ВЕЛИКИ ОБРТ МЕЂУ ШИПТАРИМА – ИМАЈУ НОВЕ МЕНТОРЕ

VELIKI OBRT MEĐU ŠIPTARIMA – IMAJU NOVE MENTORE

31 decembra 2020

Nemačka kancelarka Angela Merkel skinula je sa trona Džoa Bajdena, Bila Klintona, Medlin Olbrajt i druge američke zvaničnike koji su važili za omiljene lidere među kosovskim Albancima.Ovakav obrt politički analitičar Dragomir Anđelković vidi u proračunu Albanaca – Nemačka im je sada potrebnija i pokušavaju da stvore privid o popularnosti Merkelove na Kosovu.Prema istraživanju koje je obavio prištinski Institut za političke studije, u studiji o naklonostima kosovskih građana Merkelova je odnela ubedljivu pobedu nad ostalim ponuđenim kandidatima i to sa 66 odsto. Odmah iza nje je turski predsednik Redžep Taip Erdogan sa 14 odsto, dok su Amerikanci osvojili samo devet odsto glasova.

Albanci znaju da će Nemci voditi glavnu reč

Anđelković napominje da je epilog ovog istraživanja možda posledica racionalnosti kosovskih Albanaca.

„Albanci jesu uvek bili pragmatički i svoje interese su pokušavali da realizuju uvek oslanjajući se na neku silu za koju misle da je dominanta u regionu. Oni shvataju da će Nemačka voditi, kada je reč o Zapadu, glavnu reč na Balkanu, odnosno da Bajdenova pobeda ne znači povratak Amerike na Balkan, već davanje zelenog svetla Vašingtona Berlinu da bude faktor koji će pokušati da nametne ono što zapad želi“, objašnjava naš sagovornik.

Naš sagovornik napominje da je veliko pitanje da li je rezultat istraživanja zaista odraz albanske javnosti ili albanske elite koja stoji iza takvih istraživanja.

Možda elita potencira Nemce ali obični Albanci…

„Odvajkada su istraživanja nameštana i uopšte ne mora da znači da su tačna. Verovatnije je da se radi o stavu albanske političke elite koja shvata da im je Nemačka potrebna pa pokušavaju da stvore privid u Berlinu da je Nemačka toliko popularna na Kosovu. Mislim da većina Albanaca ne može da bude toliko zrela da shvati da je u njihovom interesu da iskažu ovakvu vrstu lojalnosti Berlinu i verovatno je među samim građanima Amerika odnosno, Bajden i dalje popularniji, ali oni koji mogu da nameštaju rezultate istraživanja verovatno su procenili da im se isplati da Nemačku grunu u prvi plan“, objašnjava Anđelković.

Naš sagovornik podseća da je Bajden stalno u prvi plan isticao saradnju sa Berlinom i naklonost prema evroatlantskoj saradnji, te se može očekivati da će on pustiti Berlin da bude u prvom planu kada je reč o Kosovu, kao i da će biti na strani Nemačke.

Da li tajna leži u planu Merkelove?

„Tramp je imao sukob sa Berlinom, a za razliku od njega, Bajden ga neće imati ni po pitanju EU ni po pitanju vođenja politike na Balkanu. Samim tim jasno je da će u dijalogu Beograda i Prištine Nemci imati ključnu ulogu“, zaključuje Anđelković.

Mogućnost da je Merkelova pobrala simpatije kosovskih Albanaca leži u njenom planu za rešavanje statusa Kosova u tri faze koje je ponudila u dijalogu koji je povela sa Francuzima.

Podsetimo, ona je tada iznela plan čija bi realizacija trajala narednih 20 godina, a po kom nema podele Kosova. Plan je podrazumevao autonomiju za sever Kosova u okviru samoproglašenog Kosova. Posle nekoliko godina, Sever bi, prema planu, dobio specijalni status koji bi bio više od autonomije, da bi u konačnoj, trećoj fazi, bio raspisan referendum na kojem bi se građani sa Severa izjasnili da li žele da ostanu u okviru granica takozvanog Kosova ili žele da žive u Srbiji. Plan je odbačen i od strane Beograda i Pariza, ali je tada prihvaćen od strane Prištine.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Gagi says:

  Nisu to njihovi "novi mentori" vec stari saveznici i stvoritelji te nacije. Po zavrsetku II rata Nemacka je bila u politickoj nemilosti, nije mogla da pomaze svom pastorku pa su zbog toga bili nazadni u svim sferama zivota.Kada je srusen onaj cuveni zid i kada su oteli Rusima ratne zasluge dogovorene na Jalti, ponovo je poceo uspon pameti i ideologije koja je u dva navrata svet zavila u crno. Amerika je tu izigravala trojanskog konja i bila tampon Nemackoj od Ruske osvete dok ne osnazi i stane na noge, zacudjuje njen strahovito brz oporavak za razliku od drugih drzava. Eto i pastorka da se ponovo umiljava i trazi milostinju da bi nekako pregurao ovaj izuzetno komplikovan istorijski period. Ali, bice kao sto je uvek bivalo, opet ce zlo i ludilo da ojaca i napravi komplikacije, opet ce biti saterani u misju rupu i sve opet nanovo. Jedini veliki problem je taj, sto je danas oruzje drugacije i razornije, pitanje je koga ce sutra uopste biti da bere lukac.

  • RASPUCHIN says:

   A zašto Vas začuđuje brz oporavak Njemačke? Pa već su pred kraj četrdesetih , nakon potpune obnove , sve fabrike vraćene predratnim vlasnicima. Dovoljno je sjetiti se da je "Narodne taljige" , tj. "Folks Vagen" , osnovalo i bilo vlasnik : "Nacističko Trgovačko Društvo". A "Maršalov plan"? Pa to je bila jedna golema akcija "pranja novca" (i svih ostalih materijalnih vrijednosti) koje su nacisti opljačkali širom kontinenta. Naravno , amerima je bilo debelo plaćeno za uslugu "pranja". Jedan od tih nacističkih bankara je bio i Đerđ Soros koji se upravo tako i obogatio. Šta mislite koliko je to bilo novca ako Đerđ ima ovoliko love samo od provizija?

   • jovan says:

    Apsolutno saglasan sa tvojim komentarom, koji nije svakidasnji, a jos je i TACAN. Amarikanci, Englezi. i ceo Zapad nikada ne daju ni jedan dolar, oni samo UZIMAJU, ili vracaju tvoj sa PROVIZIJOM, tj. placuju ti tvojim parama. Drugo, Nemci su UVEK na strani nasih neprijatelja, a geanice danasnje Velike Albanije su one iz Drugog rata, kao i manje-vise (zbog naseg otpora 09-ih) one iz II svetskog rata.

 2. milorad 4 says:

  nemci su od početka zapeniči za trepšom , sada im ostaje da sami izguraju to AKO MOGU.ALI NE MOGU jer mi imamo toliko mnogo opcija da ih sprečimo danas u odnosu na vreme miloševića i njegove SARADNJE sa njima.Ovde više nema nikoga ko bi saradjivao sa nemcima(sem srednjeg proredjenog i nižeg ešalona domaćih izdajnika i plaćenika i dela obaveštajne službe koji će uskoro biti počišćen jer su detektovani svi do poslednjeg) a ni grupacija koja slini za kosovim u nemačkoj više niej SVEMOĆMA i imaće dosta problema unutar sospstvene mašinerije.Mislim da szu šiptari SAMI u ovom maskembalu i da u stvari još više denuciraju svoje mentore i samim tim im u svojoj totalnoj političkoj i svakoj drugoj gluposti samo prave dodatnu štetu.Providnost šiptarske euforije i uskoro javna prilična politička rezervisanot nemačke oligarhije koja će biti prezentovan beogradu PROMPTNO i USKORO JAVNO. (sutra, prekosutra, nemački ambasador već ima instrukcije juče su mu stigle:))će pokazati dalji tok kosovske sage, a ja opet toplo preporuičujem šiptarskim klanoviam ai albanskim agresoriam da se pakuju jer inače NIŠTA iz srbije neće izneti pa ni živu glavu.Nemci su već rešili da KUPE kosovo od SRBIJE ako može u kompletu,ovo je samo CENKANJE i promašena operacija zabludelih ovaca iz prištine:)

 3. RASPUCHIN says:

  Dakle ... , kakvi analitičari? Kakve su ovo gluposti? Ponoviti ću vam svima datum kada je sve počelo , naravno radili su i prije kao i vršili pripreme , a to je : 02.01.1989.g.. Dovoljno je na površnoj vikipediji pogledati biografiju Angele Merkel pa da bude jasnije da je ona , od rane mladosti , dio nacističke ekipe koja bi da uništi Srbe. Ne mogu se načuditi da još uvjek postoje neobavješteni "intelektualci" i "analitičari" u Srbiji a prošlo je više od trideset godina kako nas BND i švabe urnišu??? Zar ih ustaše ne zovu (mislim na šiptare) . "braća po oružju"? Zar ustaše nisu pjevale : " danke dojčland"? Zar nekima treba nacrtati da bi razumjeli šta se događa?

 4. Kulak says:

  O šiptarima se može reći jedino to da su nebitni.

 5. Nine says:

  Može li dežurni (k)analitičar objasniti ko je mentor Vučiću? Čini mi se da su mu mentori i Nemačka i SAD, samo ne narod Srbije koji je doneo ustav na koji je "sveodlučujući" položio zakletvu, kojim je jasno definisan status Kosova i Metohije, kao sastavnog i neotuđivog dela Republike Srbije. Isti status definisan je i Rezolucijom 1244 OUN, naglašavajući da se narodu na Kosovu i Metohiji mora obezbediti "suštinska autonomija". Dežurni zamajavač naroda ne pominje ni Ustav Republike Srbije, ni Rezoluciju 1244 OUN, isto kao i Vučić koji je protivustavnim Briselskim sporazumom ukinuo sve institucije Republike Srbije na KiM i preneo ih u nadležnost "Republike Kosovo", kako je naziva i Briselskim sporazumom. Nije Vučić potpisao Briselski sporazum ni sa Merkelovom, ni sa Klintonom, ili Obamom, već sa Hašimom Tačijem, vođom UČK, koju su SAD proglasile terorističom organizacijom, da bi je, radi svojih interesa, naprasno proglasili Oslobodilačkom vojskom Kosova, i izvršile agresiju na SRJ. Njima je cilj da Srbija prizna nezavisnost Kosova, da bi skinuli svoju odgovornost za nelegalnu vojnu intervenciju. Veoma dobro znaju oni, a to bi morao znati i samozvani student generacije da Rezolucija 2131 (iz 1986.god.)"Deklaracijom o neprihvatljivosti mešanja u unutrašnje stvari država, o zaštiti njihove nezavisnosti i suvereniteta" nasilnu vojnu intervenciju u bilo kojoj zemlji naziva agresijom i zločinom koji nema nikakvo opravdanje. Nastojanje država članica koje su izvršile nelegalnu vojnu intervenciju da Srbija prizna nezavisnost Kosova je samo njihov pokušaj da legalizuju rezultat agresije, čime bi Srbija priznala sopstvenu krivicu za tu agresiju. Bilo je još predsednika vlade ili države Srbije od 1999-te do danas, ali ni jedan osim Vučića nije hteo potpisati Briselski, ni Vašingtonski sporazum. Od zaklinjanja Tomislava Nikolića pre dovođenja na vlast: "Tako mi Boga neću se smiriti dok i poslednji pedalj srpske zemlje ne stavim pod suverenitet Republike Srbije" ostalo je da "i poslednji pedalj srpske zemlje na KiM predajom elektro energetskog sistema Albaniji" više nije pod suverenitetom Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *