ВЕЛИКИ ПОРАЗ ЏОНСОНА

VELIKI PORAZ DŽONSONA

4 septembra 2019

Britanski premijer Boris Džonson pretrpeo je veliki poraz u parlamentu pošto su pobunjenici među njegovim torijevcima i opozicioni poslanici glasali za preuzimanje kontrole nad izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije.

Britanski parlament odobrio je pokretanje postupka za usvajanje zakona kojim bi se sprečio izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora.Za ovaj predlog glasalo je 328 poslanika, dok je 301 bio protiv, prenosi RTS.

Parlament će se o odlaganju Bregzita, odnosno izlasku iz EU bez sporazuma, izjasniti u sredu.

Džonson, koji se zalagao za izlazak zemlje iz EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma, odmah je najavio da će raspisati vanredne izbore, prenosi AP.

Rekao je da su izbori jedini način da se izađe iz novonastale krize, ako ga poslanici primoraju da zatraži odlaganje Bregzita.

„Ne želim izbore, ali ako poslanici budu glasali za zaustavljanje pregovora i prisile na još jedno besmisleno odlaganje Bregzita, koje može godinama da traje, onda će to biti jedini način da se ovo reši“, izjavio je Džonson.

Istakao je da je parlament „na ivici da uništi bilo kakav dogovor“ koji bi njegova vlada mogla da postigne sa EU o uslovima za izlazak Velike Britanije iz tog bloka.

Upozorio je da bi glasanjem za blokadu Bregzita bez sporazuma Brisel dobio prednost u pregovorima i da bi to donelo više neizvesnosti, odlaganja i zabune, prenosi AP.Iz vladajuće Konzervativne partije izbačen je 21 poslanik koji je glasao za pokretanje postupka za usvajanje zakona kojim bi se sprečio izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora, javlja Bi-Bi-Si.

Među njima su i bivši ministar finansija Filip Hamond i unuk Vinstona Čerčila, bivšeg premijera Velike Britanije, Nikolas Soums.

Džonson je izgubio većinu u parlamentu kada je jedan od njegovih konzervativaca prešao u proevropsku Uniju liberalnih demokrata.

KOMENTARI6 komentara

 1. triglav says:

  gledam naslovnu sliku ovog kao političara i, kao uvek, pogodi me misao: "iz koje ludnice je pobegla ova osoba?"

 2. Kosovac says:

  Recept iz Severne Makedonije. Referendum 'oće, Parlament neće. Šta ćete, demokratija. Plus pravne tekovine.…..Znači, unuk Vinstona Čerčila se upisao u kvislinge, za pare. Jasno je da ne moraju i potomci da budu rodoljubi kao Čerčil, mora da se javi i neki izrod, to je svuda prisutno. …..Ja sam čuo da je kraljica zamrzla aktivnosti parlamenta, kad ono zakonska kupoprodaja poslanika na veliko. ……….Engleska je još velika sila, a vidimo kakve porođajne muke ima da napusti Evropsku Uniju. Kako li će tek Srbiji biti ako i ona dobije želju da napusti EU. Moraće čak da vraća i donacije koje je primila. I donatorske kredite. O varijanti da Srbija napusti EU (da prekine „pristupne“ pregovore), ne sme se razmišljati ni u teoriji.

 3. Kosovac says:

  @ triglav, …..A nisi video sliku Hilari Klinton?

 4. Kulak says:

  Budaletina.

 5. Milan says:

  Zapetljava se i ko zna dokle će to da ide. Da li će u UK obnoviti Referendum o članstvu u Evropskoj Uniji.

 6. Milan says:

  Zapetljava se i ko zna dokle će to da ide. Do kraja UK će obnoviti Referendum o članstvu u Evropskoj Uniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *