ВЕЛИКИ ОБРТ – ТРАМП СЕ ИЗЈАСНИО: „Јермени су дивни људи и ми ћемо им помоћи“

ВЕЛИКИ ОБРТ – ТРАМП СЕ ИЗЈАСНИО: „Јермени су дивни људи и ми ћемо им помоћи“

24 октобра 2020

АМЕРИЧКИ државни секретар Мајкл Помпео у Вашингтону је одвојено разговарао са министрима спољних послова Јерменије и Азербејџана – Зограбом Мнацакањаном и Џејхуном Бајрамовом.

После неколико сати се огласио Доналд Трамп који је изјавио да верује да је постигнут добар напредак у тим преговорима о окончању непријатељстава у Карабаху.„Хајде да видимо шта ће се још догодити, али верујем да имамо заиста добар напредак“.

Потом је још изговорио: „Преговарамо са Јерменијом. Са њима имамо врло добре односе. Они су веома добри људи“.

Одбио је, међутим, да појасни да ли је последњих дана лично имао телефонске разговоре са председницима Азербејџана и Јерменије:

„Не желим да говорим о томе. Што се Јерменије тиче, у САД имамо много људи који су из Јерменије. Они су дивни људи. Ми ћемо им помоћи“.

Мнацакањан је разговоре у Вашингтону назвао „врло продуктивним“:

„Наставићемо да заједнички радимо на успостављању прекида ватре и повратку у мирно решење. Веома је, веома важно што су напори САД у великој мери консолидовани заједничким напорима копредседавајућих Минске групе ОЕБС: Француске и Русије. Ово је један од формата у којем су ове три земље у великој мери уједињене у својим напорима и углавном су координисане и сагласне“.

Открио је да Јерменија подржава идеју распоређивања мировних снага у Карабаху, верујући да би то омогућило постизање примирја и његову стабилизацију.

Мнацакањан је, иначе, Атлантском савету у Вашингтону рекао да турски ратни авиони Ф-16 и даље лете изнад Карабаха и да координишу ударе беспилотних летелица по Карабаху.За успостављање зоне забрањеног летења над зоном сукоба рекао је да је то иницијатива о којој се може разговарати.

Претходно је портпарол Министарства одбране јерменије, Арцрун Ованисјан рекао да „командна места турског ваздухопловства координишу ударе азербејџанских беспилотних летелица по Карабаха“.

У Вашингтону се преговара и о мировним снагама за Карабах.

Помпеом и Трампов помоћник за националну безбедност Робертом О’Брајен детаљно су разговарали и са Бајрамовом.

KOMENTARI3 коментара

 1. persida says:

  Srbi su divni ljudi i mi im necemo pomoci. Pomoci cemo Siptare, koji su kao mi.

  • perica says:

   Šiptari da su pametni uvek bi i bili uz Srbe jer su im Srbi od početka do kraja najviše i pomagali. Dali smo im slobodu, proširenu autonomiju, beneficije da ne plaćaju struju niti kakve dažbine, da rađaju decu do nesvesti, izgradili im prištinu, fakultete, otvarali radna mesta ulagali za nerazvijeni region najviše što smo mogli najviše mi Srbi u vreme Jugoslavije, i naravno na kraju je vljda trebalo da im damo još nešto, kada su već navikli da dobijaju od nas, svoje živote, svoju zemlju i tako do Beograda.

 2. Ernesto Che Guevara says:

  Pa naravno, sada se slobodno umešajte u sukob koji ste sami i kreirali da bi sada i vi dali svoj doprinos.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u