ВЕЛИКИ ОБРТ – ЗАПАДНИ АМБАСАДОРИ ШОКИРАЛИ ШИПТАРЕ ПРЕТЊАМА: „Ово ће бити најтежа ноћ за Косово, прети им…“

VELIKI OBRT – ZAPADNI AMBASADORI ŠOKIRALI ŠIPTARE PRETNJAMA: „Ovo će biti najteža noć za Kosovo, preti im…“

23 decembra 2017

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi je upozorio kosovske vlasti da se SAD žestoko protivi promeni zakona o Specijalnom sudu za zločine bivše OVK.

Izmene nadležnosti Specijalnog suda mogla bi globalno da izoluje Kosovo, naveo je Delavi na Tviteru i dodao „da je to užasna ideja“.

– Nemojte vraćati sat unazad upozorio je Delavi kosovske zvaničnike. Kako prenosi Radio Slobodna Evropa,  u toku je sednica predsedništva kosovske Skupštine sazvana na zahtev 43 poslanika na kojoj se razmatra predlog o održavanju vanredne sednice o Specijalnom sudu.

Delavijeva reakcija usledila je pošto je kosovskoj skupštini predata peticija sa više od 15.000 potpisa koju su pokrenula udruženja  bivših pripadnika tzv. OVK kojom traže proširenje nadležnosti  Specijalnog suda i na podizanje optužnica protiv Srba.

Kako prenos AP, oni od kosovske skupštine zahtevaju donošenje izmena i dopuna Zakona o specijalizovanim večhima i specijalnom tužilaštvu jer, kako navode, trenutni diskriminiše borbu OVK.

Potpredsednik Udruženja veterana OVK Nasim Haradinaj smatra da je petcijia poslednja prilika za poslanike da izmene ovaj Zakon.

– To je poslednja prilika za sve one koji su pogrešili i glasali za ovaj Sud. Naša želja je da ne dođe do njegovog formiranja, ali bar treba promeniti Zakon o specijalizovanim većima. Svaki poslanik će nositi svoje breme – rekao je Haradinaj.

Skupština Kosova usvojila je 2015. godine Zakon o Specijalnom sudu sa 82 glasa za, dok za njega nisu glasali predstavnici opozicije koji su se protivili Zakonu.

PRETI I AMBASADOR VELIKE BRITANIJE

Ambasador Velike Britanije na Kosovu, Rori O’Konel je ocenio da je posle zahteva za promenu Zakona o Specijalnom sudu ovo najopasnija noć na Kosovu posle rata.

„Imam utisak da se lični interesi stavljaju iznad interesa države“, rekao je O’Konel za prištinsku TV Kohavižn (KTV).

On je rekao da se NATO nije prevario kada je odlučio da interveniše na Kosovu.

„Mi tačno znamo šta se na Kosovu dogodilo tokom rata. Bilo nam je drago kada je pre dve godine bilo spremnosti da se prihvati pravda za sve. Teško mi je kada čujem za napore da se stavi van snage zakon o Specijalnom sudu“, kazao je on.

Ambasador je najavio da će reakcija biti vrlo loša za Kosovo ukoliko se donese odluka o ukidanju Suda.

„Ne mogu reči koja će biti reakcija Londona. Mi smo uvek bili iskreni prijatelji Kosova. Ako se ovo usvoji, to može biti najopasnija noć za Kosovo posle rata“, rekao je O’Konel.

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Kujtim Šalja je na konferenciji za medije u Skupštini Kosova izjavio da tendencija za stavljanje van snage zakona o Specijalnom sudu vodi Kosovo u nepredvidivu situaciju.

On se založio da je nužna odmerenost u odnosu prema pitanjima od životnog značaja za zemlju.

„Mi vidimo kao pitanje od životnog značaja očuvanje odnosa s prijateljskim zemljama i državama. Zajedno ćemo ići evroatlanskim putem i pozivamo političke subjekte da vode računa o budućnosti zemlje“, kazao je Šalja.

Poslanik Skupštine Kosova Iljir Deda je ocenio da su lideri vladajuće koalicije „odlučili da izoluju i defunkcionalizaciju Kosovo“.

„Interesi jedne male grupe političara Kosova ne mogu se stavljati ispred interesa građana Kosova i naše države“, kazao je Deda novinarima u Skupštini Kosova.

Organizacije proizašle iz bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) pokrenule su 15. decembra potpisivanje peticije kojom se od Skupštine Kosova traži da izmeni Zakon o specijalnom sudu tako da on sudi ne samo Albancima, nego i svima drugima koji su vršili zločine na Kosovu.

Peticiju je potpisalo 15.000 ljudi.

Portal gazetaexpress.com piše da iza ideje o izmenama Zakona o Specijalnom sudu stoje najviši zvaničnici Kosova.

 

KOMENTARI5 komentara

 1. Velika Metla says:

  Zapadnjačko retard-čedo se nešto joguni,pa mu "roditelji"iznenađeni!

 2. Ognjen says:

  Pa oni su mislili da ce lako da vladaju albancima.

 3. ilija says:

  prpa prpa ulazi putin na balkan bice jos jedan car lazar za kosovo ali ovaj cisti kucu i korove ,,,,

 4. Sasulja says:

  O`Konel"Mi tacno znamo sta se desilo na Kosovu za vreme rata",to mu verujem i znam da ga savest grize zbog toga ali mu ne verujem da nije znao, ko su albanci,kad kazem albanci,mislim na ekstremiste,koji su ubijali i klali sve sto je srpsko i albansko,koji su mislili drugacije,jer nisu svi albanci ekstremisti.

 5. Za Srbiju says:

  Nije "Oslobodilačka vojska Kosova", već Okupatorska ili Okupaciona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *