ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: ЕРДОГАН У ШОКУ – Путин дозволио Асаду да бомбардује турску војску – ПУТИНА ИЗДАЛО СТРПЉЕЊЕ

VELIKI PREOKRET: ERDOGAN U ŠOKU – Putin dozvolio Asadu da bombarduje tursku vojsku – PUTINA IZDALO STRPLJENJE

26 avgusta 2019

Napadi sirijskih vazduhoplovnih snaga na turski vojni konvoj u provinciji Idlib 19. avgusta zaoštravaju odnose između Rusije i Turske.

Saopštenje za javnost turskog ministarstva odbrane od 19. avgusta, a u vezi sa situacijom, na Siriju se ne odnosi nijednom dok se čak četiri puta odnosi na Rusku Federaciju – što jasno daje do znanja da Ankara vidi smrtonosni incident kao obračun sa Moskvom.Nakon turskih izjava, ruski zvaničnici i državni mediji su čutali, čekajući reakciju Kremlja, koja nije trajala dugo. Nakon što je tog dana pozdravio francuskog predsednika Emanuela Makrona u Moskvi, ruski predsednik Vladimir Putin ponovio je podršku Moskve vojnom pritisku Damaska u provinciji Idlib.

„Želio bih da napomenem da je pre potpisivanja odgovarajućih sporazuma u ​​Sočiju o demilitarizaciji dela zone Idlib oko 50 odsto te teritorije bilo pod kontrolom terorista, a sada taj broj iznosi 90 odsto. Očevidci smo stalnih napada koji odatle dolaze i više od toga, vidimo kretanje militanata iz tog regiona u druge delove sveta, a to je izuzetno opasno “, rekao je Putin.

“Bilo je i brojnih pokušaja napada na našu vazdušnu bazu Hmeim iz zone Idliba, tako da podržavamo napore sirijske vojske u sprovođenju lokalnih operacija za neutralizaciju ovih terorističkih pretnji”, dodao je, ukazujući na to da Rusija opravdava vojnu akciju u Idlibu.

Rusija i Turska podigle su svoje odnose na viši nivo pri čemu je Moskva nastupala kao „strateški provajder bezbednosti“ za Ankaru. Rusija je pre nekoliko nedelja isporučila Turskoj prvi deo svog raketnog sistema S-400, a u toku je niz bilateralnih projekata koji su kritični za obe strane.

Situacija u Idlibu, međutim, već duže vreme preti da naruši vezu, a najdramatičnija neslaganja počinju od aprila.

Ankara, s jedne strane, podržava sirijske opozicione grupe odane Turskoj u njihovim borbama sa koalicijom islamističkih frakcija Hajat Tahrir el-Šam, ali s druge strane takođe sprovodi vojno-političke poteze koji osiguravaju strateško prisustvo Turske u ovom delu Sirije.

Rusija bi se možda i pomirila sa tim da snage koje su se grupisale u Idlibu, a koji se protive sirijskom predsedniku Bašaru el-Asadu, nisu predstavljale bezbednosnu pretnju za ruske vojne objekte u bazi Hmeim. Sirijsko rukovodstvo, međutim, ne može biti zadovoljno agresijom Turske u Idlibu i vojnim prisustvom na sirijskoj zemlji izvan onoga što je dogovoreno u Sočiju. I dok Ankara izgleda ne smatra Asada nezavisnim vođom u ovoj situaciji, Moskva mora da uzme u obzir brige sirijskog rukovodstva, makar samo radi sopstvene reputacije sile koja je lojalna svojim saveznicima.U tom pogledu, neprekidno bombardovanje i napadi bespilotnih letelica na rusku vazdušnu bazu pružaju Moskvi savršen razlog da podrži napredovanje sirijske vojske u oblastima za koje se smatra da mogu da ugroze rusku vojsku.

Drugim rečima, Asad ima strateški problem sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Idlibu, dok Putin ima taktički problem. To pruža razlog verovanju da Rusija i Turska verovatno neće ratovati jedna protiv druge zbog Idliba – ukoliko se, naravno, ne dogodi neki veći incident koji bi promenio njihove stavove.

Međutim, kako borbe u zoni „deeskalacije“ Idliba traju, sve opcije na stolu su neugodne i za Rusiju i za Tursku.

Ankara ima mogućnost da od dva zla izabere manje.

Jedna od opcija može uključivati dodatna turska pojačanja i kasnije eskalacije sa sirijskom vojskom i, produženo, Rusijom – nešto što se čini da se događa upravo sada. Druga opcija može da podrazumeva ažurirani, ako ne i novi, dogovor između Ankare i Moskve, koji bi – iako možda ne odgovara Erdoganu i njegovoj izbornoj jedinici – i dalje mogao biti bolji od otvorenog neprijateljstava s Putinom.

Rusija, zauzvrat, takođe rizikuje da se uvuče u sukob koji nema mnogo veze sa sveobuhvatnim ciljevima svoje kampanje u Siriji, a uglavnom su se odnosili na suočavanje sa Sjedinjenim Državama, a ne sa lokalnim silama.

U teoriji, Rusija bi mogla da pristane na kontrolu sirijskih opozicionih grupa koje podržava Ankara nad područjem Idlib, pod uslovom da Turska garantuje nesmetan saobraćaj duž magistralnog puta M5, što je predviđeno memorandumom iz Sočija.

I Ankara bi se mogla složiti s tim rešenjem pod uslovom da nijedna borbena aktivnost ne utiče na položaje turskih osmatrača na liniji fronta. Međutim, problem ovde može biti način na koji sirijska vojska prekraja granice zone deeskalacije, završava izveštaj al-monitor.com.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI9 komentara

 1. persida says:

  Umesto da udari na Izrael zbog svakodnevnih bombardovanja sirijske teritorije, Putin udara na Turke. Koji licemer i sluga cionista, bio i ostao.

  • Sasulja says:

   Persida,mani se ti politike nije to za tebe,prihvati se pregace i kutlace.

  • Slobodanka says:

   1) U ovoj vesti se nagadja i pretpostavlja da je Putin izgubio nerve, ima on dobre nerve i ne gubi ih lako. U redu je što su avioni SAA bombardovanjem zaustavili tursku kolonu na početku sirijske akcije za oslobodjenje većeg terorističkog uporišta u gradu Kan Šejkun. "Najbolje" da su pustili tursku kolonu da iz susednog grada Marat al Numan spusti se na jug do Kan Šejkuna i da ugrozi tada tek započetu operaciju snaga SAA. Ne mora biti tačno da je baš Putin to dozvolio ili naredio, nakon 8 godina ratovanja i više uspešnih i prilično komplikovanih ofanziva snaga SAA sigurno i sirijski generali nešto znaju, a i ruski vojni kadar koji je prisutan u Siriji. 2) Nije zgodno da Sirija udari na Izrael, odnosno na izraelske avione u akciji a iznad neba Izraela ili Libana, sa dalekometnim raketama S-300 jer onda moguće je da bi padali i putnički avioni iznad Izraela i Libana. Pitanje je ko bi stvarno oborio neki putnički avion, ali sigurno bi bilo pripisano Siriji. Time bi zapadna koalicija dobila povod za bombardovanje celog grada Damaska, kao što su SAD, V.B. i Francuska uradile/pokušale u aprilu prošle godine. Izrael jeste opasan krlja, ali bez obzira na to predvidljiv je, te ne mora se nasesti na njegove igre.

  • Milan says:

   Dosadna si sa tim svojim upornim i konstantnim udarima po Putinu kao neka cura "za dom spremni".

  • Milan says:

   Ovakvi slučajevi su primećeni i ranije u vreme izraelskih udara po ciljevima u Siriji : "USAF (OF 38th RS55th WG) , Boeing RC-135U Combat Sent, (64-14847, AE01D4) as flight JDJLC, (MAMIE21) is designed to collect technical intelligence on adversary radar emitter systems. Spotted near the Lebanese and Syrian coasts" Američki avion opremljen da skuplja obaveštajne tehničke podatke o protivničkih radarskim emiter sistemima. Uočen je u blizini libanske i sirijske obale. - Tehnička špijunaža radi. Najverovatnije on bi da snimi podatke o radu S-300, ako bi taj sistem bio aktiviran. Da li Izrael provocira sa napadima da bi se dočepali tehničkih podataka? Američki i izraelski PVO sistemi su puno slabiji od ruskih savremenih/unapredjenih S-300.

  • Milan says:

   Erdogan: "Upravo imamo problema u Idlibu, jer Asadova vlada krši primirje. Mi ćemo to rešiti zajedno sa Putinom". Čak i kad bio bio saglasan sa akcijama SAA, Erdogan to ne bi smeo da kaže jer time bi ugrozio svoje vojne posmatrače u 10-15 posmatračkih centara u Idlibu. U ovom slučaju sigurno nije saglasan sa bombardovanjem turske vojne kolone, ali gde su našli da dopremaju opremu i municiju baš odmah posle pokretanja operacije snaga SAA. Inače izvori su tako izveštavali da primirje su prekršili teroristi, a ne sirijske snage. U pogledu preuzimanja turske kontrole nad celim severom Sirije, što se primećuje i u pokrajini Idlib, Erdogan jeste neprijatelj sirijskoj vladi i Asadu. Ali iz drugog ugla to je veoma dobro - da bi se Sirijski Kurdi vratili pod kapu Damaska.

 2. Simon Saivil says:

  "....Nakon što je tog dana pozdravio [Putin] francuskog predsednika Emanuela Makrona u Moskvi,...." Huh, pa kad je bila ta posjeta Makrona Moskvi? Pa ova dvojica idu jedan kod drugoga na kao kao dvije komsinice iz Svrljiga. Zar Putin nije bio u posjeti Makronu pred nekih 6-7 dana?

 3. Milan says:

  Ovakve slične vesti su išle i ranije u vreme izraelskih udara po ciljevima u Siriji: "USAF (OF 38th RS55th WG) , Boeing RC-135U Combat Sent, (64-14847, AE01D4) as flight JDJLC, (MAMIE21) is designed to collect technical intelligence on adversary radar emitter systems. Spotted near the Lebanese and Syrian coasts" Američki avion ... napravljen je da skuplja obaveštajne tehničke podatke o protivničkih radarskim emiter sistemima. Uočen je u blizini libanske i sirijske obale. - Tehnička špijunaža radi. Najverovatnije bi da snimi podatke o radu S-300, ako bi taj sistem bio aktiviran. Da li Izrael provocira sa napadima da bi se dočepali tehničkih podataka? Američki i izraelski PVO sistemi su manje efikasni, slabiji su od ruskih savremenih/unapredjenih S-300.

 4. sLOBODANKA says:

  Idlib će najverovatnije, nadam se (držim im palčeve), biti 9-ta pokrajina Sirije koju će snage SAA osloboditi u celosti 100%. Sirija ima ukupno 14 pokrajina. Od preostalih pokrajina pod kontrolom Damaska su delimično: Homs oko 85%, to je najveća pokrajina Sirije, a do 100% smeta američka baza u Tanfu u pustinji na jugu pokrajine i blizu tromedje sa Irakom i Jordanom. Zatim Deir ez Zor 50%, Alepo oko 35-40%, Raka oko 30% i Hasaka nešto vrlo malo; u ove četiri drugi deo drži SDF (sirijski Kurdi i lokalni Arapi). Ako bi se oni sporazumeli sa Damaskom, to bi bio veliki pomak. Najava konačnog čišćenja terorista iz Sirije naslućuje se iz Putinovih reči u čestitki Asadu povodom 75 godina rusko-sirijskih diplomatskih odnosa od 21. jula ove godine. DA LI ERDOGANU SMETA ŠTO SNAGE SAA NAPREDUJU U IDLIBU, JER DA JE IDLIB VEĆ REŠEN, DAMASK BI MOGAO ZNAČAJNO VIŠE DA SE POSVETI PROBLEMIMA SIRIJSKIH KURDA. Ako bi se snage SAA što duže zadržale u Idlibu, Turska sa svojim rešenjima je u prednosti, a odnosi se na dugački pojas na severu Sirije istočno od ulaza reke Eufrat u Siriju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *