VELIKI OBRT: Amerika sprema zamenu ukrajinskog predsednika Porošenka

VELIKI OBRT: Amerika sprema zamenu ukrajinskog predsednika Porošenka

15 oktobra 2014

Merkel Meets With New Ukrainian President PoroshenkoIzgleda da su Porošenkovi dani odbrojani. Ko je njegova zamena? Ekstremna desnica.

Dakle, „veliki genije“ ukrajinske vojne strategije, čovek koji je obećao organizovanje pobedničke parade ukrajinske vojske u Sevastopolju je otpušten.

Zvanično, naravno, ukrajinski ministar odbrane Valerij Geletej predao je svoju ostavku koja je prihvaćena. Prava istina je da je Geletej izbačen zbog ogromne nesposobnosti i idiotskih tvrdnji da je ruska vojska iskoristila dva taktička nuklearna oružja na aerodromu u Lugansku. Nameće se pitanje da li će to rešiti Porošenkov problem?

Ipak je Geletej obećao pobedničku paradu u Sevastopolju, dok je Porošenko obećao paradu u Donjecku. Dobio je jednu, ali ne onu kojoj se nadao: paradu ukrajinskih zatvorenika koje su pratili kamioni što čiste ulice. Porošenko je takođe obećao likvidiranje „terorista“ za par dana, međutim, njegova vojska je ta koja je doživela ponižavajuć poraz.

Na kraju, Porošenko jeste išao u SAD ne bi li obezbedio Ukrajini specijalni status saveznika, letalnu pomoć i mnogo novca. Na kraju nije dobio ništa osim aplauza i smešaka. Kritično pitanje jeste, zašto SAD nisu dale ništa značajno Porošenku? Da li su odlučili da je nesposoban da izvede bilo šta korisno?

Većina analitičara se slaže da će Ukrajinci napasti Novorusiju ponovo i da je jedini razlog što postoji „kao“ prekid vatre (Ukrajinci i dalje granatiraju i ubijaju ljude svaki dan) to što vlada u Kijevu ne želi da rizikuje da bude ponovo ponižavajuće poražena pred izbore. Ipak, čim se završe izbori, režim će nastaviti sa ratom. Veoma je moguće da su SAD odlučile da se Porošenku ne može ponovo poveriti ovaj zadatak.

Ukrajina je zvanično parlamentarna republika i predsedničke moći su ograničene. Trenutni premijer ima mnogo manje moći od predsednika, pogotovo po pitanju budžetskih odluka što je jako važno. Prema tome, Porošenku ostaje titula komandanta zaduženog za oružane snage, što nije ujedno i sigurna titula u trenutnoj situaciji.

Stvari deluju veoma loše za Ukrajinu. Postoji veoma stvarna mogućnost da će mnogi lideri odreda smrti (tzv. „komandanti volonterskih bataljona“) uspeti da se domognu parlamenta, da će ekstremni desničar Ljaško postati sledeći govornik parlamenta i da će sledeći parlament biti u većoj meri ekstremistički nastrojen više nego prethodni. Hladna sezona nije još počela, a već ima nestašica i protesta na mnogo mesta. Ekonomija je mrtva i u slobodnom padu.

Ovo sve znači da je Porošenko u beznadnoj situaciji, a to je i Vašingtonov zaključak. Pitanje je koga će SAD angažovati da ga zameni? Jacenjuk ili Turčinov su verovatno najbolji kandidati, ali isto kao što su SAD izgubile kontrolu nad Al Kaidom/ISIS-om u Siriji i Iraku, postoje pojačani znaci da gube kontrolu i nad Kijevom, te je gotovo sigurno da će treći Majdan dati vlast ovoj dvojici.

Da li će se SAD okrenuti ka ekstremnoj desnici?

Stvari jako loše izgledaju za Ukrajinu. Porošenko je upravo zamenio Geleteja kao ratnog zločinca, verovatno da bi odobrovoljio ekstremnu desnicu. Dodatno, ukrajinska ekonomija je u ruševinama i nastavlja da se bori sa Rusijom oko zaliha gasa.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. marko says:

    Treba konstituirati negi novi medjunarodni sud za ratne zlocince al sada negde na istoku a tamo bi moralo biti zagarantovanomesto jednom avakovom fasistu

  2. Mare says:

    Moje je misljnje da ce Wasingto mandat poveriti Putinu. Shvatili su Amerikanci da je mrka kapa pokusavati da Ukrajinu odvoje od Rusije. To je jedan narod, a svaka sluzba u Ukrajini ima jednog Ruskog sluzbenika. Jedno je iskoristavati naciste za rusenje vlade dok policija gleda, a sasvim drugo kad posaljes te iste nazovi borce na front pa ih za par dana vracas u crnim kesama.

  3. zuba zubic says:

    kAKO TO AMERICANCI MENJAJU DRZAVNIKE JEDNE SUVERENE DRZAVE, TO NIJE PO MEDJUNARODNOM PRAVU, AH, ZABORAVIH O KOME SE RADI.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *