ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ – ХАГ ПРИЗНАО: Муслимани сами гађали Сарајево

VELIKI PREOKRET – HAG PRIZNAO: Muslimani sami gađali Sarajevo

25 aprila 2018

Haško tužilaštvo priznalo je u utorak, drugog dana javne rasprave po žalbama na osuđujuću presudu prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, da su muslimani tokom ratnih sukoba u Sarajevu gađali sami sebe. Tužilaštvo je navelo i da je utvrđeno da se to dogodilo u neznatnom broju slučajeva. Zaključilo je i da je Karadžić ispravno osuđen za „terorisanje Sarajeva“ i eksploziju na Markalama 1994. godine i da je granatiranje koristio da bi pritiskao muslimane da prihvate srpske zahteve.

Stav tužilaca je i da žalba Radovana Karadžića na prvostepenu presudu kojom je osuđen na 40 godina zatvora mora u potpunosti da bude odbačena. On se, smatraju, mora proglasiti krivim i za genocid u sedam opština u BiH, za šta je prvostepeno oslobođen. Kazna, kako smatraju, treba da mu bude još i pooštrena i da se pravosnažno osudi na doživotnu robiju!

Karadžić je ukazao da od Sarajeva ne bi ostalo ništa da su ga Srbi „terorisali“:

– Da je samo s jednog položaja ispaljeno 30.000 do 40.000 granata, kako tvrdi tužilaštvo, sve bi bilo sravnjeno. Srpska vojska nije ispalila granatu na Markale. Kako je moguće da je na praznoj pijaci bez robe bilo 500 ljudi i da nije poginuo nijedan prodavac, već samo kupci. Srbi su se u Sarajevu samo branili zadržavajući 80.000 muslimanskih vojnika da ne napadaju srpska naselja, a Armija BiH je svoj narod izložila velikim patnjama samo da bi inicirala stranu intervenciju.Tužioci su osporili i Karadžićeve navode da u Tribunalu nije imao pravično suđenje, tvrdeći da u žalbi nije dokazao bilo kakvu pravnu nepravilnost tokom postupka, niti da je u presudi napravljena neka činjenička greška.

– Karadžić je bio deo udruženog zločinačkog poduhvata da se u Srebrenici pobiju svi vojno sposobni muškarci. On je znao za taj plan i aktivno je učestvovao u njegovom sprovođenju – kazala je tužiteljka.

– On je u šifrovanom telefonskom razgovoru sa svojim poverenikom Miroslavom Deronjićem kazao „da sva roba mora biti smeštena u skladišta, ali na drugom mestu“. Pretresno veće je dobro zaključilo da je on time naredio da hiljade zarobljenika bude prebačeno u Zvornik, gde su narednih dana streljani.

Karadžić je u utorak tvrdio da nije znao za masovno ubistvo u Srebrenici, da nikakvih zločinačkih planova nije bilo i da nije pobijeno 5.115 muslimana, za koliko je osuđen, već između 1.500 i 2.000, uključujući i poginule u borbama.

– Deronjić me je obavestio gde je 2.000 zarobljenih i mislio sam da će oni biti razmenjeni – kazao je Karadžić.

– Kada sam pričao sa Draženom Erdemovićem, koji je u Hagu priznao krivicu za streljanja, rekao mi je da počionioci o tome nisu obaveštavali ni svog direktnog komandanta. U aprilu 1996. godine naredio sam vojnom tužiocu da ispita šta se desilo u Srebrenici, ali mi je stigao odgovor da o tome niko ništa ne zna, ili neće da zna.

SUMNJA SUDIJE BERDA

– POSTOJI osnovana sumnja da je muslimanska strana ispalila minobacačke bombe na pijacu Markale. S obzirom na te okolnosti, smatram da optuženi Karadžić mora biti oslobođen optužbe za taj zločin – zaključak je izdvojenog mišljenja sudije iz Trinidada Melvila Berda u prvostepenoj presudi Karadžiću. Sudija je argumente bazirao na zvaničnom izveštaju istraživačkog tima UN, u kojem se navodi da se ne može definitivno reći ko je ispalio granatu.

(Novosti)

KOMENTARI6 komentara

 1. Kujsibrepati says:

  I dobro sta sad... hoce li oslobiditi sve Srbe...NECE...

 2. Željko says:

  Serak? Neka genijalna misao ovde?

  • Zaharije qSerak says:

   Naravno zamijeni teza.Ja sam bio u Sarajevu i u to vrijeme sam stanovao kod Katedrale.Sarajlije znaju koliko je to blizu pijace.Sjecam se da u to vrijeme nije mogla ni muha izaći iz Sarajeva,jer je tako Karadzic želio.Kada je javljeno za masakr na pijaci tada je u strahu propušten takozvani “konvoj” To su bila dva autobusa djece,majki kojima je zabranjeno mjesecima bilo da izdaju iz Sarajeva.Toliki je bio strah Srba za posljedice koje su izveli,a nisu ni oni očekivali.Normalan čovjek moze,ako želi da prati uživo bombardovanje Sarajeva uz komentar Mladića koji je otišao u Svijet.To se desavalo danima i danima.Ako neko misli da se to nije dogadjalo,ja mu ne mogu .Hag nije “priznao” da Srbi nisu granatirali.Srbi su terorisao gradjane Sarajeva bez obzira na nacionalnost.Bilo je dovoljno sto se nisi odrekao svoga grada,svojih prijatelja,komsija da budeš legitimna meta.Ako neko želi da misli drugačije,jer je to patriotski,onda mu ja opet ne mogu pomoći.Gdje su padale granate? Po Sarajevu po tacnim podatcima UNPROFOR koji su imali pristupa 420 komada teškog oružja je bilo na brdima pod kontrolom Karadžića.Vi možete misliti ispranog mozga šta hoćete ,zato i postoje oni koji “ispiraju”,ali ja sam bio tamo sa svojim sugrađanima i odlično znam šta se desavalo

   • Rodoljub says:

    Srbi su držali Sarajevo u okruženju ne zbog toga da bi sttanovnike Sarajeva izmorili glađu i žeđu, već zbog strategijskih razloga koji se ogledaju u tome da Vojska BiH ne prodre u unutrašnjost Republike Srpske. Da li je bilo granatiranja od strane Vojske Republike Srpske po Sarajevu, jeste, a da li je bilo granatiranja od sstrane Vojske BiH po položajima i naseljima republike Srpske, jeste. U početnoj fazi rata Vojska republike Srpske je mogla da zauzme Sarajevo, ali nisu to uradili (što im je velika greška) jer Sarajevo onda ne bi moglo da se koristi u propagandne svrhe i izigravanje žrtve od strane muslimanskog vođstva. Izetbegović (Alija) je bio čovek koji nije prihvatao miran dogovor sa Republikom Srpskom o razdruživanju već je hteo unitarnu BiH pod muslimanskim vođstvom, što je naravno nemoguće, jer ako bivša Jugoslavija nije uspela kao država više naroda zašto bi to bio slučaj sa BiH. Svako dobro.

   • Zeljko says:

    Trebao si krepat sa svojom armijom, balijaneru...

   • Željko says:

    Ovdje Željko, ali iz Hrvatske! Ja vas gospodine iz Sarajeva razumijem jer sam isto to osjetio na sjeveru Bosne! Srbi će vas shvatiti u konačnici kada npr. osječki "korpus" HV bombardira Novi Sad ili tuzlanski bombardira Valjevo ili Užice, nažalost jer većina su i dalje u razini "boja na Kosovu"!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *