ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ НА МЕЂУНАРОДНОЈ ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ: Шпанија одбранила себе – сад помаже Србији да одбрани Косово

VELIKI PREOKRET NA MEĐUNARODNOJ POLITIČKOJ SCENI: Španija odbranila sebe – sad pomaže Srbiji da odbrani Kosovo

4 novembra 2017

Španija je shvatila da ukoliko radikalno ne preseče sa svakom vrstom tolerancije prema Kosovu, bez obzira da li se ono pojavljuje sa zvezdicom ili bez nje, ili u ovoj ili onoj formi, ukoliko se stvori osnov za indirektno priznanje Kosova, to neće biti dobro za Španiju jer neće moći da brani svoju poziciju prema Kataloniji, piše Sputnjik.

Španac naljutio Haradinaja…

Kada je stalni predstavnik Španije pri NATO Migel Agire de Karser zatražio od predstavnika takozvane kosovske države da se na sastanku sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler ne predstavljaju funkcijama koje obavljaju, Ramuš Haradinaj, čovek koji voli da se predstavlja kao premijer Kosova, mora da se u najmanju ruku osetio neprijatno.

Zbog čvrstog De Karserovog stava, Haradinaj je odlučio da ne prisustvuje sastanku sa visokom zvaničnicom NATO-a, organizacije poslovično naklonjene politici koju sprovode kosovski Albanci.

Moguće i da je bilo pritisaka da De Karser promeni stav, ali ne možemo da se otmemo utisku da NATO zvaničnici nisu želeli da sastanak sa najlojalnijim saveznikom u regionu prođe u najboljem redu.

Međutim, De Karser im je pomrsio račune i ni za jotu nije želeo da odstupi od svog stava. U tome mu je sigurno pomoglo i porodično poreklo. Naime, on dolazi iz porodice diplomata, njegov otac bio je prvi španski predstavnik u Alijansi, ali Španija važi za jedan od najznačajnijih oslonaca srpske borbe protiv jednostrano proglašene nezavisnosti južne pokrajine.

Katalonija naterala Španiju na radikalniji stav

– Španija je do sada uvek imala rezervu prema odlukama i stavovima koje su u okviru EU utanačene u odnosu na Kosovo i Metohiju – kaže Dušan Vasić, naš nekadašnji ambasador u Meksiku i profesor Fakulteta za poslovne studije i pravo.

– U određenoj meri, ona je tolerisala neke manje važne događaje, nije insistirala i zatezala konac do kraja tamo gde je mogla, ali u generalnim stavovima, kao što je odnos prema priznanju, imala je, kao i druge četiri članice EU, direktno negativan stav. Ni po koju cenu nije htela da prihvati Kosovo kao posebnu državu – objašnjava Vasić.

Sastanaka između kosovskih zvaničnika i predstavnika NATO-a bilo je i ranije, dodaje Vasić, a Španija nije nastupala toliko izričito. Sada je, međutim, katalonsko pitanje nateralo Španiju na radikalniji stav.

– Srbija svoj integritet nije mogla da odbrani vojno i politički, ali Španija će svoj integritet moći da odbrani politički – dodaje Vasić, koji se nada da Španija neće morati da upotrebi vojnu silu kako bi se odbranila od separatizma.

Daleko je Amerika…

Ti procesi Ameriku ne bole, nastavlja Vasić, jer ona je daleko, a i u interesu su im. Što je Evropa više zaokupljena svojim nedaćama, incidentima, podelama, američka pozicija jača, jer evropske zemlje u zaštiti svoje bezbednosti postaju više zavisne od Amerike.

– Pod pritiskom Vašingtona, evropske zemlje povećavaće svoje vojne budžete i participaciju u budžetu NATO-a. Amerika će evropske zemlje, ukoliko se separatistički procesi u Evropi nastave, staviti pred svršen čin. S obzirom na ugroženost i spoljne i unutrašnje bezbednosti, SAD će ultimativno tražiti veću finansijsku participaciju evropskih zemalja u NATO-u – zaključuje Vasić.

(Sputnik)

KOMENTARI9 komentara

 1. Danko says:

  Sada Spanija kao jedna vodeca zemlja da poruci svojim nekadasnjim kolonijama na koje ima i danas veliki utjecaj da te zemlje juzne i srednje Amerike povuku svoje priznanje .. Isto tako se treba obratiti i Rusiji da izvrsi svoj utjecaj na svoje prijatelje kao i Kina takodjer ,,, to b bilo velika vecina i to treba pod hitno ... "Gvozdje se kuje dok je vruce..."

  • hristina says:

   " ... a pravda je jelo koje se jede hladno!" Za Spaniju! S'ljubavlju iz Srbije! You Tube: Malaguena Salerosa - Chingon

 2. milos says:

  Spanija je ucestvovala u bombardovanju Srbije 1999 .

  • Djordje says:

   Tako je Milose latini su kurve i ne verovati im ni kada darove donose!

 3. zlatko says:

  Domine su krenule da se ruše. Sad je jedini lek vratiti Kosmet u prvobitni status srpske pokrajine. Ako to ne učine, nikakva retorika niti estetsko-kozmetičke intervencije neće pomoći većini evropskih država. Svaka od njih ima neku slabu tačku, neku teritoriju koja bi da se osamostali ili da se priključi nekoj drugoj državi. Ukoliko se Kosmet vrati Srbiji, ponovo se uspostavlja narušeni pravno-politički poredak i otcepljenja postaju bespredmetna, gotovo neizvodljiva za dugi vremenski period.

 4. PRVA LINIJA says:

  SPANSKI AVIONI SU 1999 G. BACALI BOMBE NA SRPSKE GRADOVE I UBIJALI NAS NAROD, SAD NAM IH PREDSTAVLJATE KAO PRIJATELJE, ISTI OLOS KAO NEMCI, ENGLEZI, FRANCUZI , SAD SU SE SETILI MEDJUNARODNOG PRAVA I KOSOVA, DJUBRAD, DABOGDA OCI POVADILI JEDNI DRUGIMA...

 5. Djordje says:

  Tako je Milose latini su kurve i ne verovati im ni kada darove donose!

 6. hary neron says:

  Al ste se napalili ko mladi vepar na svinju. Šta se uopšte dogodilo suštinskog? Ništa. Priča u Kataloniji nije ni počela a vi več slavite zmagu ko da je kraj svega. Nije. Vrlo brzo če se Španiji vratiti sa kamatama rabota u Kataloniji. Takođe svi koji povezavate Kataloniji i KiM ozbiljno brbljate jer su to dva sasvim različita primera koja osim pojma "Osamostaljenje" nemata nemata ništa drugog zajednog čak i do ideje osamostaljenja su jedni i drugi došli sasvim različitim putevima i radi potpuno različitih uzroka.

  • doktrina soka says:

   Mnooooogoooo si bre pametan,idi spancima objasni to, sto pokusavas nama.Raspada se Spanija i nema nazad,vako ili nako,nebitno,a Republjika KiM ce lose da prode u meduvremenu.Budes vidil.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *