ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Џефри Најс оптужен за криминал

VELIKI PREOKRET: Džefri Najs optužen za kriminal

8 novembra 2019

Nekadašnji tužilac Haškog tribunala toliko je štete i jada naneo Srbima da im nikakva kazna za njega ne bi, u slučaju da do nje uopšte dođe, mogla biti satisfakcija.

Ono što je odavno bilo poznato – da se u Haškom tribunalu pravda kupuje – sve više dobija i svoje materijalne potvrde i dokaze. Ispostaviće se da su najpoznatije „pravne zvezde“ Tribunala, u stvari, najobičniji plaćenici i probisveti, koji su izdali struku i pod noge bacili zakletvu boginji Justiciji. Još prilikom njegovog osnivanja govorilo se „čije pare, toga i muzika“.

Sve se svodilo na izvor finansiranja a vodeći je bila Amerika, koja je bila glavni inicijator osnivanja suda da bi se Srbi okrivili za rat, a njihovi lideri procesuirali i kaznili.Ako se kroz finansiranje jasno video navedeni cilj, jer SAD su bile glavni „donator“, preko fonda Ujedinjenih nacija, zatim Saudijska Arabija (prekinula finansiranje kada su se na sudu počeli pojavljivati i okrivljeni muslimani), Fondacija „Rokfeler“, Otvoreno društvo Džordža Soroša i drugi, onda se kroz delovanje i ponašanje jurističkih mogula Tribunala uočava i ostvarenje tog cilja. Naročito tužilaca i njihove neskrivene težnje da prevashodno istragu i kasnije optužbe usmeravaju prema Srbima.

KRATAK PUT OD TUŽITELJA DO BRANITELJA

Najistaknutiji među njima bio je Džefri Najs, nekadašnji britanski sudija i advokat, koji je postao svetski poznat kao tužilac predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću.

Ovaj „srbomrzac“, kako ga je opisao šef srpske diplomatije Ivica Dačić, danas je branilac pripadnika terorističke OVK i nikada se nije potrudio da to demantuje. Međutim, kad „dušu prodaš đavolu“, naplata stigne kad-tad.

Sva je prilika da je Najs postao predmet istrage Specijalnog tužilaštva za zločine OVK zbog prodavanja poverljivih informacija osumnjičenim Albancima. Naime, Tužilaštvo ispituje rad Kancelarije za pravnu pomoć optuženim i osumnjičenim teroristima OVK u Prištini jer očigledno sumnja u neke zakulisne radnje, ali i njene isplate zastupnicima osumnjičenih, pre svega Najsu, koji je advokat Samija Ljuštakua, bivšeg komandanta Dreničke i zone Paštrik.

U Tužilaštvu sumnjaju da uloga kancelarije nije samo pravna i finansijska podrška u zakonskim okvirima već da je poprimila manipulacijske oblike s dokumentacijom i potencijalnim svedocima. Zbog toga je njen šef Driton Ljajci meta istrage. Potvrđujući tu informaciju, Ljajcijev advokat Artan Čerkini je prištinskim medijima rekao da Specijalno tužilaštvo, pored sumnji u ulogu kancelarije, sumnja i na neregularnosti u nekim njenim isplatama u cilju zaštite potencijalno optuženih. Čerkini je rekao da je Ljajci u januaru bio učesnik saslušanja Ljuštakua, ali da je samo bio prevodilac između Ljuštakua i Najsa. Ljuštaku se tad inače branio ćutanjem, pa je saslušanje trajalo svega tri sata.

Kako pišu prištinski mediji, prema tamošnjem zakonu o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci optuženim osobama u Specijalnom sudu, Kancelarija na čijem je čelu Ljajci nema pravo da u fazi istrage ili ispitivanja izvrši bilo kakve isplate.

Okrivljeni imaju pravo na pomoć radi pokrivanja troškova odbrane tek nakon podizanja optužnice, a Ljuštaku još nije optužen.

Ljajci je, inače, još u januaru rekao da je dobio zahtev Džefrija Najsa za plaćanje njegovih usluga.

Mediji u Prištini su tad pisali da se iz dokumentacije vidi da je Najs tražio 2.200 evra po danu plus putne troškove. U pomenutom zahtevu traženje novca je pratila i svojevrsna ucena.

U pismu je navedeno i to da njemu i njegovoj koleginici dr Nevenki Tromp Vlada Kosova duguje pola miliona evra za usluge, uz „opasku“ da, ako ne plate, o svemu će javno govoriti u medijima. Prema podacima koje je Najs od novembra 2015. do kraja jula 2016. slao kosovskoj vladi, reč je o dugu od 327.445,86 evra i 162.975,01 evra za Trompovu.

Ovo pismo je, navodili su prištinski mediji, inače procurilo s adrese šefa kabineta premijera Ramuša Haradinaja. U pismu je govorio i o tome da je s jednim kolegom osporio način na koji je Karla del Ponte insistirala na tome da podigne optužnicu protiv Ramuša Haradinaja, a njen tim advokata rekao da nema dovoljno dokaza. „Del Ponteova je nastavila, naravno.

S obzirom na to, dr Tromp i ja smo kasnije mogli da damo poverljiv savet od značajne vrednosti odbrambenom timu premijera“, naveo je Najs. „Kasnije je dr Tromp angažovana i zajedno smo radili kako bi kosovska vlada mogla da pripremi biblioteku materijala koji su nam bili poznati, ali su inače efektivno nepristupačni, a mogli bi biti od koristi kada se pojedinci optuže pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu“, navedeno je u njegovom pismu, uz dodatak da je bio angažovan kao član kosovskog tima na pregovorima u Briselu sa EU o Zakonu o pravilima postupka i prikupljanja dokaza pred Specijalnim sudom i oko Sporazuma o državi domaćinu.… A TO KOŠTA

Frivolni britanski pravnik Najs poznat je i po egzibicionom stilu oblačenja (prugasta odela, ljubičaste košulje, rasparene boje čarapa…) što je kod mnogih posmatrača izazivalo određene aluzije. Još se pamti i prepričava, a na Jutjubu može i da se pogleda, čuvena scena iz Haškog tribunala u kojoj haški tužilac Džefri Najs, koji je zamenio Karlu del Ponte, na suđenju Slobodanu Miloševiću ispituje svedoka Vojislava Šešelja prebacujući mu da u sudnici povišava ton i govori preterano glasno. Na to mu Šešelj odgovara kako on uvek govori jasno, glasno i precizno, a da mu Najs zavidi na glasu pa ako je već tako, treba sam da uzme neku hormonalnu terapiju i poradi na svom stanju.

Takav imidž i ponašanje traže dosta para, a Najs je izvor nanjušio baš kod Albanaca. Odavno ga prati priča da je od albanskog lobija dobijao veliki novac. A vrlo brzo posle napuštanja Haškog tribunala 2006. godine, gde je bio tužilac u predmetu protiv Slobodana Miloševića, angažovao se u odbrani u njihovim slučajevima.

Iz vremena njegove tužilačke uloge je i priča o kontaktima s generalom Momčilom Perišićem, kada se Tužilaštvo nadalo da generala neće optužiti, već će ga dovesti u Hag kao ključnog svedoka koji će pomoći da se dokažu optužnice protiv Slobodana Miloševića. Navodno, Perišiću je nuđeno da ne bude optužen ako uperi prstom u Slobodana Miloševića i optuži ga da je znao i da je odgovoran za masakr u Srebrenici.

U medijima se pre dve godine pojavila informacija da su Najs i njegov pravni tim, navodno, tražili naknadu od milion evra za šest meseci rada na pripremi zahteva za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije.

Ispostaviće se da je Najs bio „mirođija“ u mnogim „haškim čorbama“, servirajući Albancima poverljive insajderske informacije iz Suda i Tužilaštva. Kako su prenosili mediji, u martu prošle godine u javnost je dospelo pismo koje je Najs uputio kosovskoj vladi, u kome je otkrio kako je pomogao odbrani Ramuša Haradinaja u Hagu, da je kosovskoj vladi pomogao u odbrani pred Specijalnim sudom za zločine OVK, kako je kritikovao izveštaj švajcarskog senatora Dika Martija o trgovini ljudskim organima, ali i kako je počeo da radi za Hašima Tačija i pomogao Suzi Džeger da napiše njegovu autobiografiju „Nova država – moderna država“.

Prikupljao je i sređivao svu dokumentaciju koja bi mogla da koristi kosovskim Albancima optuženim za zločine nad Srbima, a u novu ulogu branioca Najs ulazi s velikim „predznanjem“, jer je imao priliku da se o dešavanjima na Kosmetu dobro uputi kao glavni tužilac u predmetu protiv Slobodana Miloševića. Međutim, on je i tada otvoreno i bez pardona zastupao albansku stranu.

„Najs je imao pristup mnogobrojnoj dokumentaciji, koju bi sad kao advokat mogao da iskoristi. On je sve vreme forsirao tezu da je sve što se dešavalo na Kosmetu bilo u svrhu stvaranja ’velike Srbije’ i da KiM ne pripada Srbiji.

Bez problema se oglušio o zločine nad Srbima. Na suđenju je čak tvrdio da su Srbi srušili džamiju iz 7. veka, a Osmanlije su na Balkan došle u 14. veku. Eto, to vam je Najs“, rekao je u januaru ove godine advokat Branislav Tapušković, koji je u to vreme učestvovao u procesima pred Haškim tribunalom.

Pored otvorenog zastupanja albanske strane sada se dodatno otkriva da je Najs kao tužilac Haškog tribunala imao udela u uništavanju dokaza u vezi s trgovinom ljudskim organima u slučaju „Žuta kuća“, što je svojevremeno tvrdila i nekadašnja glavna tužiteljka Karla del Ponte. Da li to znači da se još kao tužilac spremao da bude albanski advokat?

Bivši izvestilac Saveta Evrope Dik Marti izjavio je da kada je svojevremeno od Haškog tribunala tražio informacije o dokazima koji su sakupljeni na terenu u vezi sa „Žutom kućom“, tj. trgovinom ljudskim organima, rečeno mu je da ih nemaju jer su ih uklonili da bi očistili prostor, pošto „ionako nisu ničemu služili“. „Bio sam zaprepašćen. To je, zaista, zabrinjavajuće“, rekao je za „Novosti“ švajcarski parlamentarac, čiji je izveštaj ukazao na mogućnost monstruoznih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji i severu Albanije, u koje su uključeni najviši predstavnici vlasti u Prištini.

U intervjuu koji je dao u jeku spekulacija ko bi od lidera terorističke OVK mogao da sedne na optuženičku klupu, Marti je prokomentarisao i to što je jedan od glavnih branilaca kosovskih lidera bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs, za koga se sumnja da je krio dokaze o „Žutoj kući“. Kada sam to čuo, pomislio sam da postoje dva Džefrija Najsa! Neshvatljivo je da zamenik glavnog tužioca u Hagu ođednom postane advokat osumnjičenih. To mi izgleda u najmanju ruku bizarno. Možda je to, s pravne strane, moguće, ali lično, sa etičke strane, to nalazim sumnjivim“, rekao je Marti. Na pitanje šta je bilo s dokazima, imajući u vidu da je i glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte govorila da ih ima, a Najs da ne postoje, Marti navodi da zna da su dokazi postojali.

Prema najavama prištinskih medija, Najs bi mogao da bude branilac i kosovskog predsednika Hašima Tačija, kao i predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija, ako se oni nađu na optužnicama Specijalnog suda.

Najs je već bio nekoliko godina angažovan da savetuje Tačija, pomažući da se pripremi potreban materijal za vreme kada se osnuje Specijalni sud, a pomogao je, pomenuli smo, i deo predsednikove autobiografske knjige, koja je nedavno objavljena pod naslovom „Nova država – moderna država“, gde se posebno bavio otklanjanjem sumnji da je Tači učestvovao u trgovini ljudskim organima.

Sada je, izgleda, „pukla tikva“, jer su lukavi Albanci gramzivom Britancu ostali dužni, kako sam kaže, pola miliona evra. E sad, da li su razmetljivog Najsa Tužilaštvu „namestili“ Albanci (da mu ne bi dali pare), ili je trag bio toliko očigledan da Tužilaštvo nije moglo da ostane ravnodušno, tek Najs će, po svemu sudeći, osetiti pravdu koju je tako zdušno izdavao. Naravno, ako boginja Justicija za to bude imala odrešene ruke.

Slobodan Ikonić (pecat.co.rs)

KOMENTARI8 komentara

 1. radmila says:

  ... i... pojede vuk magarca. Na zalost nista mu se nece dogoditi. Daj boze da grijesim.

  • Mitar says:

   Ono sto je najveće čudo je: Da naši rukovodioci vec 30 god uporno pregovaraju s tim šljamom!?

 2. Kosovac says:

  Svi su videli da se „pravda“ u Hagu kupuje. Da je samo to, Zapad bi u pogodno vreme istupio sa nekim pokajanjem i krokodilskim suzama, i objavio neka skretanja i zamolio oproštaj. I sve bi prošlo kao neke male greške. Ali, na njihovu žalost, neki postupci i Haške presude, pokazali su svu nepravu prirodu Evropskih Pravnih Tekovina, na koju su oni kao ponosni. Sve je ostalo u dokumentima, na papiru i filmskoj traci, naročito zaslugom Vojislava Šešelja. Koji je time dokazao da u Evropskoj Uniji pravni sistem ne vredi ni pišljivog boba, da je to kriminalni zločinački sistem, koji kompromituje celu zapadnjačku civilizaciju. ……….Da ne navodim i neke savremene presude tzv. „Suda“ za ljudska prava Strazbur, koje predstavljaju pravu hajdučiju.

  • persida says:

   Seselj je zapadni agent koji je pusten iz Haga da unisti opoziciju u Srbiji i omoguci Vucicu dalju neometanu saradnju sa siptarskim teroristima. Samo glup covek moze da veruje da bi Hag pustio Seselja zbog njegovih argumenata. Haski zlikovci nikada nisu uvazili nijedan argumenat srpske strane, pa zasto bi Seseljeve. Slika nacionalnog heroja koji iscikava Haski tribunal potonula je po Seseljevom povratku u Srbiju. On vise nema nikakav ugled, niti ga iko uzima ozbiljno. U jednom je Seselj bio najbolji od svih: u tome da Srbe prikaze kao kretene, prostake, necivilizovane tipove. Tako ih je naslikao u svojim filmovima i Kusturica i za to dobio najvece nagrade. Seselj je pusten jer je odradio posao.

 3. Kosovac says:

  Vojvodu Vojislava Šešelja uopšte ne podnose srpski građaneri i Hrvati. …..Ali najmanji ugled ima kod potomaka Vuka Manitoga.

 4. I ovi će valjda jednom doći na red says:

  "...Fondacija „Rokfeler“, Otvoreno društvo Džordža Soroša i drugi," koji su finansirali Hag. A mi imamo predsednika koji je pretio da će Soroša proterati ako se pojavi ovde i da će godniti sve njegove pristalice, a onda je došao Mali Soroš, a naš predsednik sav Hapy i značajan što se sastao sa jednim Sorošem i od tada su nerazdvojni.Da li bi i njega trebalo pridružiti Najsu?Takođe je u Skupštitni pokazivao robijašku košulju za Dinkića, a on mu je sad savetnik.Šešelj je najpre dobio uveravanja da će biti oslobođen, pa je onda otišao u Hag da se zaje..va i piše knjige na miru.Svaki i nepismeni Hrvat zna da su ONI platili njegovo oslobađanje, samo iz patriotskih razloga niko ništa ne piše, niti priča.Samo neki njihovi slobodarski portali o tome govore.On nam na svakom koraku pravi cirkuse i budalaštine, jer se to kod nepismenih najviše prima, a on tako skreće pažnju sa svojih pravih poslova i poslova njegovih sledbenika.Usput, završio je špijunski kurs u Manhajmu.A napisao je i sledeće knjige:"Portparol lopovske strane Aleksandar Vučić (AV)", "Srpski baron minhauzen AV", "Sanaderova mačkica AV", "Hrvatski ustaški plaćenik Serž bramerc", inače ponos naših sadašnjih političara, kad se pojavi u Bgd-u, "Pohlepni vepar iz Bajčetine Tomislav Nikolić".Šešelj je našao modus kako da uvek dođe do velikih para.Neku siću od 300.000 DM je lično preuzeo u šimanovcima 1991. od hrvatske policije za opljačkano zlato iz zlatara u Bgd-u 9. marta za vreme demonstracija.Kad je njegov čovek slučajno došao do pisma iz Hrvatske upućeno Šešelju po pitanju zlata i pitao ga za objašnjenje, naprasno je umro iz neobjašnjivih razloga.....Možemo se praviti indolentni, nepoverljivi i blesavi, ali on nam od svog prelaska preko Drine, rasturi državu i tek sada vuče konce ka sunovratu.Samo treba staviti prst na čelo i duboko razmišljati malo duže...

 5. Kosovac says:

  Nije to zlato Šešelju dala hrvatska policija. To zlato je Šešelju predao predsednik stranke Demokratska Renesansa To zlato je pokupio sam predsednik stranke DR onda kada je Milojko Pantić ciglom razbio izlog njegove zlatare. Iskorišćena je prilika i prikazana je velika količina ukradenog zlata da bi se naplatilo osiguranje. Posle je Šešelj najmanje pola od tog zlata dao na ruke predsedniku Stranke Zdravog Razuma, kao kompenzaciju za prljave poslove koje je ovaj uradio u korist Šešelja.

 6. I ovi će valjda... says:

  "NAPRASNA SMRT VOJINA VULETICA Jos nije odgonetnuto zbog cega je Vojin Vuletic, covek koji je bio najodaniji Seselju i uz to i potpredsednik Srpske radikalne stranke, naprasno umro u jesen 1992. godine. Pokojni Vuletic je na neki nacin dosao u posed jednog pisma od 2. travnja 1991. godine, sa pecatom vinkovackog HDZ-a i potpisom izvesnog "Gavrana". Naime, neko je 9. marta 1991. godne, za vreme velikih demonstracija, opljackao nekoliko zlatara u Beogradu i to zlato je posebnim kanalima prebaceno Hrvatima. Primopredaji je prisustvovao tadasnji tajnik HDZ-a Zdenko Mijak i o tome obavestio regionalnog sefa policije Josipa Kira u Osijeku. Medjutim, neplanirano nekome u Beogradu isplaceno je na ruke 300.000 maraka, pa je Kir poveo istragu oko toga. Zatrazio je pismeno objasnjenje od izvesnog "Gavrana", a "Gavran" je odgovorio da je nalog o isplati dobio od "Lisice" i upozorio Kira da cuti o celoj stvari. To pismo hrvatskog obavestajca Gavrana doslovce glasi: "Uvazeni gospodine Kir, povodom Vasih optuzbi da si priustujem nekontrolirano rasipanje novca, dajuci tisuce i tisuce maraka kriminalcima na ruke i bez ikakve potvrde, ubijedjen sam da niste informirani ili to ne kanite biti. Tocno je da sam si priustio nesto slicno, ali po sifriranoj zapovjedi od Lisice. Tih 300 tisuca maraka primili su ljudi naseg covjeka u Bgd, za usluge pocinjene 9. ozujka. Vi nedvojbeno znate da "vojvoda" radi za nas i da su nam njegovi ljudi isporucili zlata i ostalih dragocjenosti opljackanih na dan demonstracija u pet puta visoj vrijednosti od nagrade koju su dobili. Unatoc tome, neodgovornim izjavama dovodite operaciju u opasnost. Molim Vas da Vase zbire u mom stabu usutkate i za sve u vezi sa ovim izvolite se obratiti Lisici. Za dom spreman. Vinkovci, 2. travanj 1991. godine". U svojstvu potpredsednika Srpske radikalne stranke, Vojin Vuletic trazi objasnjenje od Seselja da li se, mozda, to pismo odnosi na njega. Vojin Vuletic, tom prilikom, takodje trazi od Seselja da mu objasni jos jednu misterioznu cinjenicu. Naime, u jeku vec krvavoga rata izmedju Srba i Hrvata, u leto 1991. godine, ustaske paravojne jedinice bile su zarobile Seselja. Odusevljeno je javljeno Zagrebu kako je uhvacena krupna zverka, ali je iz Zagreba smesta nalozeno da se Seselj pusti. Vuleticu je ovo bilo veoma sumnjivo i trazio je od Seselja objasnjenje. Posto objasnjenje nije dobio, napustio je demonstrativno stranku i ubrzo potom naprasno umro."

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *