ВЕЛИКИ ОБРТ У ОДНОСИМА: Трамп жели да помири САД и Републику Српску

VELIKI OBRT U ODNOSIMA: Tramp želi da pomiri SAD i Republiku Srpsku

22 avgusta 2018

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik mogao bi već početkom sledeće godine da bude skinut sa famozne crne liste SAD i to zahvaljujući pojačanoj aktivnosti lobista Srpske kod najpoverljivijih ljudi Donalda Trampa.

Beogradska štampa uveliko spekuliše da se čekaju kadrovske promene u američkom Ministarstvu finansija, uključujući i OFAC – ured koji odlučuje o tome ko će, a ko ne biti na crnoj listi SAD.– Na mesto pomoćnika ministra finansija trebalo bi da dođe čovek koji je povezan sa lobističkim krugovima Srpske u Vašingtonu, tako da je realno očekivati da posle njegovog imenovanja dođe i do promene negativnog imidža koji je Dodik „zaradio“ kod stare administracije – tvrde izvori „Blica“.

Dodiku je uvršten na tu listu 2017. pod obrazloženjem da „ugrožava stabilnost u regionu“. Sagovornici „Vesti“ tvrde da bi upravo ovakva formulacija uskoro mogla biti ukinuta i to prevashodno zbog promene američke politike prema Balkanu. Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka iz Banjaluke, ocenjuje za naš list da je „američka spoljna politika pragmatična i prihvata realnost“.

S druge strane, nekadašnji vojni izaslanik SRJ u Vašingtonu, penzionisani pukovnik Stanko Nešić, kaže da Zapad polako uviđa da je Dodik onaj političar s kojim će „hteli-ne hteli“ morati da razgovaraju posebno zbog jačanja ruskog interesa na Balkanu.

– Stavljanje Dodika na crnu listu nije imalo realnih osnova sem „dodvoravanja“ muslimanskoj opciji i Bakiru Izetbegoviću. Ta opcija polako gubi na značaju posebno kad je reč o novoj američkoj administraciji. Istovremeno, Zapad je u više navrata pokušavao da legalnim i nelegalnim metodama sruši Dodika sa vlasti. I pred ove opšte izbore u oktobru, pokazalo se da taj opozicioni blok nema snage da bilo šta uradi na izborima, odnosno da će Dodik odneti još jednu ubedljivu pobedu – ocenjuje Nešić.

Uspeh srpskih lobista

Predrag Ćeranić ne negira da bi ukidanje sankcija Dodiku bio i značajan uspeh srpskih lobista u Americi.

– Srpski lobisti čine šta mogu da se učinjena nepravda otkloni, a u prilog im ide promena globalnih odnosa. Dogovor Trampa sa Putinom, a što se nazire, mogao bi doprineti i stabilizaciji prilika na Balkanu – ističe Ćeranić.

Ukidanje sankcija

– S obzirom na sasvim izglednu pobedu SNSD-a na predstojećim izborima i Milorada Dodika na izborima za člana Predsedništva BiH, može da se očekuje ukidanje američkih sankcija, jer kako bi se na drugačiji način nastavili diplomatski odnosi SAD i BiH u situaciji da se u Predsedništvu nalazi osoba s kojom američke diplomate ne mogu da kontaktiraju – ističe Ćeranić.

(Vesti-online)

KOMENTARI3 komentara

 1. Zoran says:

  Nije to nikakav uspeh srpskih lobista. Amerika sa RS ima samo jedan problem, da ne dovede rusku baz u RS. To je sve. Dodoiik je mnogo blizi tome nego Vucic. Vucic ide na svadbu Srredera...toliko se vole...

  • Beli Orao says:

   Tačno to! oni i njihovo pomirenje je pristanak na poniženje i pokornost ! I ništa drugo , zato Dodo dovodi Ruse i dvije baze - Nevesinje i u Srbski Novi!!!

 2. Deda Micko says:

  Tramp saplice Putina, nista drugo. Zvaka za ludaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *