ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Лукашенко донео шокантну одлуку

VELIKI PREOKRET: Lukašenko doneo šokantnu odluku

17 avgusta 2020

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je da bi novi izbori u zemlji mogli biti održani nakon usvajanja novog Ustava.

„Moramo usvojiti novi ustav, što je ono što ste želeli, pa čak ni alternativci nisu bili protiv toga. On mora biti usvojen na referendumu, jer smo i prethodni ustav usvojili na referendumu, i prema novom ustavu, ako želite, održati izbore – i parlamentarne i predsedničke i lokalne“, objasnio je Lukašenko tokom razgovora sa radnicima fabrike za proizvodnju traktora.Lukašenko je dodao da je rad na novom osnovnom zakonu već počeo. Prema njegovim rečima, ponuđene su mu dve varijante, ali ih je on odbacio, jer se malo razlikuju od sadašnjeg.

Predsednik je takođe izrazio spremnost da podeli svoja ovlašćenja, „ali ne pod pritiskom ili preko ulice“.

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je sa 80,08 odsto osvojenih glasova pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko koji se nalazi na čelu zemlje već 26 godina. Opozicija nije priznala rezultate izbora.

Uveče istog dana, građani nezadovoljni organizacijom i rezultatima glasanja izašli su na ulice. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu.

Prema zvaničnim podacima, prvih dana privedeno je preko 6,7 hiljada ljudi. Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje, tokom nemira povređeno je na stotine ljudi, među njima više od 120 pripadnika policije, a jedan demonstrant je ubijen.

KOMENTARI9 komentara

 1. Laki Dej says:

  Nešto mora da se promeni, pa onda neka to bude "Ustav" umesto "Lukašenko". Lukavo od Lukašenka, menjajte ljudi šta vam volja, ali mene me ne dirajte, "Jasno?" Marvo jedna ne zahvalna, ne da čika Lukša fotelju.

 2. Zorana says:

  Pocelo je sa slabostima i popustanjem. Cenim da mu je putin ovo predlozio kao "mudru odluku za smirivanje tenzija". Nisam u toku zasto menja ustav i sta tacno hoce sa tim da postignu, osim ovoga da kokano njemu oduzmu deo ovlascenja. Nije ni bitno. Bitno je to da on sad ide na varijantu da sebi na bio koji nacin obezbedi dozivotnu predsednicku fotelju. A dok je tako, NECE biti ujedinjenja sa Rusijom. Taj covek je taska nesreca za Ruski Svet.

  • Zorana says:

   *teska nesreca

  • Mile says:

   Rodila majka revolucionarku- rušaćicu vlasti. Kako ti nije dala ime Buldožerka, priličiko bi. Bitno? Bitno je samo to da ti voliš da jurišaš na vlast, i da obaraš diktatore i to svuda po svetu, a to je jako volela i Klintonova. Da li ti je ona uzor, da li se poistovećuješ sa njom?

   • Zorana says:

    Pises bezveze, nisi me razumeo.

  • Slobodanka says:

   Ujedinjenje Rusije i Belorusije koje vidiš kao rešenje zapravo za Belorusiju je problem. Rusija je još 90-tih odradila tranziciju i privatizaciju i pretrpela sve šokove zbog tih promena. Dok Belorusija to nije uradila i dosad je živela relativno mirno bez šokova. Ko god da sprovede tranziciju u Belorusiji biće nepopularan jer je to nemoguće odraditi bez šokova. U Belorusiji velika preduzeća su još uvek državna. Manje ima firmi u privatnom vlasništvu, one jesu dozvoljene samo kao nove investicije a nisu rezultat tranzicije. Praktično u Belorusiji vlada tržišni socijalizam, a u Rusiji vlada tržišni kapitalizam. Kako objediniti dve tako različite ekonomije? Izgleda da će Belorusija morati u tranziciju i privatizaciju. Kad bi se i to nekako uradilo KO BI POKUPOVAO VELIKA BELORUSKA PREDUZEĆA, I TO KOJA DOBRO POSLUJU? RUSIJA ILI ZAPAD? Mislim da zbog toga Zapad navija za Tihanivsku jer ona bi ograničila i isključila Rusiju, a sve beloruske firme bi prepustila Zapadu.

  • Slobodanka says:

   Zorana, prestani da idealizuješ Ruski svet jer on je sada kapitalistički svet. Doduše Putin je oligarsima uveo kontrolne državne pakete, time je donekle popravio loše efekte privatizacije i još je važnije da oligarhe stavlja pod kontrolu. Oligarsi su se za kratko vreme obogatili i njima je važnije da li će kupiti novu jahtu, koje grčko ostrvo, ili italijansko ostrvo, a kako žive ruski ljudi, da li će uredno dobiti plate, i koliko je slaba ili jaka država Rusija to njih nije interesovalo. Putin je morao to da koriguje. Zbog tih kontrolnih državnih paketa Zapad je žestoko kritikovao Rusiju i Putina, ceni to kao preterano mešanje države kao uvodjenje državnog kapitalizma. Još za vreme Tačerke, ne samo V. Britanija nego ceo Zapad je smanjio kontrolnu ulogu države i rasprodao državna preduzeća, išli su dotle da su čak i zatvore privatizovali. Nije se ni Zapad sa tim usrećio. Naprimer sada privatne firme ne državne firme održavaju velike ratne brodove i ne rade to kako treba, nego su ti brodovi nesposobni za plovidbu.

 3. rade says:

  Lukasenko je sam kriv za ovo,u zadnje vrijeme je kritikovao Putina i Rusiju,pa su amerikanci mislili da je vrijeme za novi majdan u Bjelorusiji.

  • Zorana says:

   Tako je. I ne samo to, uradio je on mnoooogo gresaka i losi stvari koje su dovele do ovoga. Konacno da neko primeti. Drago mi je videti da postoji komentator koji razmislja svojom glavom. Nisu Belorusi ni ustase ni prozapadno rijentisani niti mrze Ruse, nego im je pun kufer Lukasenka. Ovi komentatori ovde koji ga proddrzavaju, to su isti oni kojisu kod nas pordzavali: milosevica, djindjica, ucica... To je taj sablon smrti i nesrece uvijeen u obalnde ideologije koja je cista laz. Plasir aim se laz, oni poveruju i slepo navijaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *