ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ – ИРАЧАНИ ОТКРИЛИ: Ево ко је одговоран за убиство ГЕНЕРАЛА СУЛЕЈМАНИЈА

VELIKI PREOKRET – IRAČANI OTKRILI: Evo ko je odgovoran za ubistvo GENERALA SULEJMANIJA

8 februara 2020

Iračka vojno-obaveštajna služba smatra da je Islamska Država, a ne Hezbolah, odgovoran za raketni napad 27. decembra 2019. na iračku bazu, što je na kraju dovelo SAD do atentata na komandanta Revolucionarne garde Kasema Sulejmanija, javio je Nju Jork Tajms, pozivajući se na iračke vojne i obaveštajne izvore.

„Svi pokazatelji govore da je to bila Islamska Država“, Rekao je general Ahmed Adnan, šef obaveštajne službe iračke savezne policije u bazi K-1. Adnan je ukazao na tri incidenta u tom području u nedelju i pre napada 27. decembra, rekavši da su njegove snage bile svesne kretanja ID-a u tom području.„Mi kao iračke snage čak ne možemo doći na to područje ukoliko nemamo jaku zaleđinu jer tamo nije sigurno. Kako je moguće da neko ko ne poznaje ovo područje može doći i pronaći taj položaj i izvršiti napad?“, Pitao je Adnan, ističući da se zona lansiranja nalazila u sunitskom muslimanskom području Kirkuka, gde prevladavaju napadi Islamske Države.

Brigadni general Amer Isa Hasan, šef štaba iračke vazduhoplovne baze K-1, rekao je za Nju Jork Tajms da nije kupio američke tvrdnje koje okrivljuju Hezbolah. „Naselja u blizini su turkmenska i arapska“, rekao je. „Tamo postoji simpatizera ID-a. Zašto pribegavamo okrivljavanju Hezbolaha ili drugih?“

Iračka obaveštajna služba upozorila je američke snage u bazi na opasnost od mogućeg napada tokom cijelog novembra i decembra, uključujući i brifing od 6. novembra koji je pokazao da je ID „nastojao da posrednom vatrom cilja bazu K-1 u Kirkuku. Sličan izveštaj dostavljen je 25. decembra. Adnan je rekao da je ponovo upozorio SAD nekoliko sati pre raketnog udara 27. decembra.“

Pukovnik Talib Madhloum al-Tamimi, komandant iračke savezne policije iz oblasti Kirkuk, rekao je da je apelovao na SAD da postave “zaštitni balon” na prostoru iznad baze kako bi se sprečio napad, ali da je to odbačeno radi održavanja.

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. miki says:

    A, neko je pomislio da je to razlog što su ga ubili?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *