ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Тачи променио тактику пред преговоре у Берлину!

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Тачи променио тактику пред преговоре у Берлину!

28 априла 2019

Дан пред састанак у Берлину председник привремених косовских институција Хашим Тачи спустио је очекивања.

Док је јуче изјавио да очекује да ће немачка канцеларка Ангела Меркел убедити председника Србије Александра Вучића да призна независност Kосова, данас очекује – визну либерализацију.

РТK2 на српском језику пренео је да је Тачи навео је да је ових дана наставио консултације са међународним партнерима везано за следећу конференцију у Берлину, чији су организатори Меркелова и председник Француске Емануел Макрон.По Тачију, на састанку ће се „посебно нагласити могућност наставка дијалога између Kосова и Србије, о постизању свеобухватног и коначног споразума који би донео још већу стабилност на западном Балкану“.

„Поздрављам појачани ангажман Немачке и Француске за Западни Балкан у целини, а посебно за Kосово. На овом састанку ће се оценити значајан напредак који је урађен до сада. Берлински састанак неце донети нови процес, али це се тражити могућности за решавање проблема, узимајуци као пример успешни споразум између Северне Македоније и Грчке“, поручио је Тачи.

Он је такође изнео очекивања да ће „канцеларка Меркел и председник Макрон дати подршку либерализацији визног режима за грађане Kосова, у знак поштовања уговора између Европске уније и Kосова“.

„Kосово је испунило све критеријуме и заслужује слободно кретање као и сви други грађани региона и континента. Ако се то не догоди, састанак у Берлину це бити разочаравајуци за грађане Kосова“, навео је Тачи.

Он је поновио тврдње о „геноциду Србије на Kосову 1998-1999. године“, најавивши да це на овом састанку тражити и кажњавање Београда.

„Такође ћемо се фокусирати на могуцности економске сарадње и јачање закона и реда, посебно у борби против корупције и организованог криминала. Такође цемо потврдити нашу посвеценост да наставимо, без компромиса, борбу против радикализма, тероризма и било каквог екстремизма“, навео је Тачи.

Он је јуче у интервјуу за РТВ 21 изјавио је да очекује да ће Меркелова убедити председника Србије да призна самопроглашену независност Kосова на предстојећем састанку у Берлину.

Тачи је изнео очекивања да ће Меркелова позвати и пет држава чланица Европске уније, као и Босну и Херцеговину, да признају самопроглашену приштинску независност.

„Постојаће добра шанса да се ово догоди. Истовремено, нећемо ни под којим условима прихватити да Kосову неко предложи неки тип дуплог суверенитета или било какав немачко-немачки модел, Републику Српску или било какву аутономију“, тврди Тачи.

Он је казао и да је скептичан по питању тога да ће се Београд и Приштина усагласити о наставку дијалога, али да ће на састанку у Берлину бити позива за наставак дијалога на основу могућности постизања свеобухватног споразума нормализације.

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u