ВЕЛИКИ ПОРАЗ БАНКАРСКОГ ЛОБИЈА У СРБИЈИ

ВЕЛИКИ ПОРАЗ БАНКАРСКОГ ЛОБИЈА У СРБИЈИ

5 јула 2021

Банкарски лоби је по други пут за кратко време доживео пораз. Пошто му није пошло за руком да прогура измене Закона о парничном поступку, аутентичним тумачењем три закона безуспешно је покушао да на мала врата прогура прописе на штету грађана.Да је у Скупштини Србије усвојено аутентично тумачење три закона, о облигационим односима, заштити потрошача и заштити корисника финансијских услуга, на мала врата би се прогурало оно што није успело предлогом измена Закона о парничном поступку (ЗПП). Троје народних посланика, који су иницирали да Скупштина усвоји ова аутентична тумачења, на молбу председника Србије, одустали су од тога.

Против решења, према којима би наплата трошкова накнаде обраде кредита била легализована устали су, не само адвокати, већ и удружења судија и тужилаца, као и удружења за заштиту потрошача.

Пораз банкарског лобија – аутентично тумачење је на штету грађана

Да је предлог троје народних посланика прошао у српском парламенту, догодило би се исто оно што би се догодило да је прошао предлог измена ЗПП, против кога су еснафска удружења адвоката такође недавно протестовала, тврде адвокат Марко Милутиновић и Дејан Гавриловић из удружења „Ефектива“.

Док Гавриловић сматра да су оба предлога, и онај за измену ЗПП-а и овај о аутентичном тумачењу, потекли из истог центра, како каже банкарског лобија, Милутиновић истиче да се оба предлога могу довести у логичку везу.

„Основна логика може то да наметне као закључак, макар могући. Зато што овај покушај аутентичног тумачења одредби Закона о облигационим односима (ЗОО) у принципу може да доведе до истог резултата до кога би довеле и предложене измене ЗПП-а. Тако да уопште није нерационално доћи до закључка да се покушава иста ствар“, каже Милутиновић.

Уз то, додаје овај београдски адвокат, када се ради о случају предлога аутентичног тумачења, долази се до истих питања као и у случају покушаја измена Закона о парничном поступку.

„Која је и да ли уопште постоји потреба за тиме, а нарочито имајући у виду да је јасно коме таква аутентична тумачења иду у корист. Јер то би онда дало легитимитет трошковима обраде кредита које наплаћују банке“, сматра он.

Да су трошкови обраде кредита нелегални, тврди Гавриловић, показује више од 10 000 тужби које су српски судови усвојили, а да је аутентично тумачење појединих чланова три закона прошло у Скупштини, изменила би се њихова суштина и банке би почеле да добијају спорове које су до сада масовно губиле.

Штавише, не само да би банкама административним путем било омогућено да побеђују на судовима, него би закони били тумачени супротно досадашњој судској пракси, а банке би могле да потражују новац од грађана који су већ добили спорове, наглашава Гавриловић.

„То би било скандалозно и вероватно незабележено у свету – да после толико година судске праксе неко то сада мења и омогућава страни која је радила незаконито и губила спорове, да сада те исте спорове крене да добија“, коментарише он.

Према Милутиновићевим речима, намера да Скупштина Србије да аутентично тумачење појединих чланова три закона, а посебно Закона о облигационим односима (ЗОО) је, како каже, скандалозна – ради се о одредбама које су деценијама на снази и исто толико дуго се примењују.

Банкарски интереси се штите спиновима

Банке су, судећи према саопштењу издатом из њиховог удружења, подржале предлог троје посланика. Удружење банака оценило је предлог за аутентично тумачење као стављање тачке на вишегодишње спорење око оправданости банкарских накнада, а које је постало озбиљна претња стабилности финансијског система, постигнутом нивоу макроекономског развоја, а самим тим и стандарду и интересима свих грађана Србије.

Међутим, како ће српско друштво профитирати ако банке не врате незаконито стечени новац, пита се Гавриловић. Чист профит српских банака износио је прошле године 400 милиона евра, пре две и пре три године био је 600 милиона евра, а дуг према грађанима је око 100 милиона, дакле, четвртина прошлогодишње чисте добити.

„То је класична спин прича – они немају аргументацију засновану на законским одредбама и иду на то да муте воду, да нешто кажу, а да заправо не кажу ништа. Мислим да је сваком грађанину ове земље јасно да нема никакве логике у томе да банке задрже незаконито стечен новац и да ће тиме свима да нам буде добро. Биће нам добро ако оне тај новац врате“, каже Гавриловић.

Банке, према његовим речима, саме себи праве проблем, јер и поред великог броја спорова које добијају грађани и даље наплаћују трошкове обраде кредита. Истовремено, уместо да Скупштина доноси аутентична тумачења закона, све би, као и до сада требало препустити судовима, а банке, уместо да се споре са грађанима, имају опцију да им врате новац пре него што их грађани туже, закључује Гавриловић.

Троје посланика Скупштине Србије, Јелена Жарић Ковачевић, Дејан Кесар и Верољуб Арсић поднели су предлог за аутентично тумачење члана 1066 Закона о облигационим односима, што је изазвало реакцију српских адвоката, судија и тужилаца али и удружења за заштиту потрошача. Према њиховом тумачењу, предлог би, да је усвојен, омогућио банкама да наплаћују трошкове обраде кредита без обавезе да дужницима саопште структуру тих трошкова. Међутим, седница скупштинског Одбора за уставна и законодавна питања, која је требало да буде одржана у понедељак, отказана је.

(Спутњик)

KOMENTARI7 коментара

 1. мики says:

  Јак пораѕ. Сећам се, пре петнаестак година, плата у фирми на руке. Потом су нас власти - слуге банкара натерале да морамо плату добијати на рачун у банци! Шта ће ми рачун? Зашто га морам имати? За приватну фирму ме лимитирају да сопствени новац кад подижем не могу подићи више од 150 хиљада. Држава ме натерала да све трансакције морам обављати преко неких банака.

 2. Gagi says:

  Ovo troje narodnih poslanika bi trebalo uhapsiti. Zive od narodnih para a podnose inicijativu da se isti taj narod prevari. Kako se oni zovu, jesu li narodni poslanici ili antinarodni. Kakvo je ovo nase drustvo kada se javno tolerisu oni koji su direktno protiv naroda. Pazi ovo, predsednik ih jedva namolio da povuku predlog zakona. U nekim normalnim okolnostima bi odmah leteli iz stranke i skupstine jer su pokvareni lobisti koji zaradjuju na narodnoj steti. Mozda nekada tako i bude, pre ce biti nikada.

  • Косовац says:

   @ Gagi, …..Где си видео да три посланика „дају предлог“ за неки закон?. У Србији се тако не ради, Предлог закона (налог) даје Европска Унија, никако јавно, тај предлог иде преко неке НВО организације (например НАЛЕД), доставља се српској влади (министру), овај то проследи у Скупштину, Скупштина лепо усваја гласањем „на звонце Маје Гојковић“. Тако је од 2.000 године, лако је приметити. ……………Ова три посланика су покушали дивље да лобирају у корист банкара, а нису ништа питали ниједну владајућу НВО. Ето конкуренције у корупцији (лобирању), наравно да то није могло да прође. Али је предлог добродошао Александру Вучићу – да то глатко одбије, као „замолио“ је посланике да одустану од предлога. И да тако без по муке добије неки позитивни поен код народа. Могао је Александар Вучић и да добије праве поене, могао је да „замоли“ министра Гордану Чомић да повуче предлог Закона о родној равноправности, али није имао три чисте. Не би му било лако, и њему би тада ЕУ као Виктору Орбану запретила прстом и рекла „No, no.....“.

  • Косовац says:

   @ Gagi, …..Ево елегантније варијанте, објављено у Б92 дана 08.07.2021. године: Brisel -- Ako pravni sistem EU usvoji predloge propisa vezanih za zaštitu korisnika kredita i bezbednost proizvoda na tržistu i Srbija će morati da primenjuje te propise. …..Pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine Višnja Rakić je povodom toga što je Evropski parlament prihvatio da razmotri donošenje novih propisa iz ovih oblasti, rekla za Tanjug da ukoliko oni budu ugrađeni u pravni sistem EU da je "implementiranje usvojenih direktiva i primena kroz propise Srbije MEĐUNARODNA OBAVEZA NAŠE ZEMLJE PREUZETA POTPISIVANJEM SPORAZUMA O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU SA EU".

 3. Srbija cveta says:

  Za vaš Lobi - Štapić Bobi, šteta što su odustali od zakona na štetu građana jer ovi građani već imaju toliko štete da više i nemaju pojma ko i gde im kopa jamu, ali sve plaćaju, izmiruju svoje dugove, prvo se vakciniši pa idi da plate bar prva dva meseca dugovanja za vodu. A oni ljudi samo rade svoj posao, lobuju preko naših glava da postignu svoje ciljeve, e ali predsednik Srbije zamolio da to ne čine i sada više neće biti štete za građane jel da? Kako oni smeju da lobuju građane kada je ta privilegija rezervisana i samo predsednička, valjda je on taj koji će dobro da nas izlobuje.

 4. milorad5 says:

  taj bankarski loby je to radio za vreme zorana djindjića i njegovih naslednika i pulena.Sada ta ista kamarila "brani" gradjane od sopstvenih mućki i OPET uzima lepe pare,vrlo domišljato nema šta , ali ova država će biti DRŽAVA tek kada se sudsrtvo i advokatura OČISTE od KRIMINALACA a trebalo bi početi od apelacionog suda i advokatske komore,znači u toj komori ima dosta likova koji su za GASNU KOMORU,nemate vi pojma kko UBICE mogu slobodno da šetaju gradom iako su pod PRESUDOM i trebli bi da izdržavaju kaznu a to je tek manji nivo u odnosu na predmete imovine,imovinskih prava i finansisjkih obligacija,E TU SU oni stvarno "madjioničari".70% ADVOATURE i SLOVIMA--SEDAMDESETPOSTO tih DŽUKELA u ovoj državi mogu u sud da udju samo kao OKRIVLJENI BRE ali za njihove "uspehe" je krivo i vrhovno sudstvo i skupština i politika ove RAZBUŠENE PRAVNE DRŽAVE.Ako neko želi da od vas napravi BANANA REPUBLIKU prva meta je zakonodavstvo i sudstvo a to se lepo vidi ovde po talogu iz ŽUTIH VREMENA.

 5. Covid histery idiots says:

  U KROmanjoniji je to odavno proslo,oni od '90-ih placaju troskove obrade kredita,ali hrvatijanci su robovi i treba da placaju bankama sve, Srbi ne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u