ВЕЛИКИ ПЛАН НАШЕ ВОЈСКЕ! Почиње кључна набавка, која ће затворити прилазе Србији са свих страна!

VELIKI PLAN NAŠE VOJSKE! Počinje ključna nabavka, koja će zatvoriti prilaze Srbiji sa svih strana!

29 jula 2020

Vojska Srbije do kraja godine „zadužiće“ 12 raketno-artiljerijskih sistema malog dometa za odbranu od napada iz vazduha „pasars“.

Okosnica snage novog domaćeg vozila biće francuske rakete „mistral“ koje će dejstvovati zajedno sa topom kalibra 40 milimetara. Nabavkom veće količine „pasarsa“ Vojska Srbije na duži rok rešiće problem zaštite svojih jedinica od napada iz vazduha.Najvažnije pitanje za odbranu iz vazdušnog prostora jeste nabavka raketnog sistema PVO srednjeg dometa. Ovo pitanje već godinama je na vrhu liste prioriteta vojnog vrha Srbije, a svoj konačni oblik dobiće u najavljenom Strategijskom pregledu odbrane, kao i Planu opremanja Vojske Srbije za period do 2030. godine. Ovi dokumenti su u fazi izrade, a planirano je da budu usvojeni u narednih pet meseci.

Iako je nedavna nabavka ruskog PVO sistema „Pancir“ ublažila problem zastarelosti sistema za odbranu iz vazduha, ovo pitanje nije trajno skinuto sa dnevnog reda. Još uvek se traži rešenje i za zastarele i nedovoljne radare, koji znatno ograničavaju odbrambene sposobnosti naše vojske. Poznavaoci raketne tehnike rešenje na nešto duži rok vide u kupovini, ali i u modernizaciji postojećih raketnih sistema „neva“ i „kub“. Ovo naoružanje iako proizvedeno još u eri Hladnog rata i dalje ima potencijal za unapređenja, a mogućnosti za ovu vrstu projekata razmatrane su u saradnji sa Belorusijom.

– Kao jedno od rešenja za odbranu iz vazduha na većim visinama najčešće je pominjan ruski sistem „Buk M2“. Osim što je reč o pouzdanom i proverenom sistemu, kao tehnološki produžetak „kuba“ kojim raspolaže Vojska Srbije, bio bi blizak našim posadama. Kupovina je najavljena još početkom 2017. godine, ali pregovori još nisu zatvoreni – kaže sagovornik iz Vojske Srbije.

Strateški dokumenti o budućim nabavkama svakako će imati u vidu i kineski raketni sistem FK-3, koji se smatra kineskom verzijom ruskog S-300. Mogućnost za kupovinu ovog sredstva bila je prošle godine tema na više susreta najviših delegacija Srbije i Kine. Kinezi su, prema saznanjima „Novosti“, pokazali spremnost da nam prodaju ove rakete, i to pod izuzetno povoljnim uslovima. Pregovori započeti na visokom nivou još uvek nisu okončani, a epilog ovog posla mnogi vide u sledećih nekoliko godina.

U Ministarstvu odbrane kažu da će se u Planu opremanja Vojske Srbije u narednoj dekadi naći samo naoružanje naophodno za podizanje sposobnosti naše vojske prema proceni rizika i pretnji.

– U pripremama za izradu ovih dokumenata, koja su logičan nastavak Strategije odbrane, razrađeno je nekoliko scenarija ugrožavanja bezbednosti Srbije. To su sve parametri na osnovu koga će biti planirane srednjoročne nabavke – ističu u ministarstvu.

(Večernje novosti)

KOMENTARI4 komentara

 1. Milos says:

  Sve je to prazna prica dok se nebo iznad Srbije potpuno ne zatvori sa PVO sistemom velikog dometa.21 godina je prosla od bombardovanja a Srbin i dalje ima otvoreno nebo iznad glave.Treba nam PVO sa dometom vecim od 120 km.

  • zaliv.net says:

   O sistemima veceg dometa se vec dugo razmislja i nesto ce se nabaviti, od kineza ili Rusa. Ovi sistemi kraceg dometa su neophodni kao podrska onim veceg dometa i sasvim je logicno da se tim redom stvari odvijaju. Ocekujem za 2-3god bar modernizovan S300 ili su sve ovo do sada dzaba nabavljali

 2. uddu says:

  Kako smo mi proăli u prethodnim ratovima i u primirjima posle tih ratova,možemo slobodno reći da je bolje da imamo veštog i snalažljivog političara nego te francuske,ruske,američke ili kineske krntije.

  • zaliv.net says:

   U tim ratovima skoro da i nismo imali PVO a da jesmo stvaru bi mozda bile drugacije.Dobar politicar u ratu ne znaci mnogo, dobra vojska znaci mnogo. Dobar politicar cini sve da ojaca vojsku i ekonomiju a takvi kao ti su i u ratu i u miru korisni koliko jedan kamen za kupus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *