ВЕЛИКИ ОБРАЧУН СА РУСИЈОМ ЈЕ ПЛАНИРАН ОВДЕ!

VELIKI OBRAČUN SA RUSIJOM JE PLANIRAN OVDE!

6 avgusta 2023

Zapad se pripremio za pobedonosni rat sa Rusijom i Putinom u Africi, pošto to ne funkcioniše u Ukrajini. Ratno polje biće Niger, koji je ustao protiv francuskog neokolonijalizma.

Moskva nije umešana u dešavanja u ovoj zemlji, što priznaju Amerikanci i Francuzi.Demonstracije podrške vojsci u Nigeru i skupovi solidarnosti u drugim afričkim zemljama, održavaju se pod ruskim zastavama i parolama sa nadom u Putinovu intervenciju. Stoga će gušenje puča izgledati kao poraz za Rusiju i biće udar na povećani autoritet Moskve u Africi.

Odluka Komiteta visokih vojnih starešina Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (ECOVAS), postaće paravan za agresiju kolektivnog Zapada na Niger, ako mu se pobunjenička vojska hitno ne pokloni (ostalo im je još samo nekoliko dana).

Hitan sastanak ove strukture pod kontrolom Zapada biće održan od 2. do 4. avgusta u Abudži, glavnom gradu Nigerije. Usko povezana sa Zapadom, najmnogoljudnija država Afrike (preko 205 miliona ljudi), zajedno sa Beninom i Alžirom, zauzela je kritički stav protiv vojnog udara u Nigeru. Ostali susedi – Gvineja, Mali, Burkina Faso podržali su nove vlasti Nijameja. Libija i Čad oklevaju.

Sve je sada odlučeno

EKOVAS, smokvin list zapadnog neokolonijalizma koji zapadnu Afriku drži siromašnom, dao je nigerskoj vojsci nedelju dana da ispuni njihove zahteve. Oni se mogu sažeti u tri reči- vratite sve nazad. U suprotnom, obećava se preduzimanje „svih mera neophodnih za uspostavljanje ustavnog poretka u Nigeru”, a nije isključena ni „upotreba sile”.

Upravo o tome se sada razgovara na hitnom sastanku načelnika generalštabova zemalja ECOVAS-a.

„Sa naše strane, deo trupa je već spreman za moguću vojnu operaciju i nalazi se u blizini granice sa Nigerom“, rekao je neimenovani nigerijski diplomata za radio stanicu „RFI“

Spremni su proliti krv

Brisel (Vašington nastoji da se drži tiho kada su evropske kolonije u pitanju) je takođe veoma odlučan i spreman za vojnu intervenciju.

„Evropska unija još nije primila nijedan takav zahtev od ECOVAS-a, ali smo spremni da ih razmotrimo ako dođu“, izjavio je portparol diplomatske službe EU, Nabila Masrali.

Ona je odbila da komentariše stav vlada Burkine Faso i Malija, koje su rekle da će svaku vojnu intervenciju u Nigeru smatrati objavom rata protiv njih, i obećale da će „preduzeti mere samoodbrane u cilju podrške oružanim snagama i narodu Nigera“.

Obe zemlje su upozorile i na katastrofalne posledice „destabilizacije celog regiona, kao što se dogodilo u slučaju jednostrane intervencije NATO-a u Libiji, koja je dovela do širenja terorizma u Sahelu i zapadnoj Africi“.

Veoma iskrenu izjavu dao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus: „Stalno razmatramo sve opcije i u vezi sa Malijem i za zaštitu naših vojnika u Nigeru“, gde Berlin ima skoro 900 vojnika. Prema njegovim rečima, „nema razloga da se pretpostavlja da se o njima ne može brinuti”.

„Mi…spremamo se za različite scenarije sa različitim opcijama“, naglasio je šef nemačkog Ministarstva odbrane.Sve je veoma ozbiljno

Dakle, vojska koja je izvršila državni udar u Nigeru ne preteruje, optužujući Pariz, njegove evropske saveznike i njihove lokalne vazale da nameravaju da pokrenu vojnu operaciju protiv njihove zemlje, i izjavljuju spremnost da se brane. Pukovnik Amadu Abdraman, portparol Nacionalnog saveta za spas otadžbine (tela koje je osnovala vojska), rekao je ovo otvoreno na državnoj televiziji:

„Predstojeći samit Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja priprema plan agresije na Niger putem vojne intervencije, čija je svrha glavni grad zemlje Nijamej. Ovo takođe uključuje države koje nisu članice ECOVAS-a, uključujući zapadne.“

Nigerijski pukovnik je upozorio:

„ECOVAS ili bilo koji drugi avanturista će se uveriti u našu čvrstu rešenost da branimo otadžbinu.“

Oni su već tamo

Upravo u glavnom gradu Nigera nalazi se velika baza francuskog vazduhoplovstva. Brojnost francuskog kontingenta je oko 1,5 hiljada vojnika. Na teritoriji zemlje raspoređene su i vojne jedinice Nemačke, Italije i Sjedinjenih Država. Prema rečima koordinatora strateških komunikacija Saveta za nacionalnu bezbednost (NSC) Bele kuće Džona Kirbija, u Nigeru se nalazi oko hiljadu američkih vojnika.

Odnosno, broj zapadnih armija sa avijacijom u regionu je oko 4 hiljade ljudi, dok Oružane snage i Nacionalna garda Nigera imaju ukupno nešto više od 5 hiljada vojnog osoblja.

Među njima, naravno, ima i onih koji iz raznih razloga ne podržavaju državni udar. O tome svedoči zabrana delovanja političkih partija, hapšenja opozicionara, uvođenje policijskog časa i restriktivne mere na granicama.

Pitanje je, kako će se završiti obračun pristalica i protivnika državnog udara ako se on pretvori u vojni okvir? Hoće li Gvineja, Burkina Faso i Mali spasiti stvar generala Čianija ako im se suprotstavi cela gomila 12 zemalja EKOVAS, Francuske, SAD, Nemačke i Italije? Naravno da ne, čak i ako to zaista žele.

Rusija i Putin verovatno neće pomoći – predaleko su i postoji mnogo nuspojava! Prisustvo privatne vojne kompanije „Vagner“ u Africi takođe nije čarobno rešenje. Ako se na neki način umešaju „Vagnerovci“, a nemaju tešku vojnu opremu, zapadnjaci uvek mogu brzo poslati svoje snage za brzu reakciju u Niger…

Loš znak

Da tamo miriše na sukob, govori i na brzinu evakuacija građana zapadnih država iz zemlje – Francuzi, očigledno nameravajući da se obračunaju sa Vladimirom Putinom u Africi, u sukobu koji se ne može izgubiti, izvode Evropljane iz Nigera avionima.

Jer kada počne pucnjava, oni mogu da budu povređeni. Planirano je da se pokupi 700 ljudi, ne računajući građane drugih zapadnih zemalja. EU je – zajedno sa vladama pojedinih država članica – odlučila da i njih evakuiše.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da Pariz neće tolerisati napade na svoje građane i strane institucije i obećao da će dati odlučan odgovor ako do toga dođe. Francusko ministarstvo spoljnih poslova, navodi „Rojters“, nije ni potvrdilo ni demantovalo mogućnost vojne intervencije u Nigeru, nazvavši bezbednost njegovih građana prioritetom.

Ovo je omiljeni izgovor Zapada da opravda svoje intervencije.Alternativa vojnoj invaziji je da se Niger, uguši svim vrstama sankcija. ECOVAS je suspendovao sve komercijalne transakcije sa ovom zemljom. Imovina vojske koja je učestvovala u puču se zamrzava, a granice su zatvorene za njegove učesnike. SAD su obustavile saradnju sa Oružanim snagama Nigera. Vlada Obale Slonovače uvela je potpunu zabranu trgovine sa njom.

Benin i Togo, kroz čije luke prolazi glavni obim spoljnotrgovinske razmene Nigera, obustavili su sve poslove sa ovom zemljom. Centralna banka zapadnoafričkih država, koja opslužuje osam zemalja Zapadnoafričke ekonomske i monetarne unije (UEMOA), suspendovala je sve transakcije sa Nigerom.

Otkazano je emisija državnih obveznica Nigera, koja je na svetska finansijska tržišta trebalo da uđe 31. jula. Njegov obim je planiran na nivou od 51 milion dolara.

Šta to sve znači

Da li će Rusija moći da spasi siromašan narod Nigera od gladi i drugih patnji, koje će zapadne i afričke pristalice „demokratije“ obezbediti putem sankcija i blokada, veoma je upitno. Voziti žito avionima u Niger je rizično, a jedina blizu dostupna morska luka je u Gvineji.

Hoće li se Niger, barem mesec dana posle takvog života odnositi pozitivno prema Rusiji, kao i druge afričke zemlje koje će se suočiti s gušenjem poput Nigerije, retoričko je pitanje.

U slučaju ozbiljnog konflikta sa Zapadom, Rusiji će biti veoma teško uopšte doći do Afrike. Afričkim liderima nedavno je prikazana pomorska parada u Sankt Peterburgu. Izgledalo je impozantno.

Međutim, sa malim raketnim brodovima umesto razarača i nosača aviona, nema mnogo toga za postići u Africi. Ugovori o izgradnji i eksploataciji resursa u mirnodopskom vremenu brzo će nestati. Nema potrebe za euforijom vezanom za Niger – to može biti kratkotrajno.

Međutim, bez obzira na razvoj događaja u Nigeru, to je poziv – odgovor na novu kolonijalnu politiku svetskih elita. Čak i ako se pobuna suzbije, pre ili kasnije će ponovo izbiti. Ako ne u ovoj zemlji, onda u drugoj. Ljudi, ne samo u Africi, više ne žele živeti pod teretom Zapada.

Ipak, šta će Rusija uraditi ovim povodom, a posebno šta će uraditi trupe „Vagner“ to noš niko ne zna.

(Cargrad)

Prevod i adaptacija: Webtribune.rs

KOMENTARI3 komentara

  1. persida says:

    Šta se kuva u Abudži, neko nekog gudži.

  2. Milutin says:

    Zapad ne može da izdrži tri sukoba odjednom. Protiv Rusije, koja će krenuti na celu Ukrajinu kao odgovor nekog NATO angažovanja u Nigeru. Kina bi mogla da krene na vojno rešavanje pitanja jedne Kine. A NATO razapet na tri kontinenta bi mogao da se razlupa baš na malom ratu. U Nigeru. Jer u tom slučaju Afrika bi bila u najvećoj meri jedinstvena. Pretnjama, sankcijama i zastrašivanju celog sveta od strane Zapada bi tada došao kraj. Svoj prvi pravi vojni poraz su doživeli u sukobu sa Rusijom. Klupko počinje da se neumitno odmotava.

  3. M says:

    Rusija nema šanse sada dobiti rat u Nigeru protiv USA-Zapada pa je glupo to i pokušati!Ali,bitka za Afriku tek predstoji i do nje će doči prije ili kasnije!Afrika je prirodno bogata,EUropa presudno treba blisku Afriku kao izvor sirovina,Kinezi je zbog istog trebaju a nisu predaleko ni Rusija,a USA je daleko ali je najjača!Tako glasi problem!Veliki rat u Ukrajini između Rusije i USA-NATO će se proširiti i EUropa će ga preskupo platiti što će značiti i pojednostavljenje Afričke jednađbe,tj.jedan pretendent(EU)manje,a drugi pretendent(Kina i Rusija)bliže Africi,pače jedan korak u Africi,dovoljno da zauzmu najbolje ili bar dobre početne pozicije za dalje!Što će pojačati daljnje kržljanje(slabljenje)EUrope!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *