ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Пентагон размишља о слању командоса у Сирију

VELIKI PREOKRET: Pentagon razmišlja o slanju komandosa u Siriju

22 decembra 2018

Pentagon razmatra mogućnost da pošalje manje grupe specijalaca za operacije protiv DAEŠ-a u Siriji, piše „Njujork tajms“, pozivajući se na anonimni izvor.

To je jedna od varijanti za nastavljanje američke vojne misije u regionu, bez obzira na naredbu američkog predsednika Donalda Trampa da se povuče vojska iz Sirije.

Američki „komandosi“ bili bi prebačeni u susedni Irak, gde, prema pojedinim procenama, već boravi 5.000 američkih vojnika. Snage specijalne namene bi s vremena na vreme ulazile u Siriju radi izvođenja operacija protiv DAEŠ-a, navodi američki list.

Druge varijante podrazumevaju vazdušne napade i snabdevanje savezničkih kurdskih snaga naoružanjem i tenhikom.

Tokom nekoliko narednih sedmica Pentagon će, navodi list, predstaviti te varijante američkom lideru, koji treba da odobri neku od njih. To će se dogoditi pre nego što ministar odbrane Džejms Matis zvanično funkciju, krajem februara.

„Njujork tajms“ navodi da je šef Pentagona u četvrtak podneo ostavku delimično upravo zbog Trampove odluke da ignoriše mišljenje svojih savetnika i da povuče vojsku iz Sirije.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Velika Metla says:

    Čak Norisa pošaljite! Ako vas on ne spasi neće niko!

  2. Deda Micko says:

    Komandosi, da li su to oni sto se neprestano drogiraju i siluju malu decu???

  3. Miraš says:

    Otići će iz Sirije, ali će se vraćati kadgod mogu da ujedaju kao zmije. Najpre će poslati zmiju ISIS, pa će za njom i glavna zmija da dođe. To će raditi iz Iraka, a i Iračani su ranije planirali da tokom 2019 godine američke trupe napuste Irak. Sirija će se još nekako i zaštititi i prva će ojačati, ali Irak čekaju duže patnje, pogotovu zbog mogućeg napada na Iran. Izgleda da sad o tom maštaju da ako bi oslabili Iran, onda bi učvrstili i produžili boravak u Iraku i odatle obezbeđivali bi ponovni povratak u Siriju. Ima još puno tih "ako" te neće uspeti, ali napraviće tim narodima mnogo štete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *