ВЕЛИКИ ДОГОВОР: СРБИЈА СУТРА ПОТПИСУЈЕ УГОВОР СА РУСИЈОМ!

VELIKI DOGOVOR: SRBIJA SUTRA POTPISUJE UGOVOR SA RUSIJOM!

25 februara 2019

Srbija u Belorusiji sutra treba da potpiše ugovor o preuzimanju četiri aviona MiG-29, nakon čega će oni otići u avijacijski remontni zavod „Baranovič“ kako bi se modernizovali, a u našu zemlju bi trebalo da stignu do kraja godine, kaže spoljnopolitički komentator lista „Politika“ Miroslav Lazanski.

Lazanski odbacuje mogućnost zvaničnih pritisaka zbog kupovine novih aviona u Belorusiji, ali i ako bi ih bilo, tvrdi da Srbija već ima spreman odgovor.„U kuloarima EU će sigurno biti priča — evo opet kupuju od Rusa i Belorusa. Ako jedan ambasador SAD dozvoli sebi luksuz da nas proziva na kojoj smo strani u Venecueli, šta onda da očekujemo zbog oružja? S druge strane, Amerikanci nam nikada neće prodati dobru borbenu tehniku. Hvala im na ’hamerima‘, ali to nije nikakvo posebno vojno čudo. Nisu nikada rekli — evo vam jedna eskadrila F-16 iz arsenala Nacionalne garde Ohaja“, rekao je Lazanski.

On tvrdi da je Srbija još pod sankcijama NATO-a što se tiče isporuka oružja i opreme visoke tehnologije. Naglašava da SAD ceo ovaj region smatraju četvrtom ligom i da mu je ponekad smešno kada kažemo da smo partneri.

„Ne možemo mi biti partneri jednoj supersili, mi smo samo u određenom poslovnom odnosu. Da se ne zavaravamo, isto važi i za Rusiju, jer nismo ni približno jednaki ni po ekonomskoj snazi, a da ne govorimo o vojnoj moći i političkom uticaju“, ocenjuje ovaj vojni stručnjak.

Lazanski podseća da je na nedavno održanom sajmu naoružanja u Abu Dabiju integrator srpske vojne industrije kompanija „Jugoimport SDPR“ predstavila samohodnu haubicu „Nora“ B52. Nju smo prvi put prodali i jednoj zemlji EU — Kipar je kupio 24 haubice i osam oklopnih vozila „Miloš“. Na jednu od dve najveće smotre naoružanja Srbija je poslala i novu samohodnu haubicu „Aleksandar“, raketni sistem „Šumadija“, a kao prijatno iznenađenje ovaj vojni stručnjak ističe da je na „Lazaru 3“ instaliran sistem „Alas“, osmocevni raketni lanser projektila vođenih pomoću optičkog kabla, i na taj način Srbija postaje proizvođač visokosofisticiranih proizvoda u namenskoj industriji.

On dodaje da bi, prema najavama vlasnika, trebalo uskoro da počne proizvodnja našeg bespilotnog helikoptera kompanije „Ede pro“, koji će zvanično poleteti na sajmu naoružanja „Partner“ ove godine u Beogradu, a dosad smo mogli da vidimo samo njegov prototip. Tržište za Srbiju su u ovom trenutku zemlje nesvrstanih, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da u Rusiju izvozimo artiljerijske granate 155 milimetara.

Kao dobar primer uspešne firme iz Republike Srpske, Miroslav Lazanski ističe Tehnički remont Bratunac, koji se takođe u punom sjaju predstavio u Abu Dabiju sa oklopnim vozilom „Despot“, pištoljem od 9 milimetara „Vampir“ i modernim robotom za deminiranje.

On dodaje da, nažalost, još ne postoji kooperacija između bivših jugoslovenskih republika.

„Da je ima, mogli bismo da pristupimo vrlo kvalitetnoj modernizaciji postojećih tenkova M-84. Kompanija SDPR sav čelik za proizvodnju „Miloša“ i „Lazara“ kupuje u Sloveniji, ali sa Hrvatima zasad nema političkog dogovora“, rekao je spoljnopolitički komentator lista „Politika“.

(Politika)

KOMENTARI10 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Uvek pred izbore stizu avioni i kamioni, autobusi a ponekad bane i Tenis sa sve krmacama, BOG te mazo. Ovu bljuvotinu ne mogu da smi'sim. Odma pocinjem da bljuem ko lasica.

  • Roy says:

   Ovo nije laz. Sad sam gledao ruske, bjeloruske sajtove, a evo objavio je i RTS. Znaci istina je. Vulin je u Minsku i preuzece MiG-ove pa ce na remont. Problem je sto sve ostalo kasni. Tenkovi, 30 komada, oklopni transporteri 30 komada uz Rusije. Kad su jos modernizovani i spremni cekaju, a nikako da dodju.

 2. Zoran says:

  Nista to. Daj ugovor sa Belorusijom o izvozu sira.

 3. Nikanor says:

  Da, prvo istovetnu vest plasira Informer, pa Srpski telegraf, pa zatim Tanjug po ko zna koji put (jer im je svima u navici da istu vest ponove više puta, misleći da ima onih koji ne pamte da su potpuno istu vest objavili pre više meseci, pa i godina), pa na kraju i Politika. Samo ne znam gde će to silno naoružanje spremiti. Ni svu onu silnu tehniku o kojoj je samo Informer pisao ne bi imali gde smestiti, a posebno je pitanje čemu bi nam ti silni avioni služili, obzirom na neprekidno davanje defetističkih izjava Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića da Srbija više nikad neće ratovati. Pre će biti da se iza ovako gromoglasne najave pomoći od "braće Rusa i Belorusa", kao i uvek, krije zamajavanje javnosti dok se priprema veleizdaja o kojoj isti mediji trube u poslednja dva - tri dana, prenoseći do detalja razrađen plan velikih sila, među koje režimski mediji svrstaše i Rusiju, o odricanju od dela teritorije Srbije, ne samo na Kosovu i Metohiji, već i delova južne Srbije uz granicu sa Kosovom. Za mnoga od tih sela te "velike sile", pa i mnogi stanovnici Srbije, nikad nisu ni čule, ali "nemački mediji" ih pobrojaše sve do jednog. Pre će biti da su to utanačili briselski pregovarači Beograda i Prištine. Zato i tako nervozne izjave potpisnika protivustavnog Briselskog sporazuma Ivice Dačića i Aleksandra Vučića na izneti stav ministra Nenada Popovića. Popoviću svaka čast što ne prodaje obraz i državu!

 4. Cp6a says:

  Veliki dogovor bi bio da nam dođe poveća bratska jedinica u goste, a da mi onda insistiramo da ostanu tu stalno. Mož' i poneki hipersonični šiljak da ponesu. Tad nam ne bi trebali ni avioni, ni kamioni, jer se niko ne kači sa onim ko ima zajebanog batu. E onda bi mogli da pitamo komšije za zdravlje. Ovako smo, evo već 30 godina potpuno otvoreno, plen za klanje i čerečenje. Ako nama prođe život u mrcvarenju, stradanju, nepravdi i ponižavanju, ne mora i našoj deci. Čak i da uredimo državu, ojačamo vojsku, ekonomski ojačamo, teško je biti sam protiv udruženih zapadnih hijena, jer otimanje i ubijanje je njihov način života.

 5. Velika Metla says:

  Kad bismo imali makar 10% aviona od toga koliko je ugovora sklopljeno bili bismo prva vojna sila u Evropi! Na ovu vest se može samo krezuba peMzionerska rulja upecati! Inače,ta krezuba rulja je i najveći,što svesni,što nesvesni,neprijatelj Srbije! Njima treba zakonom zabraniti da ne smeju glasati nikoga!

 6. Kwaka says:

  Sta ce nam ovo? Avioni su za napad. Koga cemo mi napadati avionima koji dok uzlete vise nisu u nasoj i sve manjoj zemlji? Ima li sjeverna koreja avione? Sta ce im, ali cik ih probaj dirnuti. Nama treba PVO i nuklearke. Onda nek neko dodje. Ovi avioni ce nasoj sadasnjoj vojsci biti korisni ko piletu sise. Fini za paradu jedino.

  • Roy says:

   Sra kazes da ih damo Hrvatima i lojavima? Ako nama ne trebaju, oni bi ih sigurno prihvatili. Avioni i sluze da izadju na tudje nebo i zgovnaju neprijateljsku pozadinu, a ne zato da lete po nasem nebu i paradiraju.

 7. Rale says:

  To je potpisano još pre dve godine.Čisto raditačne informacije ,a to što veleizdajnički režim želi ponovo da ubeđuje narod da nije natovski sluga već proruski patriota...znamo za jadac izdajnici.

 8. opet ja says:

  Ugovor sa Rusijom ili Belorusijom??

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *