ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ НА БРИОНИМА: Косово одустаје од Уједињених нација

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ НА БРИОНИМА: Косово одустаје од Уједињених нација

19 маја 2021

Уместо да Србија упадне у заседу постављену на Брду Бриони тако што ће фактички пристати на неповредивост граница лажног Косова, суштински се десило нешто друго – Приштина је практично одустала од Уједињених нација.

Да ово није необјективно извртање чињеница у корист Србије и аргументовање натегнуте тезе, једноставно је објаснити.За самит регионалних лидера у Словенији, наиме, била је спремна наивна игра заоденута у крупне мирнодопске флоскуле – да се све државе обавежу да ће се залагати за непромењивост граница на Балкану.

Таква начелна формулација и опште место коме се тешко супротставити и које би подржали и кандидати за „Песму Евровизије“, у сржи су представљали провидан шибицарски штос.

Требало је, дакле, Србија само да пристане на такво „безазлено“ виђење „непромењивости граница“, па би то суштински значило и да ставља потпис на неповредивост граница лажне државе Косово чији је представник такође био на Самиту.

И заиста, Србија би испала нижеразредни играч и предмет кулоарског подсмеха у Крању и шире на Западу, да није прозрела смисао те клопке.

Председник Александар Вучић је зато, вратио лоптицу у поље колега из региона једноставним амандманом који је значио да Србија подржава неповредивост свих граница, али уз један додатак – да се то односи на границе које су признате у Уједињеним нацијама.

И тада се све преокренуло. Ствари су се оголиле до краја. Регионалне државе које признају независност Косова упале су аутоматски у сопствену замку.

Морале су јавно, транспарентно, на међународној сцени да згазе на ауторитет и неприкосновеност врховне светске организације – УН.

Морале су отворено и директно да пониште међународно право и да одбију амандман Србије, па тако и заштиту државних граница признатих у Уједињеним нацијама.

Морали су балкански лидери да пристану на тај спољнополитички блам јер би у противном угрозили интегритет свог чеда Косова, непризнатог у УН.

Али су тако, са Брда Бриони, комплетним маневром који је доживео фијаско, у суштини начинили велику контрауслугу Приштини.

Јасно су ставили до знања читавом свету да је Косово територија коју не могу никако да вежу за међународни правни поредак.Практично, признали су и да не очекују да ће Косово у догледно време добити кровну заштиту Уједињених нација и да је то провизоријум, чардак ни на небу ни на земљи.

Таквим неуспелим покушајима да превеслају Србију, регионални лидери су, иако им то није била намера, натерали у ствари и Приштину да свима покаже да одустаје од ауторитета Уједињених нација. Па и чланства у највишем светском телу.

Јер, како уопште постати члан организације чија правила не поштујеш. Квадратура круга. Оксиморон.

Са брда се све боље види. Овога пута, са Брда Бриони.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Косовац says:

    Ала се налупетао овај анонимни писац чланка. ………………..Оно „…..добити КРОВНУ заштиту Уједињених нација…..“ је сорошоидни израз. Из њиховог ОДРЖИВОГ новоговора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u