ВЕЛИКИ ПОРАЗ АМЕРИКЕ: Русија и Kина ставиле вето на америчку резолуцију о Венецуели!

VELIKI PORAZ AMERIKE: Rusija i Kina stavile veto na američku rezoluciju o Venecueli!

1 marta 2019

Američku rezoluciju o Venecueli stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja je nazvao „kulminacijom političkog spektakla Vašingtona“.

– Američki nacrt rezolucije o Venecueli ne može da bude usvojen. To bi bio prvi slučaj u istoriji da se u Ujedinjenim nacijama smenjuje legitimni predsednik jedne zemlje – izjavio je Nebenzja na sednici SB UN.On je dodao da se Rusija plaši da SAD koriste glasanje o svojoj rezoluciji kao predlog za vojnu intervenciju u Venecueli.

Rusija i Kina stavile su veto na američku rezoluciju o Venecueli.

KOMENTARI3 komentara

 1. Velika Metla says:

  Stavila je i naci-amerika veto i na kinesku,i na rusku,Rezoluciju o Venecueli,tako da mi nije jasno o kakvom porazu naci-amerike pišete?

  • Miraš says:

   Veoma je važno zaustavljanje američke Rezolucije. Pučisti nisu uspeli u Februaru da naprave prodor iz Kolumbije te SAD su nastojale da to što ne mogu da postignu, da to sada postignu posredstvom UN. Američki predlog Rezolucije, koji nije prošao na SB UN predviđao je održavanje novih predsedničkih izbora pod budnim okom međunarodne zajednice i pored toga još i mogućnosti dostave humanitarne pomoći. To praktično znači da ako neka zemlja ne želi da primi ponuđenu "humaniarnu pomoć", da ima da je primi nasilno, zbog zbog takve odluke SB UN. Zašto SAD ovom prilikom nisu ponudile i vanredne parlamentarne izbore pored vanrednih predsedničkih? Gledano hronološki to bi itekako imalo smisla jer izbori za parlament su održani znatno ranije pre više od 3 godine. Nisu zato što SAD ni ne želi da bude rešena politička kriza unutar Venecuele nego radi samo na tome da sebi obezbedi još i odgovarajuću predsedničku figuru. Nisu uspeli da izvrše prodor iz Kolumbije, dakle puč otpada kao metoda, pa sada SAD su htele da im SB UN obezbedi ono što sami ne mogu da postignu u Venecueli! ... Naime prethodni predsednički izbori u Venecueli bili su vanredni i oni su održani 20 maja prošle godine, odnosili su se na period 2019-2025. Poslednji parlamentarni izbori u Venecueli održani su 6 decembra 2015 godine, tada su razne opozicione stranke osvojile ukupno 109 poslaničkih mesta a samo jedna socijalistička partija osvojila je 55 poslaničkih mesta. ... 2. Ruska rezolucija, koja je odbijena, sadržala je predlog da se očuvaju suverenitet i celovitost Venecuele i poziv da sami Venecuelanci reše krizu u svojoj zemlji, a pokušaji mešanja spolja u unutrašnje stvari Venecuele i pretnje upotrebom sile protiv Karakasa su u tom dokumentu ocenjeni kao nedopustivi. Suverenost i teritorijalna celovitost Venecuele se već od ranije podrazumeva dokumentima UN te odbijanje ruske Rezolucije manje je štetno jer Venecuela je pokazala da može sama da odbije nedopustivo strano mešanje.

 2. Miraš says:

  Veliki poraz Amerike postoji! Eventualna vojna intervencija protiv Venecuele otpada jer bila bi neuspešna. Čak ni Lima grupa, na svom poslednjem sastanku na kom su bili prisutni i Huan Gvaido i podpredsednik SAD Majk Pens, nije potpisala deklaraciju kojom se dopušta opcija vojne intervencije u Venecueli. Odsad Vašington rešenje jedino može da traži u održavanju vrlo oštrih sankcija protiv Venecuele kako bi Madura doveo do poraza na nekim sledećim izborima. To je veoma sporo rešenje, a i ishod "bez Madura" je veoma neizvestan za Ameriku. Ekonomsko iscrpljivanje Venecuele je za SAD jedini izlaz, ali Venecuela može da preusmeri dosadašnji izvoz nafte u SAD na nova tržišta. Takodje može da sprovede i važne privredne investicije koje je već nameravala i koje bi obezbedile državi veću stabilnost i gradjanima bolji život. ... SAD neće ostaviti Venecuelu na miru, nego i u narednih nekoliko godina nastojaće da je nekako udavi. Slobodna Venecuela narušava imidž SAD kao svetskog hegemona, ne samo u svetu nego i u Južnoj Americi. Venecuela je zemlja sa najvećim rezervama nafte na svetu i treća je u svetu po rezervama zlata. Zatim ovo je takodje važno: Venecuela dovodi u pitanje neprikosnovensot dolara kao jedinog sredstva plaćanja na tržištu energenata, Venecuela ide ka strateškom partnerstvu sa Rusijom i Kinom, Venecuela u spoljnoj politici ima jasan antiimperijalistički stav i Venecuela zagovara nove integracije u Latinskoj Americi bez tutorstva Vašingtona. Dosad SAD su mnogo puta pokazale da im ne pada na pamet da dozvole bilo kojoj latinoameričkoj državi da se samostalno razvija i da se odupire interesima Vašingtona te postojanje slobodne Venecuele zabrinjava ih do izludjivanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *