ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ НАЈАВИЛИ АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Трамп понудио Ердогану уговор вредан 100 милијарди долара

VELIKI PREOKRET NAJAVILI AMERIČKI MEDIJI: Tramp ponudio Erdoganu ugovor vredan 100 milijardi dolara

13 novembra 2019

Predsednik SAD Donald Tramp predložio je turskom lideru Redžepu Tajipu Erdoganu trgovinski ugovor u vrednosti od 100 milijardi dolara pod uslovima koji odgovaraju republici, kao i pomoć u rešenju situacije oko sankcija koje Vašington treba da uvede protiv Ankare zbog kupovine ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400, piše Vašington post.

Prema podacima izvora američkog lista u vašingtonskoj administraciji, Tramp je prošle nedelje poslao pismo Erdoganu u kojem su nabrojani ti predlozi koji treba da posluže poboljšanju američko-turskih odnosa.Kako je saopštio izvor lista, vašingtonska administracija insistira da se S-400 ne uvodi u upotrebu, kako oni ne bi mogli da „imaju pristup sredsvima komunikacije i zaštite američkog lovca F-35“. U takvom slučaju, Ankara se može vratiti programu razvoja višenamenskog lovca F-35 i izbeći sankcije.

Američki zakonodavci že, najverovatnije kritikovati ove predloge predsednika SAD, jer se mnogi senatori i kongresmeni zalažu za uvođenje ograničenja protiv Ankare. Kako navodi list, upravo ove uslove je Vašington i predlagao Ankari u oktobru sa ciljem da se zaustavi operacija u Siriji, ali su pokušaji ostali neuspešni.

Podsetimo, turski lider je juče otputovao u Vašington gde će, kako se očekuje, danas imati sastanak sa američkim predsednikom.

(Sputwik)

KOMENTARI8 komentara

 1. M says:

  Koja mrkva! Što će sad Erdogan?!?Turska ili mrkva,pitanje je sad!!!

 2. persida says:

  Jel to onaj isti Erdogan, prijatelj gluperde Putina?

  • Milan says:

   Kako će se Erdogan snaći nakon Trampove nepristojne ponude to ne znamo, ali neće pristati da kupljene PVO sisteme S-400 drži van funkcije. Ako bi to uradio cela Turska bi ga otpisala. To je tako zato što Turci drže i do dobrog oružja,a i do svog nacionalnog dostojanstva.

  • Slobodanka says:

   Dobar deo Američkih političara sada očekuje da se na Tursku primenu sankcije po zakonu CAATSA a zbog kupovine ruskih PVO sistema S-400. Posebno zbog povlačenja američkih vojnih snaga sa severa Sirije koje je prouzrokovano nakon početka turske vojne operacije "Izvor mira", većina Amerikanaca ga ne bi primila u ovakvu posetu, a još manje bi nudila poslove vredne 5 milijardi dolara. Zašto to Tramp radi? 1) Ako SAD sada primene sankcije na Tursku time daju dobar i valjan povod Turskoj da napusti NATO. A ako bi se desio izlazak Turske iz NATO-a opet bi Trampovi politički protivnici optuživali njega Trampa za slabljenje NATO-a. Stvar je u tome što NATO alijansa u svojim aktima nije predvidela i nema način da neku članicu izbaci iz alijanse, ali u tim aktima jeste predvidjeno da članice svaka za sebe i pojedinačno mogu da traže izlazak (razvod) iz te vojne alijanse. Izlazna procedura traje godinu dana, i to su predvideli. 2) Ako bi Turska podnela zahtev za izlazak iz NATO-a onda Amerikanci obavezno moraju da napuste turske vojne baze i da odnesu i one svoje nuklearne bojeve glave iz baze Indžirlik. Time bo se vojna pozicija SAD gadno urušila jer poluostrvo Mala Azija strateški ima veliki značaj! Sa te veoma dobre lokacije ne bi više mogli da planiraju napad na Rusiju, a ni na države Bliskog Istoka. Niti bi više mogli iz Turske da kontrolišu Evropu. Južno krilo NATO-a u Evropi čine Turska-Grčka-Italija. Grčka i Italija i kad ih zajedno sabereš nemaju snagu Turske. Zatim Grčka se nikad ne bi usudila da napadne Tursku, ovo u slučaju da SAD i NATO hoće vojno da disciplinuju Tursku. ... 3) Gubitak Turske kao vojnog saveznika na prvom mestu je težak gubitak baš za SAD jer onda gube ključnog saveznika za svoja osvajanja sveta. A za NATO manje više jer ove preostale članice NATO-a u vojnom pogledu su značajno slabije od SAD. 4) Turska je poznata zemlja islamskog sveta, a muslimana ima oko 1,7 milijardi. SAD ih je dosad lako koristila kao topovsko meso da ne ginu američki sinovi i kćeri, a još i njihove vlade su finansirale ratne pohode SAD-a. Svega toga će biti manje ako Turska napravi zaokret i izadje iz NATO-a. ZAKLJUČAK: TRAMP JE MALO NOVACA PONUDIO TURSKOJ NASPRAM ONOGA ŠTO MOGU DA IZGUBE NAJMOĆNIJI LJUDI IZ SAD-A, TJ. ONI KOJI GOSPODARE KORPORACIJOM AMERIKOM.

 3. Miraš says:

  Tramp nastoji da kupi Tursku za novac. Radi se o tome kako sačuvati Ukrajinu i Tursku kao važne odskočne stepenice za rat (ekonomski, teroristički, vojni) protiv Rusije. Samo Ukrajina, a bez Turske to je ništa, gola voda. Po ovome ispada da Tramp je veći dubokan od svih ostalih američkih dubokana, veći papa i od samog pape.

 4. M says:

  Jest,Trampa je pametniji od 14 dosadašnjih USA-predsjednika,nasumce izabranih!

 5. petrovgrad says:

  Šta je to jedan kamion papira. Tramp nije ponudio u robi, već u lažnjacima bez pokrića.

 6. Slobodanka says:

  SAD su imale i plan da naprave muslimanski NATO IOMAFT) koristeći bliskoistočne, azijske i afričke zemlje kao topovsko meso ali i za finasiranje američkih ratova. U decembru 2015. godine saudijski kralj Salman proglasio je stvaranje Islamske vojne koalicije za borbu protiv terorizma, skraćeno IMAFT, sa sedištem u Rijadu, a kao glavni zadatak postavljena je borba protiv ekstremista na teritorijama Sirije, Iraka, Jemena i Libije. Već tada mnogi eksperti su smatrali da je glavni cilj — Iran. U IMAFT su prvo ušle 34, a zatim su im se pridružile još četiri države. Između ostalih, tu su Saudijska Arabija, Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Pakistan, Bangladeš, Bahrein, Turska, Čad, Tunis, Džibuti, Senegal, Sudan, Somalija, Palestina, Katar, Obala Slonovače, Kuvajt, Liban, Libija, Mali, Malezija, Maroko, Egipat, Mauritanija, Nigerija. U IMAFT su bile pozvane sve muslimanske zemlje, izuzev Irana, Sirije i Iraka, što ju je pretvorilo u sunitsku organizaciju. Imenovanje popularnog pakistanskog generala Rahila Šarifa za načelnika Generalštaba "muslimanskog NATO-a" izgledalo je to kao mudra odluka. Pakistan ima šestu po veličini vojsku u svetu sa ogromnim borbenim iskustvom i sa nuklearnom bombom. Tim potezom IMAFT bi mogao da postane ozbiljan blok. POJAVOM RUSIJE U SIRIJI IMAFT SE MALO OLADIO. ZATIM TURSKA JE PRETEŽNO SUNITSKA ZEMLJA TE AKO NAPUSTI AMERIČKI NATO, TIME BI IMAFT (MUSLIMANSKI-SINITSKI) IMAO JOŠ JEDAN VALJAN RAZLOG DA BUDE MIRAN.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *