ВЕЛИКИ ОБРТ: Руси послали оружје Јерменима!? АЗЕРБЕЈЏАНСКИ И ТУРСКИ ДРОНОВИ САМО ПАДАЈУ

VELIKI OBRT: Rusi poslali oružje Jermenima!? AZERBEJDŽANSKI I TURSKI DRONOVI SAMO PADAJU

21 oktobra 2020

DOŠLO je do značajnog obrta u ratu za Karabah. Samo, ne na zemlji već – u vazduhu.

Tokom 19. oktobra, snage PVO Archa (Karabaha) uništile su „5 neprijateljskih bespilotnih letelica“.Ministarstvo odbrane Karabaha objavilo je snimak sa onim što je posle obaranja ostalo od taktičke borbene bespilotne letelice Bayraktar TB2 turske proizvodnje.

Takvi dronovi vrede više od 5 miliona dolara.

Vojni stručnjaci pojašnjavaju da se na snimku vidi kanadski optoelektronski sistem Wescam CMH15D koji se ugrađuje u „Bajraktare“, plus – motor izraelskog izviđačkog i udarnog drona IAI Harop.

Ovo je prva dokumentarna potvrda uništavanja turskih i izraelskih borbenih dronova od strane jermenskih sistema PVO od početka eskalacije sukoba.

Ovo može uticati na dalji tok rata i njegov konačni ishod jer su upravo „Bajraktari“ proteklih dana bili važan azerbejdžanski adut jer su svojim visokopreciznim raketama uništili nemali deo ratne tehnike Karabaha.

Pojavile su se pretpostavke da su Jermeni dobili „novo i ubojito oružje koje ime je isporučila nepoznata zemlja“.

Turski predsednik Redžep Erdogan optužio je SAD, Rusiju i Francusku da oružjem pomažu Karabahu i Jermeniji.

KOMENTARI14 komentara

 1. persida says:

  Tako su bili uspesni i u Siriji, ali samo na pocetku. Posle su se zaglavili, a i ovde ce jer su polovicni i neiskreni.

  • Suzuki Vitara says:

   Vidim u Siriji "pobedjuje" Isil uz svu podrsku SAD, Izraela, Turske i mnogih drugih muslimanskih i zapadnih zemalja. Rasturise ih Rusi ko macke sa jebista. Jermenija ima neuporedivo manje stanovnika nego sam Azarbejdzan, a kamo li i ostale neprijateljske drzave okolo. Pa sta mislite odakle Jermeniji i Karabahu Rusko naoruzanje, neda Gruzija prelet? Ha ha ha . . . Ko je zauzeo ciju teritoriju? Koliko znam jos uvek Jermeni drze veliki deo Azarbedzana [vec su jednom tukli Azere]. J....e im Jermeni uz Rusku pomoc, naravno, nanu naninu.

   • Kwaka says:

    Mislim da nije bas tako. Koliko znam zapad drzi naftu u siriji a rusi drze govance u ruci, plus racun za sve. Rusi ginu kao po njihovom standardu a dok ovi sa zapada ne. Samo je gore narodu sirije preko cije grbace se svi turaju, ali to je standardno. Bili smo vec na toj poziciji i mi svi.

    • Miraš says:

     SAD ima kontrolu nad najvažnijim sirijskim naftnim izvorima, ali prethodno su većinu naftnih postrojenja uništili te nemaju ni oni neku vajdu od toga. Jedino imaju pakosni račun da ih eto Sirija ne dobija nazad. Sirija još uvek nikom nije prodala svoje naftne izvore, za nju ima nade. A šta smo mi uradili? Sve fabrike, banke, itd. rasprodali smo za tepsiju ribe. I zadužujemo srećnu budućnost naše dečice da bi NATO-u i svojim neprijateljima izgradili super puteve i drumske i železničke.

  • Mile says:

   E baš si im poželela sve "najbolje" na frontu, iskreno iz dubine zlog srca. Što ti ne odeš tamo pa im pokažeš kako to treba uraditi? Nego sediš na internetu, aha na bezbednom mestu.

   • persida says:

    Samo budala ne vidi da se ratom nista ne postize, svi politicari su olos i sve ideologije su bolesne. Dolar i zlo vladaju svetom. Drago mi je da si ti u rovovima Nagorno Karabaha, samo napred, junace. Koliko si ljudi danas ubio?

    • Mile says:

     Kad već smatraš da se ratom ništa ne postiže zašto onda kritikuješ Rusiju da je polovična u vojnim naporima u Siriji? Manipulišeš poput Vučića. Jeste li u srodstvu, familija?

 2. Željko says:

  To mogu, mislim na laž, samo Srbi da "progutaju" jer Armenija je okružena Azerbajdžanom, Iranom, Turskom i Gruzijom, Armenija nema izlaz na more, a nabrojane države ne daju Rusiji ništa, čak ni Gruzija ne da da medicinska oprema iz Rusije pređe preko Gruzije do Armenije !

  • Miraš says:

   S čime će sirota Gruzija da zaustavi prelet ruskih aviona? Osim toga da li Rusi uopšte moraju da prelete Gruziju imajući u vidu da avioni TU 52 gađaju precizno mete udaljene i do 4000 kilometara. Isto važi i za Azerbejdžan.

  • ! says:

   Kaspijsko more, Iran Armenija!

 3. opet ja says:

  Oborili su jedan dron..Toliko...

 4. Zorana says:

  Ako cemo realno, situacija je tamo zaista komplikovana, tako da nisam sigurna ni da Rusi trebaju pomagati Jermene, bas kao ni nas. Jermeni imaju prozapadnu vlast koja je dosla preko ulice, a neki ruski stratezi sumnjaju da je ovo zajendicko maslo ove prozapadne jermenske vlastiu sluzbi nato globalista. Ni Azerbejdzan nije jednostavna kao ni Jermenija. U azerbejdzanu je vlast pro turska, a narod Azeri su iranskog porekla, a sam Alijev je navodno stari kgb kadar. Razlikuju im se vlast od naroda, a ko za koga radi i sta, mi ne znamo. po svoj prilici nigde u svetu vise nije jednoznacna: drzava, frakcije u vlasti, vojsci, narod, verske institucije... Sve je sareno, a svako vuse svoje poteze. Vidite Srbiju i vidite da je isto tako. Drzava, narod, vlast, crkva... svesu to odvojene frakcije. Ukratko, Jermeni su narod koji je tradicionalno uz Ruse, ali sadasnja vlast im nije. Cula sam i to da Rusi svojom tehnikom ruse ove dronove sklepane od gore navedenih tehnologija. Vrlo verovatno, jer i njima treba uvid u te mogucnosti nato dronova. Svako svoju igru igra.

  • Miraš says:

   U pravu si, ali gledaj šire posledice. NATO sebe predstavlja i kao političku organizaciju, pa još kako oni kažu sa zajedničkim vrednostima. Ako Francuska prizna nezavisnost Nagorno Karabaha, takav predlog je već predat njihovom parlamentu, to će biti političko nejedinstvo unutar NATO vojne alijanse. Turska je za nestanak Nagorno Karabaha, a Francuska mu priznaje nezavisnost. Dosad jedino je De Golova Francuska neko vreme zamrzla svoje članstvo u NATO-u, ali u tom neaktivnom periodu nije preduzimala aktivnosti suprotstavljene NATO-u. Ovo sa Turskom je najkrupniji razlaz u istoriji te vojne alijanse. Erdogan se na to usudio, između ostalog zato što ima ruske sisteme S-400. I zato što je imao vremena da proceni da ta alijansa ima nikakvu vojsku, narkomane, gejeve, itd.

  • Miraš says:

   Francuska - Senatorka Valeri Buaje podnela je parlamentu Rezoluciju o priznanju nezavisnosti Arcaha (Nagorno Karabaha). Isto to u SAD. Kongresmenka Grejs Napolitano predala je Nacrt Rezolucije donjem domu Kongresa SAD o nezavisnosti Karabaha. Biće toga još. U medjuvremenu neka što uspešnije skidaju turske bespilotne letilice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *