ВЕЛИКИ ОБРТ – ТАЧИ ПРОМЕНИО ПРИЧУ: Трамп донео одлуку о Косову и Бондстилу

VELIKI OBRT – TAČI PROMENIO PRIČU: Tramp doneo odluku o Kosovu i Bondstilu

1 septembra 2018

Kosovski predsednik Hašim Tači ponovo govori o promeni granica sa Srbijom, iako je pod pritiskom koalicionih partnera i opozicije rekao da promene neće biti.

Nije prošlo ni 24 časa od kada se sa Ramušem Haradinajem dogovorio da neće pristati na menjanje granica, a Hašim Tači ponovo govori o istom.“Nemam nostalgiju za linije koje su određene u najteže vreme proterivanja Albanaca 1956. Korekcija podrazumeva ispravljanje nepravde prema albanskom narodu I granica sa Srbijom se može uspostaviti samo kroz dogovor. Ako neko želi da objavi rat Srbiji, Albin Kurti, Isa Mustafa, neka izvole, možda oni imaju tehničke i strateške ratne veštine koje nisu poznate javnosti”, rekao je Tači.

Novi obrt u Tačijevim izjavama nastao je posle razgovora ne sa jednim, već sa dva američka ambasadora.

U Prištini je javnost šokirana činjenicom da je ambasador u Srbiji Kajl Skat ušao u teren svog kolege Krega Delavija i došao da razgovara sa Tačijem. Marko Đurić nije šokiran.

“Ja to tumačim fantastitično. Drago mi je uvek jer su svi ambasadori na teritoriji Srbije akreditovani za celu teritoriju Srbije i ne vidim ništa neobično u tome”, naveo je Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Pravi razlog može biti poverenje u Kajla Skata koje ima Trampova administracija, dok je Kreg Delavi stari kadar koji će uskoro biti smenjen.

Dugogodišnji ambasador Srbije u Francuskoj i Belgiji Radomir Diklić kaže da je mešanje jednog ambasadora drugome u nadležnost novost u diplomatiji.

“Koliko ja znam, u diplomatskoj praksi to se nikada nije desilo i nije uobičajeno. Iako se desilo nikada nije dat toliki publicitet tome. To pokazuje novi pristup Amerike. Zašto je ambasador Skat išao dole, to samo on zna”, naveo je Diklić.

U svom potpuno novom pristupu prema Srbiji, Amerika ide korak dalje. Uskoro u Beograd stiže senator Ron Džonson koga zovu i Trampovom prethodnicom, čovekom za specijalne zadatke koji priprema teren za međunarodne posete predsednika Amerike. Uslov je da Beograd i Priština sklope sporazum.

“Tramp želi da jedan mali problem reši jer to je za Ameriku mali problem. Ali, on bi imao dobar poen na domaćem terenu jer bi Bondstil mogao da bude zatvoren i američki vojnici bi se vratili kući. Što je za domaću publiku odlična vest”, rekao je Diklić.

Londonski “Ekonomist” piše, da Vučić i Tači ne pregovaraju o menjanju granica, već o autonomiji za Srbe unutar Kosova u zamenu za priznanje. Najčvršći protivnici razgraničenja ostaju Nemci.

“Dojče Vele” prenosi stav nemačkog politikologa Boda Vebera, koji smatra da će Nemačka zaustaviti pristupane EU i Srbije i Kosova ukoliko dođe do menjanja granica.

(B92)

KOMENTARI3 komentara

  1. test01 says:

    Pa po medjunarodnom pravu i tapijama koje Srbija poseduje (i SPC) KiM je SRPSKI. Kakvo menjanje granica i razmena teritorija. Ko je jos video ramenjivati teritoriju sa samim sobom i praviti veliku albaniju na svojoj svetoj zemlji. Sve je to spinovanje narodom da Srbija na bilo kakav nacin prizna republjik Kosovo.. Opasno im se zuri a bas zato Srbija NE TREBA nigde da zuri a pogotovo u tu tvorevinu zvana EU u koji ionako nikada nece uci!!!

  2. Roy says:

    Tramp se inace jako puno pita u americkoj unutrasnjoj i spoljnjoj politici kao i svi americki predsjednici.

  3. Miraš says:

    “Tramp želi da jedan mali problem reši jer to je za Ameriku mali problem. (Srbija, Kosovo Bodndstil...)" rekao je Diklić. Neka Trampu "mali problem" na isti način bude i priznanje nezavisnosti Novog Meksika, Teksasa, Kalifornije... Smatra se da još 80-tih godina za vreme vladavine Džordža Buša starijeg I u vreme pada komunizma doneta je odluka o novoj sudbini savremenog sveta. Polazna pravila svetske vlade u senci bila su likvidacija mnogih postojećih država njihovog suvereniteta, stvaranje novih etničkih država tj. stvaranje "orkestra etničkih plemena" gde svako pleme delegira svog poglavicu u "Plemenski savet", kojim upravlja ezoterijsko jezgro svetske vlade. Videli smo po etničkom principu rasturanje Jugoslavije, planove za Siriju, Irak i ostale države Bliskog Istoka, a sumnja se da takvi planovi postoje i za sadašnju Rusku Federaciju, itd. itd.. Svuda u svetu dato je zeleno svetlo za etničko prekrajanje država, jedino Meksikanci duž južnih granica SAD biće hapšeni i/ ili proterivani. … Znamo šta to znači. Podsticanje separatističkih pokreta I pobuna pospešiće sukobe, ratove I prodaju oružja. Nove oslabljene državice biće veoma slabe, sa minimumom nekakvog suvereniteta, ali zato puno više zavisne od stranih institucija, globalnih kompanija i uopšte od stranog uticaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *