ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Америчка коалиција немоћно гледа! ЕВО ШТА СЕ ДЕСИЛО

VELIKI PREOKRET NA BLISKOM ISTOKU: Američka koalicija nemoćno gleda! EVO ŠTA SE DESILO

9 novembra 2018

Ruski raketni sistemi S-300 PMU-2 „Favorit“, koji su stigli u Siriju početkom oktobra, u potpunosti su spremni za borbenu upotrebu, a ta vest je unela nervozu u američke vojne krugove. S druge strane, ruski vojni eksperti predviđaju da će S-300 u Siriji promeniti konfiguraciju vojno-političkih i geopolitičkih odnosa na Bliskom istoku.

Specijalni predstavnik SAD za sirijski dijalog Džejms Džefri je izjavio da su SAD zabrinute zbog raspoređivanja kompleksa S-300 na sirijskoj teritoriji i postavio je pitanje ko će kontrolisati te sisteme i kakvu ulogu će oni igrati.Ta izjava gotovo da se poklopila sa vešću koju su objavili ruski mediji, pozivajući se na svoje izvore, da su tehničke ekipe specijalista ruskog vojno-industrijskog kompleksa, koje su zajedno sa raketnim sistemima velikog dometa S-300PM/PM-2, stigle u Siriju početkom oktobra, izvršili komplikovan tehnološki proces njihove konverzije u izvoznu varijantu S-300 PMU-2, a potom se vratili nazad u Rusiju.

Izvor je naveo da je S-300PM/PM-2 neka vrsta „hibrida“ koji uključuje elemente oba sistema.

Prema njegovim rečima, sve tri divizije S-300PMU-2 u potpunosti su spremne za borbenu upotrebu u sirijskim uslovima i ostalo je još samo da se izvrši obuka sirijskih vojnika koji će njima rukovati.

Ruski vojni eksperti smatraju da će sistemi S-300 u Siriji promeniti odnos snaga u tom regionu.

„Očigledno je da tek sad američki vojni rukovodioci i političari počinju da shvataju da će S-300 pouzdano da štiti ruske vojnike u Siriji i da će ozbiljno uticati na celokupnu konfiguraciju vojno-političkih i geopolitičkih odnosa na Bliskom istoku. Svakako da će S-300 biti ozbiljna prepreka i dejstvima izraelske vojske na teritoriji Sirije, ali, što je najvažnije, ozbiljno će pomrsiti konce Amerikancima“, rekao je za Sputnjik vojni ekspert Andrej Koškin.

Koškin smatra da će S-300 „ohladiti usijane glave“, kako onima u Izraelu tako i u SAD.

„Istovremeno, to je ozbiljna pomoć zvaničnom Damasku i zemljama-garantima, koje se zalažu za mirno regulisanje situacije i izgradnju stabilnih odnosa, koji će omogućiti da se sa vojnog sukoba pređe u mirnu fazu izgradnje u Siriji“, dodao je Koškin.

Moskva nije nameravala da isporuči sistem S-300 Siriji sve dok se nije dogodio incident sa obaranjem ruskog transportnog aviona Il-20, nakon čega je Rusija bila primorana da preduzme adekvatne mere zbog akcija Izraela.

Rusija je čak 2013. godine obustavila isporuku tog sistema Siriji na zahtev Izraela, ali se u septembru, posle obaranja ruskog aviona i pogibije 15 ruskih vojnika, situacija promenila.

Izraelsku stranu je plašilo da S-300 neće samo ograničiti slobodu delovanja izraelskih vazduhoplovnih snaga u vazdušnom prostoru Sirije, nego i da će Sirijcima omogućiti da prekriju skoro celu teritoriju Izraela i kontrolišu skoro celo izraelsko nebo.

Izrael smatra da je raspoređivanje S-300 u Siriji „velika greška“ i da može izazvati destabilizaciju u regionu, a čak je saopštio i da je spreman da gađa sirijske sisteme S-300 ako oni budu dejstvovali protiv izraelskih ciljeva.

Izraelci, naime, smatraju da se Sirijcima ne može verovati da će opremu koristiti kako valja i da bi to moglo da se završi obaranjem izraelskog vojnog ili civilnog aviona nad izraelskom teritorijom.

Ruski eksperti, međutim, tvrde da će ruski raketni sistemi pomoći da se stabilizuje situacija u tom regionu.

„Na teritoriji Sirije ima mnogo igrača i svaki od njih ima svoje interese. Postoji pozicija Izraela koja se protivi ovome i kaže da se tako povećavaju tenzije, a postoji i pozicija Moskve, koja se sa razumevanjem odnosila prema poziciji Izraela. Podsetimo da je dogovor o isporukama S-300 zaključen sa sirijskim vlastima još 2010. godine i da ti sistemi nisu isporučeni sve do sada samo zato što se slušalo mišljenje izraelske strane. Međutim, dogodila se tragedija u kojoj su izgubljeni ljudski životi i to je sve promenilo, jer Rusija, pre svega, mora da misli na svoje vojnike i da osigura njihovu bezbednost“, rekao je ruski politikolog Pavel Salin.

Politikolog kaže da je teško davati prognoze da li se mogu očekivati neke nove provokacije dok sirijski vojnici prolaze obuku rukovanja ruskim raketnim sistemom.

„Pred izraelskom stranom, i ne samo njom, otvorene su sve karte. Jasno im je poručeno: ’Evo sa čim možete da se suočite, procenite rizike‘. Verujem da se i Izrael brine o svojoj vojsci i da ih neće uvlačiti u nepotreban rizik. Ali na situaciju utiče više faktora i ona ne zavisi samo od Izraela — u svojim akcijama i Izrael odgovora na neke izazove. Zbog toga je nemoguće predvideti razvoj događaja“, smatra Salin.

Posle obaranja ruskog aviona u Siriji, Moskva je saopštila da će pojačati mere bezbednosti ruskih vojnika u toj zemlji. Prema najavama, to predviđa opremanje komandnih punktova sirijske protivvazdušne odbrane automatizovanim sistemima za kontrolu, koje imaju samo Oružane snage Rusije, a takođe i elektronsko potiskivanje satelitske navigacije, avionskih radara i sistema veze ratnog vazduhoplovstva koji napadaju objekte na sirijskoj teritoriji, i što je najvažnije, raspoređivanje kompleksa S-300.

Ovaj sistem, dometa do 250 kilometara, može da gađa više meta u vazduhu i u stanju je da uništi avione i krstareće rakete.

Reč je o unapređenoj verziji S-300PMU-2. „P“ označava da je to varijanta za protivvazdušnu odbranu, „M“ znači da je reč o modernizovanoj verziji, a „U“ označava verziju unapređenog sistema, koji je rađen samo za izvoz.

(Sputnjik)

KOMENTARI11 komentara

 1. Predrag says:

  "Izraelci, naime, smatraju da se Sirijcima ne može verovati da će opremu koristiti kako valja i da bi to moglo da se završi obaranjem izraelskog vojnog ili civilnog aviona nad izraelskom teritorijom" Ovo znači samo jedno a to je da će gamad izraelska sama sebi oboriti putnički ili vojni avion što će biti povod za agresiju na Siriju

  • rajko says:

   Oni vole da obaraju. Kad ne mogu nešto tudje, vojno, oni obore svoje, vojno ili civilno. Samo ovaj put nemaju ni najmanji razlog za tako nešto. Odnosno imaju oni razlog, ali mala je verovatnoća da će to obaranje moći da iskoriste za agresiju na Siriju. Tu su "vuna kićo", "prpa bato" i slični faktori odvraćanja. Možda bi mogli malo kevtati o bezobraznim Rusima koji su se usudili da obore njihove bezgrešne letilice i to će biti sve. Ali oborarati svoje avione radi malo kevtanja, ne isplati se, koliko god to kevtanje slatko bilo.

  • Velika Metla says:

   Predrag,bukvalno sve šta su pripisali tkzv "teroristima" oni,čifuti,su SAMO srušili! Bukvalno SVE! Rak-rana čovečanstva su čifuti! 95% zla u svetu dolazi od njih,naravno preko njihovih služinčadi!

 2. Deda Micko says:

  Izrael ce izrokati Siriju, a Rusi ce opet gledati kao i uvek, ispod jorgana. Putin je manipulant i sluga cionista, kao i Tramp i svi evropski lideri.

 3. slobo says:

  Ako bog da Sirijska armija ce da ih kontrolise .Ako budu Rusi to kontrolisali I odlucivali kada ce biti upotrbljavani onda ce oni tu biti samo ko fol neka opomena I prijetnja I sluzice za dispay.

 4. slobo says:

  Pa agresija na Siriju uveliko traje samo ako krenu ozbiljnije imace I oni mnogo vise gubitaka .I onako im vojska I oficiri bjeze I traze azile .

 5. Dragi says:

  Gledao sam intervju bivšeg načelnika izraelske obaveštajne službe na izraelskoj TV i on tvrdi da Izraelci više nisu leteli od obaranja ruskog aviona iz straha da ne budu oboreni.

 6. Budi Bog s nama says:

  Izazvali su ono čega su se najviše plašili. Da li će tako biti i sa albanskim napadima na sever Kosova? Koji "S" nama treba da dođe do stabilnosti. Da se priključimo kolonama emigracije kod g-đe Merkel a AV neka ubire porez od svakog prolaznika, taksu po glavi emigranta, možda dopuni budžet Srbije. Rast za bdp.

 7. opet ja says:

  Naravno da nisu leteli, a pitanje je kada će ponovo. A pitanje je da li će, kao što su radili od obaranja F-16i, ispaliti koji projektil iznad Libana ili Sredozemnog mora. Jer od obaranja F-16i njihovi avionic ne ulaze u vazdušni proctor Sirije, tek po neka bespilotna.

 8. Jovo Veselinovic says:

  sto ce jadni srbi dobiti za odbranu od siftara i ustasa vidim vucica ne boli uvo da nabavi S- 300 Da brani srbiju

 9. Bili Orao says:

  Pitaju se ko će kontrolisati S300 i koja će biti njihova uloga .....? Sigurno ih neće dobiti teroristi i ISS kao što ih vi snabdjvate svim i svačim , zato ćete vrlo brzo shvatiti da vam je vrijeme da se kupite kući Jenki!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *