ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ – КИНА И ВЕНЕЦУЕЛА ПОТПИСАЛЕ СПОРАЗУМ: Стиже помоћ у сукобу са САД! ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА АМЕРИКУ

VELIKI PREOKRET – KINA I VENECUELA POTPISALE SPORAZUM: Stiže pomoć u sukobu sa SAD! TEŽAK UDARAC ZA AMERIKU

25 septembra 2018

Kina i Venecuela su potpisale 28 sporazuma o strateškoj saradnji, između ostalog i u vrlo osetljivim sferama. Cilj tih sporazuma jeste da umanje negativne efekte sankcija koje su SAD i niz drugih latinoameričkih država uvele Venecueli u oblasti energetike, rudarstva, bezbednosti, tehnologija i finansija.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro istakao je da ugovori potpisani tokom njegove posete Kini jačaju trend povećavanja kineskih investicija u zajedničke projekte i naftne kompanije. Kao što je poznato, upravo energetski sektor Venecuele je na udaru američkih sankcija. Jedan od ugovora potpisanih u Pekingu predviđa zajednička istraživanja i eksploataciju gasa Nacionalne korporacije Kine za eksploataciju gasa i Venecuelanske naftne kompanije.Analitičari skreću pažnju na sporazum kineske kompanije „Jakuang grup“ sa venecuelanskim partnerom o zajedničkim istraživanjima i kopanju rude zlata, kao i na memorandum o razumevanju između tehnološke kompanije ZTE i Ministarstva zdravlja Venecuele.

„Santijago tajms“, list na engleskom jeziku koji izlazi u Čileu, posebno je istakao da izjave predsednika Si Đinpinga o tome da Peking visoko ocenjuje razumevanje i podršku Venecuele, u potpunosti odgovaraju nacionalnim interesima Kine.

Sju Fejbjao, ekspert Instituta svetske ekonomije u okviru Kineskog instituta savremenih međunarodnih odnosa, takođe smatra da je poseta Nikolasa Madura potvrdila kontinuitet u razvoju kinesko-venecuelanskih odnosa.

„Saradnja između Kine i Venecuele se razvijala veoma dobro i pre početka trgovinskog rata SAD sa Kinom, sa jedne strane, i uvođenja američkih sankcija Venecueli, sa druge strane. Do političke i finansijske krize u Venecueli, Peking i Karakas su već duboko sarađivali u oblasti privrede, posebno u smislu razvoja zajedničkih energetskih projekata. Kina je dala velike kredite Venecueli i pokrenula značajne investicije u toj latinoameričkoj zemlji. U poslednje vreme, SAD konstantno produbljuju sankcije koje su uvele Rusiji, Iranu i Turskoj, ali i Venecueli. Razvoj saradnje Kine i Venecuele ima duboke motive koji se najvećim delom baziraju na bilateralnim interesima, pre nego na pružanju otpora SAD“, zaključuje Fejbjao.

Andre Luis Koeljo, profesor Federalnog univerziteta savezne države Rio de Žaneiro, smatra da saradnja sa Kinom za Venecuelu predstavlja mnoštvo mogućnosti. Peking jača svoje pozicije u Latinskoj Americi, u Africi i svetu u celini. Prema rečima sagovornika Sputnjika, uloga Kine u Latinskoj Americi značajno je ojačala.

„Istorijski gledano, Latinska Amerika se smatra zonom uticaja SAD. Šireći svoje prisustvo u regionu, Kina stupa na teritoriju zone uticaja Amerike i za to ne koristi vojne, već ekonomske metode“, ističe profesor i dodaje da Peking to čini u momentu kada je Venecueli realno potreban novac.

„Jedan od glavnih razloga posete Madura Kini jeste zajam od pet milijardi dolara. Venecuela može da dobije taj novac i može potom da ga otplaćuje na različite načine. Na primer, naftom“, objašnjava Koeljo.

Odlazak predsednika Venecule u Kinu jeste svojevrsni signal za venecuelansku opoziciju, koja pokušava da svrgne Nikolasa Madura, kaže brazilski stručnjak.

„Maduro tim postupkom pokazuje opoziciji da iza sebe ima tako jakog saveznika kao što je Kina. Nesumnjivo, odlazak u Peking je povezan sa pitanjima vojnih veza, naoružanja, vojnih tehnologija, upravo kako bi Maduro ostao na vlasti, jer on uživa podršku vojnih struktura“, zaključuje sagovornik Sputnjika.

„Ne bi trebalo negirati da je prisustvo Kine u Venecueli svakog dana sve jače i da se SAD prema svemu tome odnose sa skepsom, imajući u vidu svoje geopolitičke ciljeve“, konstatuje kineski list „Global tajms“. Rezultati kineskog prisustva trebalo bi da se ocenjuju prema realizaciji projekta na kojima se već radi i prema novim sporazumima koji su postignuti tokom posete Kini predsednika Venecuele. Za to je potrebno vreme, kao i da efikasno prorade institucionalni mehanizmi, kako u Kini, tako i u Venecueli, konstatuje je list.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Velika Metla says:

    Smrt spoljnoj politici nacista iz naci-amerike! Jenki idite kući,i traga da vam ne vidimo,jer ste previše zla napravili velikom broju naroda!

  2. opet ja says:

    Sve je to lepo, ali glavna uzdanica Venecuele su trideset Su-30 i baterije S-300. Bez toga bi ih odavno Ameri zgazili. Sećate se SR Jugoslavije 1999...

  3. Zoran says:

    Opa, samo zapusavaju jednu po jednu rupu Americi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *