ВЕЛИКИ ПОВРАТАК: Берлускони победио у Италији!?

VELIKI POVRATAK: Berluskoni pobedio u Italiji!?

5 marta 2018

Koalicija desnog centra, predvođena strankom Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija sa 37 odsto glasova vodi na parlamentarnim izborima održanim u nedelju u Italiji.

Na drugom mestu je Pokret pet zvezdica sa oko 31 odsto, čime je postao najjača pojedinačna stranka na političkoj sceni Italije.

Sa 23 odsto glasova sledi koalicija levog centra, predvođena Demokratskom strankom doskorašnjeg premijera Matea Rencija, pokazuju jutros saopšteni preliminarni rezultati parlamentarnih izbora koje je objavilo ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pošto nijedna stranka ni koalicija nije osvojila apsolutnu većinu na osnovu koje bi mogla samostalno da formira vladu, previđa se da će pregovori za formiranje vlade verovatno biti dugi i teški, prenela je agencija AP.

Najjača pojedinačna partija je prema preliminarnim rezultatima Pokret pet zvezdica, koji je usmeren protiv establišmenta.

Anti-imigrantska i evroskeptična Liga za Sever Matea Salvinija osvojila je oko 18 odsto, dok je Forca Italija dobila manje od 14 odsto glasova, navela je američka agencija.

Italijani su u nedelju glasali za 315 članova Senata i za 630 članiva Doma poslanika.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *