VELIKI GUBICI: Kijev u Novorosiji već izgubio više od 47 hiljada ljudi

VELIKI GUBICI: Kijev u Novorosiji već izgubio više od 47 hiljada ljudi

8 septembra 2014

Ukraine-_Mitc-1024x682Gubici ukrajinskih snaga iznosili su od 2. maja do 5. septembra 47.103 čoveka, uključujući ubijene, ranjene, zarobljene, nestale bez traga i dezertere.

Od toga, 31 hiljada su ubijeni i ranjeni, 1.980 zarobljeni, 14.100 dezerteri i nestali bez traga.

Od nestalih bez traga većina su – ubijeni.

Povećavaju se gubici privatnih vojnih kompanija, u ovom trenutnu oni iznose 560 ljudi.

Ove podatke saopštio je ruskim medijima kopredsednik Narodnog fronta Novorosije Vladimir Rogov, pozivajući se na izveštaj koji je ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku podneo ukrajinski Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Prema procenama nezavisnih eksperata, Ukrajina je od 2. maja do 5. septembra 2014. godine izgubila 65 odsto borbene tehnike. Tu spada kako uništena (ili oštećena do stepena generalnog remonta), tako i zarobljena (od strane ustanika) tehnika.

Kijev je praktično ostao bez avijacije.

Televizija LifeNews je objavila video-snimke sa mesta borbi koje su pre nekoliko dana vodile armija DNR i ukrajinski bataljoni „Donbas“ i „Dnepar“.

U poljima u Starobeševskoj opštini leže razbacani iskrivljeni i izgoreli ostaci desetina borbenih vozila: tenkova, oklopnih transportera i borbenih vozila pešadije. Na mestu gde je snimano i oko njega – Nacionalna garda Ukrajine imala je oko 400 mrtvih i 200 ranjenih.

Mnogo tela poginulih vojnika još uvek je ležalo u polju. Nije bilo nikoga ko da ih skloni.

Kako je naveo dopisnik LifeNews, pukovnik koji se bavio odvoženjem tela iznenada je zatražio pomoć psihologa.

Armija DNR je u kontraofanzivi krajem avgusta opkolila tri velike vojne grupacije Oružanih snaga i Nacionalne garde Ukrajine: dve 24. avgusta, a jednu 25-tog.

Nakon toga su ustanici pristupili „čišćenju“ gradova i sela u DNR i LNR od preostalih ukrajinskih jedinica. Rejon grada Starobeševo „očišćen“ je prošlog vikenda.

(Fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. s@Ša says:

    Neka je i pola dobro je!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *