U martu je bilo saopšteno da će Rusija i Pakistan promeniti ime zajedničkom projektu „Sever-Jug“ u „Pakistanski tok“.

Podsetimo, Rusija i Pakistan su 2015. godine potpisali međuvladin sporazum o izgradnji gasovoda iz Karačija u Lahor. Gasovod, dužine 1.100 kilometara, kapaciteta 12,3 milijarde kubnih metara gasa godišnje, trebalo bi da poveže terminal za prijem tečnog prirodnog gasa u lukama Karači i Gvadar na jugu Pakistana sa elektranama i industrijskim potrošačima gasa u Lahoru na severu zemlje. Vrednost projekta se procenjuje na 2,5 milijarde dolara.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. M says:

    To me podsjeća na šahovsku zamjenu konja za laufera ili obratno,uz dilemu tko je bolje prošao!?!Ovdje sad Indija od Rusije prelazi k USA,a Pakistan obratno,od USA k Rusiji(i Kini)!Tko je više profitirao?!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *