ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Тачи променио тактику пред преговоре у Берлину!

VELIKI PREOKRET: Tači promenio taktiku pred pregovore u Berlinu!

28 aprila 2019

Dan pred sastanak u Berlinu predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači spustio je očekivanja.

Dok je juče izjavio da očekuje da će nemačka kancelarka Angela Merkel ubediti predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prizna nezavisnost Kosova, danas očekuje – viznu liberalizaciju.

RTK2 na srpskom jeziku preneo je da je Tači naveo je da je ovih dana nastavio konsultacije sa međunarodnim partnerima vezano za sledeću konferenciju u Berlinu, čiji su organizatori Merkelova i predsednik Francuske Emanuel Makron.Po Tačiju, na sastanku će se „posebno naglasiti mogućnost nastavka dijaloga između Kosova i Srbije, o postizanju sveobuhvatnog i konačnog sporazuma koji bi doneo još veću stabilnost na zapadnom Balkanu“.

„Pozdravljam pojačani angažman Nemačke i Francuske za Zapadni Balkan u celini, a posebno za Kosovo. Na ovom sastanku će se oceniti značajan napredak koji je urađen do sada. Berlinski sastanak nece doneti novi proces, ali ce se tražiti mogućnosti za rešavanje problema, uzimajuci kao primer uspešni sporazum između Severne Makedonije i Grčke“, poručio je Tači.

On je takođe izneo očekivanja da će „kancelarka Merkel i predsednik Makron dati podršku liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, u znak poštovanja ugovora između Evropske unije i Kosova“.

„Kosovo je ispunilo sve kriterijume i zaslužuje slobodno kretanje kao i svi drugi građani regiona i kontinenta. Ako se to ne dogodi, sastanak u Berlinu ce biti razočaravajuci za građane Kosova“, naveo je Tači.

On je ponovio tvrdnje o „genocidu Srbije na Kosovu 1998-1999. godine“, najavivši da ce na ovom sastanku tražiti i kažnjavanje Beograda.

„Takođe ćemo se fokusirati na mogucnosti ekonomske saradnje i jačanje zakona i reda, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Takođe cemo potvrditi našu posvecenost da nastavimo, bez kompromisa, borbu protiv radikalizma, terorizma i bilo kakvog ekstremizma“, naveo je Tači.

On je juče u intervjuu za RTV 21 izjavio je da očekuje da će Merkelova ubediti predsednika Srbije da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova na predstojećem sastanku u Berlinu.

Tači je izneo očekivanja da će Merkelova pozvati i pet država članica Evropske unije, kao i Bosnu i Hercegovinu, da priznaju samoproglašenu prištinsku nezavisnost.

„Postojaće dobra šansa da se ovo dogodi. Istovremeno, nećemo ni pod kojim uslovima prihvatiti da Kosovu neko predloži neki tip duplog suvereniteta ili bilo kakav nemačko-nemački model, Republiku Srpsku ili bilo kakvu autonomiju“, tvrdi Tači.

On je kazao i da je skeptičan po pitanju toga da će se Beograd i Priština usaglasiti o nastavku dijaloga, ali da će na sastanku u Berlinu biti poziva za nastavak dijaloga na osnovu mogućnosti postizanja sveobuhvatnog sporazuma normalizacije.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ivke says:

    Neka je sta se ne je

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *