ВЕЛИКИ ОБРТ У НЕМАЧКОЈ: На масовним демонстрацијама траже затварање најопасније војне базе на свету – НЕ ЖЕЛИМО РАТ СА РУСИМА

VELIKI OBRT U NEMAČKOJ: Na masovnim demonstracijama traže zatvaranje najopasnije vojne baze na svetu – NE ŽELIMO RAT SA RUSIMA

13 juna 2018

Nemački građani se spremaju da blokiraju američku bazu u Kajzerslauternu. Evo zašto. “Komandni centar rata protiv Rusije leži u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn.“

Ponovo ove godine, kampanja “Zaustaviti vazduhoplovnu bazu Ramštajn“ ima za cilj da spreči ratnu pretnju koja proizilazi iz ove američke vojne baze u Kajzerslauternu.Vazduhoplovna baza Ramštajn igra centralnu ulogu u NATO ratovanju i svim prikrivenim i otvorenim agresijama koje SAD imaju na Bliskom istoku. Bilo da su u pitanju dronovi za Pakistan, Avganistan i Jemen, snabdevanje oružjem za teroriste u Sriji, opasnost od rata protiv Irana – ništa ne funkcioniše bez Ramštajna. Odavde, sa nemačkog tla, proizilazi rat, piše nemački medij Kenfm.de.

Sigurno je rat dronova iz Ramštajna kao usputne stanice sada očigledno u centru pažnje javnosti. Ovo je takođe vrlo opravdano, jer je ovo tajno ubistvo bez proglašavanja rata i bez sudskih presuda varvarsko i skandalozno. Međutim, ne treba zaboraviti da je celokupna pretnja koju izaziva ova vazduhoplovna baza zapravo mnogo veća.

Poslednjih godina i meseci, NATO je postavio lanac novih štabova i skladišta oružja, bataljona, “predvodnika“ duž ruske granice. NATO tenkovi se kreću kroz Nemačku do “Istočnog fronta,“ kako nemački mediji pišu, bez ograničenja, bez inhibicija ili ustručavanja. Sa Savezničkom vazduhoplovnom komandom, komandni centar rata protiv Rusije se nalazi u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn.

Raketni sistem AEGIS, raspoređen na četiri ratna broda i na kopnu u Rumuniji i Poljskoj, skraćuje vreme upozorenja od raketa za Rusiju. SAD žele da osiguraju “bezrizičnu“ sposobnost prvog nuklearnog udara tako što će eliminisati kontra-napad.

AEGIS sistem za koji se pogrešno govori da je “raketni odbrambeni štit,“ zapravo je ofanzivan. Pritiskom na dugme iz američke vazduhoplovne baze Ramštajn, kopneni lanseri takođe mogu srušiti atomske krstareće rakete srednjeg dometa, koje su zabranjene od 1987. godine, donoseći novi nivo nuklearne pretnje u Evropu.

Rusija ne preti ni jednoj zemlji u Evropi ili svetu, i zagovara kolektivnu bezbednost širom sveta. Međutim, NATO-ovo ponovno naoružavanje i novo raspoređivanje preti suverenitetu Rusije. Pre toga, ne može se povući, ali će preduzeti sve neophodne kontramere.

Ipak, Rusija je smanjila vojnu potrošnju za 20% na 55,3 milijarde dolara, dok su SAD povećale sopstvene troškove na 610 milijardi dolara. 29 zemalja NATO-a zajedno troše 881 milijardu dolara na naoružanje, što je gotovo 16 puta više od Rusije.

U slučaju rata, Rusija bi mogla biti primorana da vrlo rano i masivno upotrebi svoju destruktivnu snagu protiv neprijatelja. Rusija bi imala 6 minuta da pritisne “dugme,“ a onda bi se region Kajzerslauterna, Zapadni Palatinat i celokupna Nemačka transformisali u atomsku pustinju.

Intenzivirani sukob NATO-a sa Rusijom dodatno naglašava proteste u Ramštajnu/Kajzerslauternu ove godine. U petak, 29. juna, veliki javni večernji događaj će se održati u Crkvi pomirenja u Kajzerslauternu sa Gabrijelom Kron-Šmalz koja kaže: “Ne pretvarajte Rusiju u neprijatelja!“

Smrtonosna američka vazduhoplovna baza bi mogla nestati za kratko vreme. Savezna vlada mora “samo“ raskinuti “Ugovor o boravku stranih oružanih snaga u Saveznoj Republici Nemačkoj,“ a otkazni rok je samo dve godine!

Više od 50.000 ljudi je potpisalo poziv “Razoružavanje umesto naoružavanja!“ Međutim, kao članica NATO-a, savezna vlada se obavezala na dupliranje svog budžeta za naoružanje na više od 75 milijardi evra do 2024. godine. Mala napomena, ta obaveza je zapravo samo za članice NATO-a! Šta bi bilo prirodnije nego povući se iz ovog saveza agresije? Moglo bi se uštedeti toliko novca i iskoristiti ga za obrazovanje, socijalno i pristupačno stanovanje, negu i zdravlje!

Protesti od 24. juna do 1. jula 2018. godine uključuju jednonedeljni akcioni, informativni i kulturni kamp. Učesnici kampa putuju autobusima u Bihel i protestuju za povlačenje nuklearnog oružja koje je tamo stacionirano. Od ponedeljka do četvrtka, “radionica mira“ će se održati u Kajzerslauternu sa preko 60 foruma i radionica na teme relevantne za mirovnu politiku. Od situacije u Iranu do šansi za konverziju naoružanja u Rajna-Palatinatu.

Vrhunac protesta će biti u subotu, 30. juna 2018. godine, sa dva otvorena mitinga u Landštulu i Ramštajnu, a zatim protestom u vazduhoplovnoj bazi. Na završnom mitingu će govoriti Sara Vagenkneht i Eugen Dreverman. Po prvi put postoji i poziv na postupke građanske neposlušnosti – Blokiraćemo vazduhoplovnu bazu Ramštajn!

Protesti u Ramštajnu su postali najvažniji akcioni mirovni pokreti u poslednjih nekoliko godina. Ali uspeh protesta se ne podrazumeva! To zavisi od svakog ponaosob. Oni se moraju ujediniti kako ratnohuškači u Berlinu više ne bi mogli da se prave gluvi!

Webtribune.rs

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    To što nećete rat s Rusijom je u redu (valjda ste i vi shvatili da vas je Vol Strit dva puta do sada gurnuo u rat,zarad njihove,a ne vaše Nemačke,koristi),ali su vam upravo zbog toga poslali milione lažnih migranata! Ti migranti će vam biti omča oko vrata,čak i gora od rata s Rusijom,jer rat dođe i prođe,ali ovaj "rat"s migrantima što vam je Vol Strit spremio,kao osvetu za to što nećete da ratujete s Rusijom,će trajati sami Bog zna koliko! Merkelovku vam je "duboka država"postavila(koja nema ni kučeta ni mačeta)po naređenju Vol Strita,zato je Nemačka i morala primiti toliko migranata! Normalan Nemac NIKADA to ne bi uradio svojem narodu,i svojoj državi!

    • axiles says:

      Velika Metla ,sve si u pravu pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *