ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ – ХРВАТСКА ЋЕ БИТИ У ШОКУ!? Туђман се сутра у Хагу проглашава кривим!?

VELIKI PREOKRET – HRVATSKA ĆE BITI U ŠOKU!? Tuđman se sutra u Hagu proglašava krivim!?

28 novembra 2017

Ako Hag u slučaju „Prlić“ potvrdi navode prvostepene presude, to bi značilo da je Franjo Tuđman organizovao zajedinčki zločinački poduhvat, kaže advokat Toma Fila.

Fila je ukazao da bi stav Žalbenog veća da je tadašnji predsednik Hrvatske bio organizator UZP za Hrvatsku značilo svojevresno otrežnjenje, a da su za Srbiju u ovom slučaju interesantne dve stvari.

– Prva je da li će opstati navodi iz prvostepene presude da su Hrvati u odnosu na muslimane u BIH imali zajednički zločinački poduhvat koji je jedino ovde primenjen i da li će, ako to bude potvrđeno, biti spomenut i Franjo Tuđman – naveo je Fila uz opasku da je visina kazni koje će biti izrečene manje bitna.

Advokat je podsetio da je tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević izostao iz presuda Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću u delovima koji se odnose na zajednički zločinački poduhvat, a da bi, ako se potvrdi prvostepena presuda u slučaju „Prlić“ to značilo da je Tuđman „ušao“ u zajedinčki zločinački poduhvat.

– To bi imalo za posledicu otrežnjenje u Hrvatskoj, u kojoj hvale Tribunal od kada su oslobođeni Ante Gotovina i ostali. U ovom slučaju trebalo bi da nastave i dalje da ga hvale i da prihvate da je Tuđman organizator zajedničkog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj eliminaciju muslimana sa teritorije BIH – naglasio je Fila.

On je ukazao da Tribunal iako potvrdi presudu neće utvrditi da je jedna država izvršila agresiju na drugu suverenu državu, jer Haški tribunal uvek insistira na individualizaciji presude, ali da može da utvrdi da je Tuđman to organizovao.

Agresija jedne države na drugu suverenu državu?

Prema mišljenju advokata Novaka Lukića u slučaju da se potvrdi prvostepena presuda, to bi bila jedina presuda u kojoj je, kako je naveo, „utvrđena agresija jedne države na drugu suverenu državu koja je bila međunarodno priznata“.

– Jugoslavija je učestvovala u oružanom sukobu, ali ni u jednoj presudi nije utvrđeno da je učestvovala kao agresor, kao vojska – rekao je Lukić za RTV Vojvodina i napomenuo da ta odluka može da bude „veliki zemljotres“ za muslimane – bošnjake i Hrvate u BIH.

On je podsetio da je Hrvatska u više navrata pokušala da se uključi u taj predmet pred Tribunalom, prvo kao amicus curia, jer ima pravni interes da se ospori nalaz suda o zajedničkom zločinačkom poduhvatu na čelu sa Tuđanom i strvanju velike Hrvatske, ali da joj tribunal to nije dozvolio.

Haški tribunal izreći će sutra drugostepenu presudu u slučaju „Prlić“, od koje zavisi da li će nekadašnji državni vrh Hrvatske biti pravosnažno proglašen odgovornim za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu i zločine nad muslinama u takozvanoj „Herceg-Bosni“.

Ukoliko Žalbeno veće tribunala potvrdi navode prvostepene odluke, to bi bila prva presuda kojom je hrvatskom političkom i vojnom vrhu pripisana odgovornost za „zajednički zločinački poduhvat“.

KOMENTARI7 komentara

 1. punca says:

  Što je više prevara i laži , Sloba i Ratko mi je miliji i draži . Za srpski, ruski i slovenski narod, Ratko Mladić je heroj . DA LI ĆE SRBIJA DOBITI 100 MILIJARDI DOLARA ZBOG NATO AGRESIJE?

  • Velika Metla says:

   Tih 100 milijardi su obećali ustaši Borisu Francetiću,kada isporuče Miloševića! Nego je tih para toliko puno da čekaju na granici da se napokon prenesu u Srbiju,jer ne može odjednom!

   • Stanko says:

    Boris Francetić je uništio Srbiju. Čovek, Hrvat, ne može ni u snovima učiniti dobro delo Srbiji i Srbskom narodu.

 2. Velika Metla says:

  Sada možete da mu prdnete i na grob,oni su završili svoj posao,proterali skoro milion Srba samo iz Krajine u poslednjih 100 godina! NIKO od onih koji su rođeni van Krajine,kao i oni koji su kao deca došli na beogradski i novosadski "asfalt"se neće vratiti u Krajinu! Piši propalo! A što se tiče osude Tuđmana i ostalih,ma dajte ljudi ne budite smešni,pa oni su oslobodili Tuđmanove vojnike,Gotovinu i sve ostale! Kad bi osudili Tuđmana onda bi morali i Gotovinu i ostale,što znači da bi ceo proces morali obnoviti,a i da ga obnove opet će istu presudu,onakvu kakvu im narede amerikanci,doneti!

 3. Beli Orao says:

  Hahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa koja farsaa osudi mrtvog Frnju a žive koljače pusti nek slobodno žive ,hahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa opet vas zajebaše Latini!!!!!

 4. goran says:

  Dobro velis, Srbi su neverovatno naivni, a često i glupi.

 5. triglav says:

  koji sud osuđuje mrtve? poslednji sud, na kraju sveta?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *