ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ! Гренелу се све смучило!

VELIKI PREOKRET! Grenelu se sve smučilo!

26 januara 2020

Ne može da bude „tante za kukuriku“, mora da bude „tante za tante“ – ovom narodnom izrekom o nesrazmernoj razmeni poslužio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić da odgovori na zahtev specijalnog izaslanika predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela da Beograd mora da obustavi kampanju za povlačenje priznanja Kosova a da Priština povuče takse na robu iz Srbije.

U pokretu Samoopredeljenje, čiji je lider Albin Kurti dobio mandat da predloži sastav nove takozvane Vlade Kosova, na upit povodom Grenelovog zahteva, ponavljaju svoj prethodni stav – da će taksu od 100 odsto zameniti sa potpunim reciprocitetom na ekonomskom, trgovinskom i političkom planu, dodajući da se reciprocitet široko primenjuje u međunarodnim odnosima.Ričard Grenel, koji je iz Prištine doputovao u Beograd, izjavio je da njegova uloga nije da pritiska, nego da poveže dve strane kako bi privrede Srbije i lažne države ostvarile rast. Grenel je ponovio da je u Prištini na svakom sastanku „stavio do znanja“ da takse na uvoz srpske robe moraju da se ukinu, ali da „isti zahtev donosi“ i u Beograd, da Srbija mora da obustavi kampanju za povlačenje priznanja.

Upitan da li je fer da se povezuju ta dva zahteva Grenel je, na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odgovorio da ne treba on da odlučuje da li je nešto fer ili nije.

„To dve strane treba da prosude, ja pokušavam da se usredsredim na svetliju budućnost za ljude Srbije i lažne države a da politiku ostavim po strani“, poručio je Grenel

Vučić ne prihvata jednakost između taksi i povlačenja priznanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, međutim, odgovara da ne prihvata jednakost između taksi i lobiranja za povlačenje priznanja.

„Mi imamo drugačiji stav o priznavanju (tzv.) Kosova od Amerike i Prištine. Oni žele da se ta nezavisnost prizna, mi ne želimo. Ali mi nismo krivi za uvođenje taksi. Ni mi ih nismo uvodili Prištini kada je 2008. proglasila nezavisnost“, rekao je Vučić.

Dodaje da je posao Beograda da se suprotstavi naporima Prištine da se učlanjuje u međunarodne organizacije.

Predsednik Srbije tvrdi da je Beograd spreman za kompromisno rešenje i da je svojevremeno postojao predlog da se „napravi pauza“ u naporima dve strane, ali da je, kako je rekao, Priština to odbila.

Muja: Samo liberalizacija viza može da povuče takse

U Prištini za sada nema zvaničnih komentara na Grenelov zahtev upućen vlastima terorističke tvorevine.

Albin Kurti, lider pokreta Samoopredeljenje i mandatar za formiranje nove takozvane vlade Kosova, na Tviteru je napisao da su diskutovali o hitnoj potrebi fokusiranja na ekonomski razvoj i otvaranju mogućnosti za zapošljavanje.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je naveo da su se složili da je ekonomski razvoj najbolji put napred.

Stav o reciprocitetu na koji se poziva Samoopredeljenje, Kurti je u ranijem intervjuu objasnio rečima da bi njegovo uvođenje značilo da ono što Srbija ne dozvoljava građanima okupirane srpske pokrajine i proizvođačima u Srbiji, toj državi neće biti dozvoljeno na takozvanom Kosovu, te da nakon uvođenja reciprociteta, taksa više neće biti potrebna.

Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova teže da formiraju zajedničku vladu na čelu sa liderom pokreta Samoopredeljenje, Albinom Kurtijem, ali za sada bezuspešno. Pred Kurtijem je nešto više od nedelju dana da, kao mandatar nove vlade, Skupštini predstavi njen sastav.

Iako smatra da bi ukidanje takse doprinelo nastavku dijaloga, kosovski analitičar Armend Muja ne veruje da će to biti na agendi nove vlade u prvoj polovini ove godine. Smatra da će partije koje formiraju buduću vladu imati veliki unutrašnji pritisak da ta mera ostane na snazi.

„Biće pritiska da se nešto drugo ponudi u zamenu. Smatram da samo liberalizacija viza može da natera buduću vladu da donese jednu takvu odluku. Taksa je, uz sve kontroverze, instrument koji je (tzv.) Kosovo upotrebilo kao rezultat povlačenja priznanja, ali i zbog toga što je popularna mera unutar zemlje“, navodi Muja.

Lišanin: Relaksiranje uzavrele atmosfere

I dok Priština duže od godinu dana istrajava na taksi od 100 odsto za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, meri koju je uvela lažna vlada Ramuša Haradinaja 21. novembra 2018. godine, Beograd aktivno u svetu lobira za povlačenje priznanja srpske pokrajine.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić rekao je u Skupštini Srbije, u danima kada je američki izaslanik u regionu, da je kampanja za povlačenje priznanja nezavisnosti takozvanog Kosova državni projekat. Dačić je rekao da se nada da zahtev za ukidanje ove kampanje znači da će i „oni obustaviti kampanju za priznavanje nezavisnosti Kosova, jer na svakoj sednici Saveta bezbednosti UN predstavnici SAD pozivaju sve zemlje da priznaju lažnu državu“.

Nešto ranije je za domaće medije najavio da će i ove godine biti još povlačenja priznanja takozvane države.

Mladen Lišanin iz Instituta za političke studije, naučnoistraživačke institucije iz Beograda, smatra da nije realno da Beograd sada odustane od kampanje za povlačenje, ali kaže da bi bio spreman, kao što je Aleksandar Vučić najavio, da se o tome razgovara.

On navodi da bi to moglo da bude deo šireg dogovora, u kome bi Priština privremeno stavila moratorijum na apliciranje za nova članstva u međunarodnim organizacijama, a da se onda o svemu tome razgovara nakon što možda neki širi dogovor bude postignut.

„Imam utisak da zapravo sada nije ni cilj da se do konkretnog pomaka dođe nego da se predstavi da su obe strane spremne da rade na daljoj normalizaciji odnosa. Sa jedne strane, to jeste dobro jer donekle relaksira inače uzavrelu političku atmosferu na relaciji Beograd – Priština“, ocenjuje Lišanin.

Lažna država Kosovo je 17. februara 2008. godine na sednici parlamenta proglasilo nezavisnost od Srbije. Vlada Srbije iste je večeri donela odluku o poništenju te deklaracije kao „protivpravnog čina privremenih institucija u Prištini“.

Nezavisnost Kosova podržala je većina zapadnih zemalja za razliku od Rusije i Kine.

Politički dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine počeli su u Briselu uz posredovanje EU 2013. godine, a prekinuti su kada je teroristička država uvele takse na srpsku robu. U međuvremenu su, u oktobru, usledili takozvani parlamentarni izbori na Kosovu a još uvek se očekuje formiranje nove lažne vlade.

U oktobru je predsednik SAD Donald Tramp imenovao Ričarda Grenela, aktuelnog američkog ambasadora u Nemačkoj, za specijalnog predsedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine.

„Evidentno je da Trampova administracija želi na ovaj način da se predstavi kao jedna kompetentna administracija koja može da ostvari spoljno-političke dobitke čak iako oni nisu opipljivi i dugoročno održivi“, navodi Mladen Lišanin.

Dovoljno je, dodaje on, da oni tako deluju za potrebe predsedničke kampanje u Sjedinjenim Američkim Državama.

„U najboljem slučaju do novembra, do američkih predsedničkih izbora, a mislim da izgledi za postizanje sveobuhvatnog trajnog dogovora, koji bi bio nastavak ovih dogovora o infrastrukturi, saobraćaju i svemu što se pominje, ne može da usledi do prve nedelje novembra i predsedničkih izbora u Americi“, smatra Lišanin.

Fokus na ekonomiji

Ričard Grenel, koji je američki ambasador u Nemačkoj, boravi u regionu dva dana nakon što je u Berlinu posredovao u postizanju dogovora između dve strane sa nemačkom kompanijom Lufthansa o uspostavljanju avio-linije između Beograda i Prištine.

Tokom boravka u Prištini i Beogradu potencirao je na ekonomskom napretku regiona i otvaranju novih radnih mesta prenoseći da američki predsednik Donald Tramp smatra da se politički problemi raspadaju kada postoji dinamična ekonomija.

U Beogradu je najavljeno da će radne grupe iz Srbije i sa okupirane srpske pokrajine u ponedeljak otići u Berlin kako bi sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Greneleom razgovarali o uspostavljanju železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine.

„Ne samo da je fokus pomeren sa političkih na ekonomska pitanja, nego je i način na koji Ričard Grenel verbalizuje svoje političke poruke neuobičajeno umeren i ublažen za njegove standarde. On ne važi za nekog ko je naročito suptilan posrednik u ovakvim situacijama i evidentno je da čini sve što je u njegovoj moći da okolnosti, ako već nisu relaksirane, onda barem tako deluju“, navodi Mladen Lišanin koji se bavi istraživanjima međunarodnih odnosa i spoljne politike Srbije.

On napominje da to što je Donald Tramp, nakon potpisivanja pisma o namerama o avio-liniji između Beograda i Prištine, ’tvitnuo’ o tome govori da je „administracija spremna da iz ove epizode izvuče neku političku korist“.

„I mislim da u tom kontekstu ima logike ovo što radi Ričard Grenel, da se bavi nešto manje kontroverznim aspektima odnosa Beograda i Prištine i da ni jednu ni drugu stranu ne gura previše ka nekim pozicijama koje bi onemogućavale nastavak dijaloga“, zaključuje Lišanin.

Sam Ričard Grenel kaže da predsednik SAD Donald Tramp neće dozvoliti da rešavanje spora Srbije i takozvanog Kosova dugo traje ako ne bude napretka.

On je u Beogradu, na kraju posete regionu, izjavio da ne ume da predvidi budućnost, ali da „oseća uzbuđenje i energiju“ i određeni napredak.

Ako strane odluče da više ne žele da razgovaraju Grenel poručuje da će otići i raditi nešto drugo.

(Radio Slobodna Evropa)

KOMENTARI16 komentara

 1. Simon Saivil says:

  "...On je u Beogradu, na kraju posete regionu, izjavio da ne ume da predvidi budućnost, ali da „oseća uzbuđenje i energiju“ i određeni napredak...." Uzbudjenje se na engleskom kaze excitement. A ako znate nesto o svakodnevnoj i povrsnoj upotrebi jezika u Americi onda cete vidjeti da je sve exciting (uzbudljivo): noi prijatelji, nove ideje, nova kava, nove diktature, novi porazi, sve je to dio jedne globalne atmosfere koja se zove excitement. Zaista bi me bilo iznenadilo that gospodin Grenel nije upotrebio tu de rigueur otrcanu krilaticu. Samo da napomenem da ni Rim ni capitalism nisu izgradjeni na uzbudjenju (excitement) nego na muci i znoju potlacenih. Tako ce i Kosovo zauvijek biti i ostati srpsko zahvaljujuci mukotrpnom radu i neuzbudjenju srpskog naroda.

 2. E.Lirsch says:

  Znaci i njemu se slosilo. Ili mu 'e "pripalo tesko"

 3. da da says:

  Grenel govedo je na strani terorista,koji su napravili LAŽNU državu na srpskoj zemlji,o čemu više pričati..Dok srpska vojska i policija ne izađu na granice naše zemlje,nemamo šta,da se sastajemo.

 4. Mile says:

  Putuj ("oče") Grenel i ne brini za naš namastir.

  • Pera says:

   Makar i zbog poslovice, upotrebiti rec oce, nije normalno ! Ako si hteo da napises nesto adekvatno grenelu je : Tornjaj se americki idiote, u tvoju sodomiju i ostavi nas na miru !

   • Mile says:

    Stavio sam navodnike! To znači da navodni otac je lošeg, sumnjivog, lažnog kvaliteta. Otac je u neku ruku, odnosno hteo bi to da nam bude, a vidi se po tome koliko je navalio da se stara o nama.

  • Mile says:

   Grenel se baš tako postavio da nam svima bude super "ćaća", i Srbima i Šiptarima. Da su naprimer sad Hrvati na dnevnom redu i njima bi se on postavio kao "ćaća". I Sirijcima se oni postavljaju kao brižni "ćaća" te teraju "životinju" Asada i čuvaju sirijsku naftu.

 5. Gagi says:

  Kakvi smucilo, tek ce da nastane igranka. Zapadna vojna koalicija je ulozila ogromna sredstva i resurse za otimanje KiM da bi na tom prostoru napravili svoju najvecu bazu u Evropi. Polupali su pola Srbije i ubijali nam stanovnistvo da bi postigli svoj cilj, nije realno razmisljanje da ce na bilo koji nacin olabaviti pritisak na Srbiju i odustati od svog projekta sirenja na istok. Za razliku od nas koji smo u stanju hibernacije, oni su svakodnevno aktivni i ne miruju, dokaz su dogadjanja u Milogoriji. Tu sa velikom verovatnocom moze da se izrodi strasan pozar na Balkanu, narocito ako se umesaju chipetari i rvati sto jedva cekaju. Licno ocekujem veliki politicki pritisak na Srbiju da se "odrekne" Srba u Milogoriji i bude "nemi" posmatrac dok dusmani ne zavrse posao sa njima. Verujem da ce tako i biti zbog civilizacijskih vrednosti i velikog ekonomskog prosperiteta, radnih mesta, pridruzivanje drzave europskim kulturnim i zivotnim pogodnostima, narocito predpristupnim fondovima. Vec smo u proslosti videli da je takva logika moguca, lakse je odreci se dela svog plemena i teritorije nego zapadnih fondova koji osiguravaju bezbrizan neradnicki zivot jednog dela "nase" demagoske populacije.

  • Miraš says:

   Lepo ste ovo napisali, ali ta "lepota" je prolazna, važi samo danas-sutra. a posle sledi jedno veliko ALI. 1) "Predlog Trampovog povlačenja iz zapadne Afrike uključuje i napuštanje nedavno izgrađene baze za bespilotne letelice u Nigeru vredne 110 miliona dolara i okončanje pomoći francuskim snagama u borbi protiv militanata u Maliju, Nigeru i Burkini Faso. Namere su proizašle iz pritiska za smanjenjem broja vojnika u antiterorističkim misijama nakon "11. Septembra" i umesto toga preusmeravanje prioriteta Pentagona na sučeljavanje sa silama poput Rusije i Kine." ... 2) Francuski predsednik Emanuel Makron sada pokušava da ubedi Trampa da ne povlači trupe iz Afrike. "Ukoliko SAD odluče da se povuku iz Afrike, to je loša vest za nas", rekao je Makron nakon sastanka sa predstavnicima zemalja Sahela, odnosno Burkine Faso, Čada, Malija, Mauritanije i Nigera. Makron je dodao da bi voleo da ubedi Trampa da se borba protiv terorizma odvija i u tom regionu. ... PROBLEM SVIH POZNATIH VELIKIH OSVAJAČKIH SVETSKIH CARSTAVA (IMPERIJA)BIO JE NEDOSTATAK VOJSKE DA SAČUVAJU JAKO VELIKU OKUPIRANU TERITORIJU. Dakle ne samo da će se povući iz Crne Gore, ma koliko da je ona danas natovska, nego iz istog razloga moraće napustiti i KIM. Gledajući razne ključne teritorije po svetu na kojima im je bitno da sačuvaju svoju vojnu dominaciju, u poredjenju sa njima, KIM nema toliki značaj. Naprimer: Parlament Iraka dao je SAD-u rok od godinu dana da potpuno povuče svoje vojne snage iz Iraka. A na to Stejt Department (Pompeo) odgovara da ne razmišlja o povlačenju nego o povećanju američkih vojnih snaga u Iraku. Odakle će povećati snage u Iraku i na drugim značajnim mestima na Bliskom Istoku. Povlačiće snage sa drugih manje značajnih teritorija samo prati i gledaj odakle će da se povlače.

  • Miraš says:

   U Bondstilu 1999 godine u okviru misije NATO_Kfor, bilo je rasporedjeno 50.000 vojnika, a danas u Bondstilu je raspoređeno oko 600 Amerikanaca u sklopu NATO misije, dok u aprilu 2019 godine ukupan broj vojnika u okviru baze bio je 800. Na ruku im ide formiranje vojske Kosova jer i na osnovu toga mogu da smanjuju broj svojih vojnika na Kosovu. Nije daleko dan da Bondstil ostane bez američkih vojnika... Nemačka je ta evropska zemlja u kojoj je prisutan najveći broj američkih vojnika u Evropi, oko 38.600 američkih vojnika. Taj broj često varira, jer se jedinice često premeštaju u druge zemlje. Nakon Japana, ipak je Nemačka, zemlja s najvećim kontingentom američkih vojnika. .... Bondstil je napravljen na jugoistoku Evrope da odatle bi mogli sa lakoćom da premeštaju snage na Bliski istok. Od 1999 godine do danas koliko se promenila situacija na za njih na Bliskom istoku? U vreme izgradnje Bondstila B.I. je bio veoma perspektivan za vojno širenje, ali sad vidimo da Siriju nisu uspeli da osvoje, sada su veoma nepoželjni u Iraku, paralelno sa Irakom moraće napustiti i istočnu Siriju. Ako nastave da provociraju Iran biće ugrožene i njihove baze u Kataru i UAE, itd. Evo im prilike: koliko god da će im nedostajati vojske na Bliskom istoku, najbliži im je Bondstil pa neka odatle povuku svojih 600-800 vojnika. A kako se krčka na Bliskom istoku čini mi se da će u Bondstilu ubrzo zavladati potpuna promaja.

   • Miraš says:

    Sudeći po brojkama oni već napuštaju naše KIM. Nerado dajem njihovoj osvajačkoj sili nešto što pripada našoj tugi i muci. Ali na jedan drugačiji način SAD-NATO ipak će dobiti stihove sa Brankovog spomenika: "Mnogo hteo mnogo započeo, čas umrli njega je omeo".

 6. 50+ says:

  Tu je pola sata i već mu se smučilo! Ne zna on kolko se meni smučilo posle 50 godina! J. te onaj koji te poslao!

 7. Gagi says:

  Amerika je udarna pesnica i Evropski "trojanski konj", osim toga, Evropski katolicki duh i pare su stvorili tu drzavu. Nije moguce da je ta zemlja politicki nezavisna i samostalna od njenog tvorca. Evropa se krije iza Amerike i "pere" politicku ruku koja usmerava svetsku politiku. Nas su zamlatili da nam je Amerika kriva za sve nedace koje su nas snasle a Evropske drzave su nevine i imaju vrlo malog uticaja na nasu nesrecu. To je prevara, ko nam je stvarao istorijske muke dok nije postojala Amerika. Ko osvaja teritorije i siri svoju veru na istok Evrope, da nisu mozda to crnci i azijati koji zive u USA. Ovde je nasa muka, najveca je muka u nasim podanickim mozgovima i podmitljivom karakteru, mnogo volimo kada dobijemo nesto "besplatno" bez znoja i truda. Na taj nacin nasi dusmani manipulisu nama, UVEK I DOVOLJNO u nasem narodu ima onih koji vole "besplatne" poklone i licno narcisoidno "uvazavanje". Ti i takvi unakazise junacko poreklo, nasu istoriju i buducnost.

 8. Miraš says:

  U Bondstilu 1999 godine u okviru misije NATO_Kfor, bilo je rasporedjeno 50.000 vojnika, a danas u Bondstilu je raspoređeno oko 600 Amerikanaca u sklopu NATO misije, dok u aprilu 2019 godine ukupan broj vojnika u okviru baze bio je 800. Na ruku im ide formiranje vojske Kosova jer i na osnovu toga mogu da smanjuju broj svojih vojnika na Kosovu. Nije daleko dan da Bondstil ostane bez američkih vojnika... Nemačka je ta evropska zemlja u kojoj je prisutan najveći broj američkih vojnika u Evropi, oko 38.600 američkih vojnika. Taj broj često varira, jer se jedinice često premeštaju u druge zemlje. Nakon Japana, ipak je Nemačka, zemlja s najvećim kontingentom američkih vojnika. .... Bondstil je napravljen na jugoistoku Evrope da odatle bi mogli sa lakoćom da premeštaju snage na Bliski istok. Od 1999 godine do danas koliko se promenila situacija na za njih na Bliskom istoku? U vreme izgradnje Bondstila B.I. je bio veoma perspektivan za vojno širenje, ali sad vidimo da Siriju nisu uspeli da osvoje, sada su veoma nepoželjni u Iraku, paralelno sa Irakom moraće napustiti i istočnu Siriju. Ako nastave da provociraju Iran biće ugrožene i njihove baze u Kataru i UAE, itd. Evo im prilike: koliko god da će im nedostajati vojske na Bliskom istoku, najbliži im je Bondstil pa neka odatle povuku svojih 600-800 vojnika. A kako se krčka na Bliskom istoku čini mi se da će u Bondstilu ubrzo zavladati potpuna promaja.

 9. Nine says:

  Šta se to preokrenulo i od čega mu se smučilo? Preokrenulo se to što je Vučić prihvatio njegov zahtev da Srbija prestane sa lobiranjem za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, dok država čiji je on ambasador neprekidno lobira da države koje to još nisu učinile priznaju nezavisnost Kosova. Smučilo mu se što je Vučić pristao da avioni Lufthanze lete iz Srbije u Prištinu, a ne avioni Er Srbije, jer bi bilo sasvim normalno da za letove u sopstvenoj državi nije potrebno da o tome odlučuje bilo ko osim vlasti ove države. Valjda mu se smučilo i to što je najavljen nastavak dijaloga između Srbije i Kosova (kako je to tvitnuo Donald Tramp), a ne između Beograda i Prištine, iz čega i laik može izvući zaključak da se radi o dijalogu između dve države, a ne dijalogu između vlasti Republike Srbije i lokalne samouprave na KiM, kako je definiše i Rezolucija 1244 SB OUN. I nije dovoljno što narodu ispiraju mozak režimski mediji pa im se ispira i preko Radija Slobodna Evropa, a umesto dobro nam poznatih analitičara, od čijih se analiza normalnom čoveku diže kosa na glavi, pamet nam soli neki novi analitičar za koga niko u Srbiji nije čuo. Odakle ih samo izvlaće? Kako direktor ničega Marko Đurić najavi dogovoreno je uspostavljanje železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine. Sa koje želszničke stanice u Beogradu će polaziti vozovi. Sa glavne, koje više nema, ili iz Prokopa koji još uvek nije završen, niti se bilo šta radi na toj stanici. Da li još uvek putnicima koji dođu do šaltera, na kome nema nikog, treba kišobran da ne bi pokisli do gole kože? A kako će doći do Prokopa to možda zna nadležna gospođa ministarka, ili "direktor" kancelarije, koji je ispratio i onaj šareni voz sa glavne stanice do prve sledeće na kojoj je izašao, a voz stigao do Kraljeva i vratio se nazad.

 10. petrovgrad says:

  Nikada mi nije bilo do kraja jasno Da li su Nemača i Japan najveći saveznici Amerike ili okupirani od Amerike, čim su ugostlili toliko vojnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *