ВЕЛИКИ ОБРТ! РУСИ ШОКИРАЛИ СВЕТ ИСТИНОМ О РАТУ У СИРИЈИ: Американци шаљу…

VELIKI OBRT! RUSI ŠOKIRALI SVET ISTINOM O RATU U SIRIJI: Amerikanci šalju…

29 jula 2019

“Zadaci militanata koje su obučili Amerikanci su: uništavanje naftne i gasne infrastrukture i teroristički napadi na sirijske Vladine snage“, izjavio je na brifingu u Ministarstvu odbrane načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Vojske Rusije general-pukovnik Sergej Rudskoj.

Prema njegovim rečima, deo terorista koji su prošli obuku u zoni El Tanf, koju kontrolišu Sjedinjene Američke Države, prebacuje se helikopterima američkog ratnog vazduhoplovstva u oblast Eufrata, a najbolje obučeni diverzanti se šalju na teritorije pod kontrolom Vlade da bi destabilizovali situaciju.“Njihovi zadaci su da izvršavaju diverzije, da uništavaju naftnu i gasnu infrastrukturu i da vrše terorističke akcije protiv Vladinih snaga. Takve grupe su pronađene u naseljima El Suveida, Palmire i Abu Kemala”, objasnio je Rudskoj.

Osim obuke militanata, američke strukture u Siriji bave se i pljačkanjem naftnih postrojenja i nalazišta nafte. U poslednje vreme se u ovim objektima primećuje aktivno povećavanje broja pripadnika američkih privatnih vojnih kompanija.

“Danas u Siriji broj ovih plaćenika prelazi 3.500 ljudi“, dodao je Rudskoj.

General je istakao da je organizovana proizvodnja i prodaja sirijske nafte sa polja Konako, El Omar i Tanak, koja se nalaze na istočnoj obali Eufrata.

“Postoji kriminalna šema za prekogranične isporuke sirijske nafte. Jednostavno se dešava pljačka nacionalnog bogatstva Sirije“, naglasio je Rudskoj.

On je konstatovao da Sjedinjene Američke Države ne prestaju sa isporukama oružja i vojne tehnike u oblast oko reke Eufrat.“U zamenu za pomoć u krijumčarenju nafte, Sjedinjene Američke Države ’pumpaju oružje‘ i kurdskim i arapskim formacijama, koje ga zatim koriste jedni protiv drugih. Sve ovo samo pogoršava situaciju u ratom razorenom regionu“, zaključio je Rudskoj.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici od 2014. godine vode operacije protiv terorističke grupe DAEŠ u Siriji i Iraku, pri čemu u Siriji operišu bez pristanka zvaničnih vlasti zemlje.

U decembru 2018. godine Vašington je objavio da je uništio „kalifat“ DAEŠ-a i da će početi sa povlačenjem snaga iz Sirije. Bez obzira na to, u zemlji se i dalje nalaze američki vojnici koji izvode lokalne operacije.

(Sputnjik)

KOMENTARI9 komentara

 1. Miroslav says:

  Gledajući Holivudske filmove ta ista Amerika uvek bude napadnuta i obavezno spašava svet što od zemaljaca tako i od vanzemaljaca. Ah da, to je samo marketing gde se pokazuje Amerika onako kako im odgovara a ne kao zemlju koka je pobila 40 miliona Indijanaca ili bacila dve atomske bombe na civile u Japanu plus 200 drugih ratova u koje je bila umešana van svojih granica od svog nastanka. Ako iko treba biti označen kao genocidan narod onda je to Amerika.

 2. Gardista says:

  Cekaj, cekaj a Engleska?

 3. Gardista says:

  Cekaj, cekaj a Engleska?

 4. Slobodanka says:

  Idlibsku zonu bi mogli da smanje tako da je tanje (sužavaju). To je i ranije davalo rezultate, teroristi kad snime da su u tubi ubrzano se povlače. ... " ...Takve (od amerikanaca obučene i terorističke) grupe pronađene su u naseljima El Suveida, Palmire i Abu Kemala”, - navedena mesta su u širem polukrugu oko američke baze Tanf. NIje novost, i ranije se i to baš značajno širila teroristička zaraza iz te baze. Sada je novost prisutnosti privatnih vojski pristiglih iz SAD. ... Kradja sirijske nafte istočno od Eufrata? Niko zasad ne piše kojim putevima iznose ukradenu naftu pa pretpostavljam preko Iraka. Ne može se sve odraditi iz Sirije, ali iz Iraka da li mogu da ugrožavaju puteve šverca te ukradene nafte?

 5. milorad2 says:

  meni samo nije jasno zašto ne peglaju amerikance gde god da ih uoče, koja je to matematika?Ajd eto rusi neće da se zameraju ali oni sigurno ZNAJU gde kampuju "instruktori" što ih sirijci ne zapraše napalmom onako djuture?

  • Slobodanka says:

   Ovo je oblast istočno od Eufrata, a tu oblast nadleće uglavnom samo američka avijacija. Jedno vreme pokušavali su Rusi sa svojom avijacijom da tu dejstvuju, ali nije bilo izvodljivo. Zatim Iranci u skorije vreme sa svoje teritorije iz Irana pa preko teritorije Iraka dobacili su svoje rakete na položaje ISIS u jugoistočnoj Siriji i bukvalno preko glava i pored nosa američkih instruktora. Pre te iranske pomoći Amerikanci su se tu baš navodno dugo borili protiv ISIS, zapravo namerno su odugovlačili, a tada Iranci nenajavljeno i veoma efikasno napraviše im pomoć. Bio je to inteligentan, smeo i duhovit potez. ... Tramp je krajem prošle godine obećao da će povući američke snage iz Sirije jer ISIS je pobedjen, ali tim neispunjenim obećanjem kupljeno je vreme evo za ovu pljačku sirijske nafte u jugoistočnoj Siriji, ali i za pokušaje podrivanja položaja snaga SAA zapadnije u širokom luku Suvajda-Palmira-Abu Kemal. ... U oktobru 2018 Tigrove snage bile su na domak najvećeg naftnog polja Omar da ga preuzmu, ali tada Amerikanci pru dogovoru sa ISIS omogućili su da Kurdi preotmu to naftno polje. Pretpostavlja se da Kurdi nisu ni osvajali to naftno polje, nego Isis borci su preko noći promenili uniforme za uniforme kurdskih boraca, a Kurdi su imali zadatak samo da objave da su to njihove snage. Kad Holivud režira može i tako. ... Ovo je neverovatno prljav rat te ne idu takva čestita pitanja kao Vaše.

  • persida says:

   Nece Rusi na Amere, da im ovi ne zamere. (Bora Corba)

 6. Slobodanka says:

  Evo teksta za podsećanje: NOŽ U LEĐA NA OMARU: Kurdi na prevaru preoteli najveće naftno polje u Siriji?! (MAPA) 22-10-2017 Tigrove snage Sirijiske arapske armije (SAA) pre dva dana zauzele su pozicije na zapadnom ulazu u naftna polja Omar, odakle su uspostavile vatrenu kontrolu nad najvećim izvorištem nafte u Siriji. I dok su sirijske snage smišljale kako da, uz što manje štete, uđu u žestoko minirana naftna polja na kojima su se nalazile malobrojne snage Islamske države, Kurdi su, po svemu sudeći, tokom noći, to učinili bez borbe. "Naše snage izvele su veliku vojnu operaciju usmerenu prema koncentraciji terorista i plaćenika na Omar poljima u ranim jutarnjim satima u cilju zarobljavanja plaćenika i uskraćivanja im prilike da počine dela sabotaže na oslobođenim teritorijama. Kao rezultat ove operacije, naftna polja su oslobođena, a plaćenici su isterani uz vrlo malo štete", stoji u saopštenju koje je potpisala Lejla Abdulah, portparol operacije "Asefat al džazira", koju kurdski SDF i Američka vojska vode u pokrajini Deir Ez Zor. Ona je precizirala i da su borbe izbile samo u radničkim barakama na obodima naftnih polja, gde su "plaćenici", navodno, i uništeni. Da pojasnimo, da bi SDF stigao do Omara, morali bi prethodno da, tokom noći i nečujno, preplivaju reku Kabur, pregaze mesta Kurajzju, Mašik i Kusajriju, okolne zaseoke i niz kontrolnih tačaka, samo da bi ušli u Omar polja, koja sama zauzimaju prostor prečnika od nekih tridesetak kilometara, i uz to, teško miniranih instalacija, bušotina i puteva. Najverovatniji scenario za ovu veliku otimačinu kurdsko-američke koalicije jeste onaj, za koji su iračke snage više puta optuživale iračke Kurde, to jest, da su teroristi Islamske države na gore pomenutom potezu jednostavno tokom noći obukli uniforme neke od oružanih formacija koje pripadaju SDF-u i istakli zastave kurdske organizacije.

 7. Za Srbiju says:

  Otkrio nam toplu vodu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *